Administrație
A fost emisă autorizația de construire pentru viaductele-cheie ale Autostrăzii Transilvania.
Ministerul Transporturilor a emis autoriuzația de construire pentru viaductele de 3 kilometri de pe lotul Nădășelu - Zimbor de pe Autostrada Transilvania.

Constructorul Ozaltin a primit Autorizația de Construire (etapa I) pentru viaductele de 3 kilometri scoase din contractul cu UMB pentru Lotul Nădășelu – Zimbor de pe Autostrada Transilvania.
Ministerul Transporturilor a emis autorizația pentru vidauctele-cheie ale Autostrăzii Transilvania
Ministerul Transporturilor a acordat următoarea autorizație: „nr. 60 - Modificarea Autorizației de construire nr.18/07.04.2021, emisă pentru „Autostrada Brașov – Târgu Mureș – Cluj – Oradea, Subsecțiunea 3A2: Nădășelu – Mihăiești (km 8+700 – km 25+500)” – Etapa I „Lucrări de deviere a traseului situat între km 10+009 – km 12+000 și km 21+406 – km 24+890, aferent Autostrăzii Brașov – Tg. Mureș – Cluj – Oradea, Subsecțiunea 3A2: Nădășelu – Mihăiești (km 8+700 – km 25+500)” – Etapa 1”.
La mijlocul lunii martie, Ministerul Transporturilor iniția demersurile pentru exproprierile necesare la realizarea viaductelor de la Nădășelu și Topa Mică, județul Cluj.
CITEȘTE ȘI:
Au început exproprierile pentru viaductele-cheie ale Autostrăzii Transilvania
Viaductele de 3 kilometri au fost scoase din contractul cu UMB pentru lotul Nădășelu – Zimbor al Autostrăzii Transilvania.
Pentru realizarea celor două viaducte din județul Cluj, Guvernul, prin Ministerul Transporturilor trebuie să exproprieze 154 de imobile (terenuri) proprietate privată cu o suprafață totală de 236.514 mp, iar valoarea estimată a despăgubirilor este de 1,3 milioane lei.
În iunie 2024, CNAIR anunța semnarea contractului de aproape un miliard de lei pentru cele două viaducte de pe lotul Nădășelu – Zimbor al Autostrăzii Transilvania scoase din contractul cu UMB.
Ulterior, în toamna anului trecut, aveau loc foraje în teren pentru realizarea viaductului de la Topa Mică.
Pe secțiunea finanțată din PNRR, de la Nădășelu – Poarta Sălajului, traseul actual va fi deviat, iar la Nădășelu și Topa Mică, zonă marcată de alunecări de teren, vor fi construite două viaducte cu o lungime de peste 3 kilometri. Noile lucrări costă aproximativ un miliard de lei, iar durata este de 27 de luni (9 proiectare și 18 execuție).
În lipsa viaductelor de la Nădășelu și Topa Mică din județul Cluj, secțiunea Nădășelu – Zimbor (30 km), nu va putea fi deschisă în 2025.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: