Monitorul Cartierelor
Revitalizare urbană: verdele reînvie platforma dintre strada Plevnei și Podul IRA
În locul unui spațiu gri, betonat, a cărui utilitate a rămas uitată în timp, în anii ‘80, zona de nord a Clujului poate fi regenerată și transformată într-un adevărat plămân al orașului, cu cartiere moderne, eco, verzi, nu precum dormitoarele Clujului, cartierele uriașe în care betonul și griul au fost și sunt o constantă.

Cluj-Napoca este motorul economic al Transilvaniei, un oraș universitar de top în estul Uniunii Europene și un centru medical de excepție, profesorii și medicii fiind recunoscuți la nivel internațional.
Acest statut al Clujului, de a doua capitală a României, de far al vestului, a fost însoțit și de o dezvoltare urbanistică fără precedent, multe zone ale Clujului fiind redate locuirii, însă, în nordul municipiul mai există vechea platformă industrială care nu-și mai regăsește astăzi, în totalitate, utilitatea economică din trecut și care pe alocuri este părăsită, neîngrijită, neconformă cu standardele curente de desfășurare a activităților economice sau de locuire.
CITEȘTE ȘI:
Dezvoltarea zonei de nord a Clujului după conceptul „orașului de 15 minute”. Viceprimarul Dan Tarcea: „Să avem funcțiuni suplimentare, ca cetățenii care locuiesc acolo să nu mai fie nevoiți să migreze”.
În locul unui spațiu gri, betonat, a cărui utilitate a rămas uitată în timp, în anii `80, zona de nord a Clujului poate fi regenerată, redată locuirii, și mai ales transformată într-un adevărat plămân al orașului, o zonă în care verdele să nu fie o „oază” ci o stare de fapt, cartiere moderne, eco, verzi, nu precum dormitoarele Clujului, cartierele uriașe în care betonul și griul au fost și sunt o constantă.
Verdele va înlocui griul pe platforma dintre strada Plevnei și pod IRA!
Proiectul Prime Kapital din zona industrială a Clujului, de tip brownfield, în situl dintre strada Plevnei și pod IRA este gândit în concordanță cu masterplanul municipalității, prin care se dorește în zona de nord a Clujului un liveable city, unde verdele, natura, spațiile de relaxare să îmbunătățească considerabil calitatea vieții celor care vor alege acea zonă. Practic, dezvoltatorul își propune să readucă la viață o fostă platformă industrială și să pună într-o nouă lumină această zonă a municipiului Cluj-Napoca.
CITEȘTE ȘI:
Cum va renaște vechea zonă industrială din nordul Clujului? Mai urbanizată, mai funcțională, mai verde.
Regenerarea urbană în zona IRA – strada Fabricii: un proiect mixt ce va transforma nordul Clujului
Proiectul Prime Kapital ține cont de dorința de a crește considerabil suprafața spațiilor verzi și a zonelor pietonale, se încurajează mersul pe jos, cu bicicleta și cu alte vehicule eco, se oferă un număr semnificativ de locuri de parcare în subteran, există conexiune bună cu mijloacele de transport în comun, în viitor inclusiv cu metroul și trenul metropolitan, iar dezideratul ca orice clujean să poată ajunge pe jos în maxim 15 minute la magazin, școală sau birou este respectat.
Criterii ale dezvoltatorului cu privire la viitorul cartier ecologic și modern din nordul Clujului:
- Curățarea și ecologizarea suprafeței pe care urmează să fie amplasat proiectul de tip brownfield. Ruinele sau alte spații neconforme vor fi îndepărtate, gunoaiele vor fi curățate și se vor implementa toate măsurile pentru a se asigura că sunt respectate și aplicate standardele de mediu în vigoare.
- Extinderea spațiului verde, a locurilor de promenadă și de joacă pentru copii, oferindu-le clujenilor noi zone verzi și de recreere. Se vor planta noi arbori, readucând astfel natura, verdele, în zona de nord a Clujului, astăzi de un gri monoton. Vegetația va fi densă în viitorul cartier, atât la nivelul solului, cât și la nivelul copacilor, astfel încât în lunile călduroase de vară, în caniculă, clujenii să se poată relaxa la umbra.
- Prin construcția de parcuri, spaţii verzi, alei, cu o diversitate generoasă de plante, se crează premisele unui ecosistem natural zonal, care va răci mediul, va reduce considerabil costul energiei şi va oferi clujenilor condiţii bune de rezidență. Prin selecția plantelor și copacilor și felul în care acestea sunt plantate/îmbinate, se va crea un ecosistem care reproduce interacțiunile din natură.
CITEȘTE ȘI:
Uniunea Europeană sprijină proiectele de regenerare urbană „brownfield”, dacă pun pe primul loc oamenii și spațiul verde
- Proiectul dintre strada Plevnei și podul IRA este gândit ca un cartier „car-free“, care să ofere un mediu lipsit de aglomeraţie şi de mașini, un cartier ecologic, în care transportul în comun, mersul pe jos, pe bicicletă şi utilizarea maşinilor electrice, cu stații de încărcare la dispoziție, să contribuie la stilul de viață sănătos al viitorilor locuitori.
- Spațiile verzi vor juca un rol important în reducerea stresului, în încurajarea unui stil de viață mai sănătos, alături de sport și alte activități de recreere. În noul sit redat locuirii, socializarea va fi o constantă. Noii locuitori vor putea opta pentru o plimbare, antrenament sau jogging în parcul din fața locuinței/biroului.
CITEȘTE ȘI:
Cluj-Napoca, printre orașele din regiune cu cele mai inaccesibile locuințe. E nevoie de 158 de salarii medii nete pentru a plăti un apartament.
Raportul Comisiei Europene clasează Cluj-Napoca în primele 10 orașe din Europa în materie de calitate a vieții. Boc: „Felicitări, dragi clujeni!”
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: