Actualitate
Lucrările la pasajele de la Nădășelu și Topa Mică pot începe în august. Eugen Cecan (DRDP Cluj): „Este un proiect extrem de complex”.
Proiectul celor două viaducte de peste trei kilometri de la Nădășelu și Topa Mică intră în linie dreaptă. Lucrările în teren vor debuta în august 2025.

La începutul acestei săptămâni, Ministerul Transporturilor a emis autorizația de construire pentru viaductele de pe secțiunea Nădășelu – Zimbor al Autostrăzii Transilvania.
CITEȘTE ȘI:
A fost emisă autorizația de construire pentru viaductele-cheie ale Autostrăzii Transilvania.
Viaductele de 3 kilometri au fost scoase din contractul cu UMB pentru lotul Nădășelu – Zimbor (A3).
Lucrările la pasajele de la Nădășelu și Topa Mică pot începe în august
„La Topa Mică, în maximum 30 de zile vor începe lucrările la cele două pasaje. În paralel cu lucrările făcute de constructor, Direcția de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj va realiza o coborâre și o urcare la autostradă cu o lungime de 325 m pentru a ocoli cele două pasaje.
Lucrările sunt foarte complexe și sunt corelate cu CNAIR și Primăria Cluj-Napoca”, a declarat, vineri, Eugen Cecan, directorul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj, în cadrul unei conferințe de presă.
La mijlocul lunii martie, Ministerul Transporturilor iniția demersurile pentru exproprierile necesare la realizarea viaductelor de la Nădășelu și Topa Mică, județul Cluj.
CITEȘTE ȘI:
Au început exproprierile pentru viaductele-cheie ale Autostrăzii Transilvania
Pentru realizarea celor două viaducte din județul Cluj, Guvernul, prin Ministerul Transporturilor trebuie să exproprieze 154 de imobile (terenuri) proprietate privată cu o suprafață totală de 236.514 mp, iar valoarea estimată a despăgubirilor este de 1,3 milioane lei.
În iunie 2024, CNAIR anunța semnarea contractului de aproape un miliard de lei pentru cele două viaducte de pe lotul Nădășelu – Zimbor al Autostrăzii Transilvania scoase din contractul cu UMB.
Pe secțiunea finanțată din PNRR, de la Nădășelu – Poarta Sălajului, traseul actual va fi deviat, iar la Nădășelu și Topa Mică, zonă marcată de alunecări de teren, vor fi construite două viaducte cu o lungime de peste 3 kilometri. Noile lucrări costă aproximativ un miliard de lei, iar durata este de 27 de luni (9 proiectare și 18 execuție).
În lipsa viaductelor de la Nădășelu și Topa Mică din județul Cluj, secțiunea Nădășelu – Zimbor (30 km), nu va putea fi deschisă în 2025.
Fondurile pentru secțiunea Nădășelu – Poarta Sălajului, asigurate prin altă axă de finanțare
„Declarația ministrului Transporturilor a fost foarte clară: proiectul trece pe o altă axă de finanțare.
Proiectul se regăsește în Programul Operațional Transporturi, cu posibilitatea de prelungire până în 2030”, a explicat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă, Eugen Cecan, directorul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj.
Recent, Asociația Pro Infrastructura a publicat un mesaj prin care semnala că România poate pierde bani din PNRR pentru continuarea lucrărilor la proiectele de infrastructură rutieră, inclusiv pentru secțiunea Nădășelu – Poarta Sălajului (Autostrada Transilvania).
CITEȘTE ȘI:
România pierde peste 6 miliarde de euro din PNRR. Secțiunea Nădășelu – Poarta Sălajului rămâne fără finanțare europeană.
Ministrul Transporturilor, Ciprian Șerban, a infirmat aceste informații:
„Proiectele importante pentru România merg mai departe, cu finanțare europeană. Deciziile luate în dialog cu Comisia Europeană asigură predictibilitate și continuitate în investițiile din infrastructură, iar românii vor beneficia de ele, fără povara unei cofinanțări din bugetul național”, a declarat, marți, ministrul Transporturilor Ciprian Șerban, potrivit informării publicate de minister.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: