În marile orașe europene, procesul de reconversie urbană a fost una dintre cele mai eficiente soluții pentru dezvoltarea sustenabilă. Înlocuirea fostelor zone industriale cu cartiere rezidențiale mixte – locuințe, servicii și mult spațiu verde – regenerează zonele degradate și contribuie direct la creșterea calității vieții.
Procesul de demolare a garajelor continuă în cartierele Mănăștur și Mărăști. „Obiectivul e clar: Clujul fără garaje pe domeniul public”, spune viceprimarul Dan Tarcea.
A noua ediție a Pieței de flori altfel de pe #StradaPotaissa a ajuns la final. Evenimentul a reunit, timp de trei zile, peste 12.000 de vizitatori pe micuța stradă de lângă zidul cetății.
În locul unui spațiu gri, betonat, a cărui utilitate a rămas uitată în timp, în anii ‘80, zona de nord a Clujului poate fi regenerată și transformată într-un adevărat plămân al orașului, cu cartiere moderne, eco, verzi, nu precum dormitoarele Clujului, cartierele uriașe în care betonul și griul au fost și sunt o constantă.
Suntem la începutul unei transformări radicale a zonei industriale din nordul orașului, unde numeroase platforme industriale vor deveni zone mixte de tip rezidențial-comercial-birouri.
Atracţia pentru mall-uri rămâne puternică în rândul consumatorilor, iar suma medie cheltuită într-o vizită în centrele comerciale a crescut cu peste 10% în 2025.
Proiectul din zona strada Plevnei - Pod IRA creează mii de locuri de muncă și demonstrează că regenerarea urbană nu înseamnă doar modernizare arhitecturală, ci și un motor economic major.
Una dintre clădirile cu valoare arhitecturală de pe fosta platformă Carbochim este în proces de restaurare și consolidare în cadrul proiectului mixed-use RIVUS.