Administrație
Investiții în infrastructura medicală și educațională din județul Cluj: Peste 16 milioane de euro pentru Spitalul Pediatric Monobloc și alocări suplimentare pentru microbuzele electrice pentru elevi.
O serie de proiecte medicale și educaționale din județul Cluj beneficiază de o alocare suplimentară de fonduri din partea Consiliului Județean. Astfel, Spitalul Pediatric Monobloc din Borhanci beneficiază de 16,2 milioane de euro.

Consilierii județeni au aprobat, miercuri, alocări suplimentare pentru mai multe proiecte importante din județul Cluj din domeniul medical și educațional. Astfel, peste 16,2 milioane de euro alocați de Consiliul Județean pentru continuarea în ritm alert a construirii Spitalului Pediatric Monobloc de la Cluj. Lucrările la Spitalul Pediatric Monobloc din Borhanci au început în primăvara acestui an, fiind vorba de una dintre cele mai serioase investiți în infrastructura medicală din România din ultimii 30 de ani.
Bani suplimentari în bugetul forului județean au fost prevîzuți și pentru alte investiții însemnate, precum extinderea Ambulatoriului Integrat al Spitalului Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca, dar și pentru susținerea proiectului european de achiziție a microbuzelor școlare electrice pentru elevii din comunele Clujului. O altă investiție vizează dotarea unităților de învățământ special cu mobilier modern și echipamente digitale.
Tișe: Beneficiile în urma investițiilor medicale și educaționale, resimțite de întreaga regiune
Investițiile au fost aprobate de Consiliul Județean Cluj în urma aprobării rectificării bugetului pentru anul 2025.
„E o prioritate absolută și o promisiune pe care o onorăm, aceea de a aloca fonduri suplimentare care să permită avansarea rapidă și consistentă a proiectului de construire a Spitalului Pediatric Monobloc.
Se adaugă alte investiții de o importanță deosebită, fie că vorbim despre sectorul medical ori educațional, ale căror beneficii vor fi resimțite de întreaga comunitate clujeană și chiar de întreaga regiune. Ne dorim ca prin alocările constante de fonduri să contribuim la creșterea calității vieții clujenilor și la oferirea unor servicii la standarde europene”, a declarat în ședința de miercuri președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.
Fonduri suplimentare pentru Spitalul Pediatric Monobloc
În ceea ce privește sectorul medical, Consiliul Județean a alocat suplimentar în bugetul propriu peste 93,7 milioane de lei. Din această sumă, nu mai puțin de 81.407.750 de lei sunt alocați strict pentru execuția lucrărilor propriu-zise de construire a Spitalului Pediatric Monobloc.
CITEȘTE ȘI:
Au început lucrările la Spitalul Pediatric Monobloc, unitate medicală construită de la zero. Alin Tișe: „Investiție pentru viitorul copiilor noștri”
Spitalul pediatric va deservi circa 50.000 de copii/an la nivel național. Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, realizat în sistem monobloc, va dispune de 506 paturi pentru spitalizare continuă, 51 de paturi pentru spitalizarea de zi și 30 de paturi aferente serviciului ATI.
Investiția totală este de circa 1 miliard de lei și beneficiază de un termen de 4 ani pentru realizarea lucrărilor. După cum a arătat Alin Tișe, Consiliul Județean Cluj urmărește să realizeze aceste proiect cu finanțare prin Programul Operațional Sănătate, iar dacă va fi necesar, administrația județeană poate apela și la finanțarea prin Banca Europeană de Investiții (BEI).
Peste 11 milioane de lei pentru Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj
Totodată, 11.665.000 de lei sunt prevăzuți pentru susținerea proiectului cu finanțare europeană de investiții în infrastructura Spitalului Clinic de Recuperare Cluj–Napoca, iar alți 523.800 de lei sunt destinați finanțării proiectului european de extindere și modernizare a Ambulatoriului Integrat al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca.
CITEȘTE ȘI:
Ambulatoriul Integrat al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase va fi extins și modernizat cu bani europeni
În același timp, 166.600 de lei au fost alocați pentru dotarea Institutului Oncologic „Prof. Dr. I. Chiricuță" cu un sistem de criocongelare cu azot lichid, pentru susținerea transplantului medular. În plus, 25.000 de lei sunt direcționați pentru susținerea proiectului cu finanțare europeană „Dotarea Ambulatoriului Integrat al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca cu echipamente medicale".
Investiții în infrastructura educațională
Pentru infrastructura educațională, Consiliul Județean Cluj a alocat suplimentar peste 7,4 milioane de lei.
Din această sumă, 7.076.000 de lei sunt prevăzuți pentru achiziționarea unui număr de 9 microbuze electrice în cadrul proiectelor „Microbuze electrice pentru elevii din Județul Cluj", finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, respectiv prin Administrația Fondului pentru Mediu.
CITEȘTE ȘI:
34 de microbuze electrice, din bani europeni, pentru elevii din comunele județului Cluj
De asemenea, 335.520 de lei sunt alocați pentru susținerea unui alt proiect european privind dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ special din Județul Cluj, iar 10.000 de lei sunt necesari, în plus, pentru achiziționarea unui microbuz de către Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: