Actualitate
România pierde peste 6 miliarde de euro din PNRR. Secțiunea Nădășelu – Poarta Sălajului rămâne fără finanțare europeană.
România riscă să rămână fără finanțare europeană pentru continuarea proiectelor de infrastructură. Segmentul Nădășelu - Poarta Sălajului, realizat în proporție de 80%, riscă să rămână fără bani din PNRR.

Din cauza nerespectării legislației europene în materie de achiziții publice, precum și a avansului modest la proiectele de infrastructură care nu permite finalizarea lor în termenul PNRR (august 2026), România poate pierde mai bine de 6 miliarde de euro pentru continuarea proiectelor, avertizează Asociația Pro Infrastructură.
CITEȘTE ȘI:
Sute de muncitori pe sectorul Zimbor – Poarta Sălajului al Autostrăzii Transilvania
Pe lista proiectelor vizate de pierderea banilor europeni se regăsește și secțiunea Nădășelu – Poarta Sălajului (42 km) de pe Autostrada Transilvania.
Comisia Europeană a avertizat România cu privire la riscul pierderii finanțării europene
Comisia Europeană a avertizat România că în lipsa respectării procedurilor de achizții și a termenului final pentru proiectele finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), fixat pentru august 2026, România nu va mai beneficia de bani europeni.
Avertismentul din august 2024 al CE a fost ignorat de autoritățile române din rațiuni electorale.
„Din rațiuni electorale, Ciolacu, Grindeanu și Boloș au tăcut mâlc și au băgat adânc mizeria sub preș care a explodat ieri. Dacă luau măsurile corecte la timp, acum eram mult mai avansați cu șantierele care nu au problemele pe achiziții publice”, se arată în mesajul publicat miercuri de Asociația Pro Infrastructura (API) pe pagina de Facebook.
Astfel, potrivit sursei citate, autostrăzile care ies din PNRR sunt:
*A3 Nădășelu-Poarta Sălajului,
*A7 Ploiești-Buzău-Focșani + ambele capete ale A8 dinspre Târgu Mureș, respectiv Târgu Neamț.
„Autostrăzile care pierd trenul PNRR au o situație cel puțin incertă. Paguba nu ar fi atât de mare pe A3 Nădășelu-Poarta Sălajului unde am trecut de 80% (în medie) din lucrări executate, pe A7 Ploiești-Buzău cu două din trei loturi gata și pe A7 Buzău-Focșani dat complet în circulație.
Însă pe capetele A8 lucrările sunt practic incipiente, sub 10%”, notează API în mesajul citat.
În lipsa viaductelor de la Nădășelu și Topa Mică din județul Cluj, secțiunea Nădășelu – Zimbor (30 km), nu va putea fi deschisă în 2025.
Din cei 42 km de autostradă (A3) - Nădășelu – Zimbor (30,06 km) și Zimbor – Poarta Sălajului (12,24 km), România ar putea beneficia de o inaugurare parțială a lucrărilor în acest an.
Ministrul Transporturilor: Proiectele importante pentru România merg mai departe
Marți, Ministerul Transporturilor a oferit asigurări că România nu va pierde bani din PNRR.
CITEȘTE ȘI:
Magistrala Cluj-Oradea și secțiunea Nădășelu - Poarta Sălajului din Autostrada Transilvania NU pierd banii din PNRR.
„Proiectele importante pentru România merg mai departe, cu finanțare europeană. Deciziile luate în dialog cu Comisia Europeană asigură predictibilitate și continuitate în investițiile din infrastructură, iar românii vor beneficia de ele, fără povara unei cofinanțări din bugetul național”, a declarat, marți, ministrul Transporturilor Ciprian Șerban, potrivit informării publicate de minister.
Astfel, potrivit sursei citate, „România nu pierde niciun euro din PNRR destinat sectorului transporturilor”
Proiectele care rămân finanțate 100% din PNRR sunt:
• Autostrada Moldovei (A7), tronsoanele Focșani – Pașcani;
• Autostrada Lugoj – Deva (A1), secțiunile D și E (tunelurile de la Margina – Holdea).
Infrastructură feroviară:
• Toate cele 4 loturi ale tronsonului CF Cluj – Episcopia Bihor;
• Un lot din tronsonul CF Arad – Timișoara – Caransebeș (Lugoj – Timișoara).
În privința proiectelor care au fost excluse parțial sau total din PNRR, MTI subliniază că nu va fi returnată nicio sumă deja cheltuită. Astfel, România nu va rambursa cei 2,3 miliarde de euro investiți până în prezent în proiectele deja finalizate sau aflate în stadiu avansat de execuție.
Printre acestea se numără:
• Autostrada Buzău – Focșani (A7) – finalizată și deschisă circulației;
• Lotul 1 al Autostrăzii Ploiești – Buzău (A7) – finalizat și dat în circulație;
• Secțiunile Leghin – Moșca și Târgu Mureș – Miercurea Nirajului (A8);
• Secțiunile Nădășelu – Poarta Sălajului (Autostrada Transilvania);
• Loturile 1, 3 și 4 din tronsonul CF Arad – Timișoara – Caransebeș.
Ministerul Transporturilor susține că „modificările privind finanțarea prin PNRR nu sunt cauzate de erori administrative sau de slaba gestionare a proiectelor”. Schimbările sunt cauzate de anumite necorelări tehnice între sistemul european de achiziții (JOUE) și cel național (SICAP), în special privind vizibilitatea publicării unor erate, mai arată sursa citată.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: