Monitorul Cartierelor

Nordul Clujului se reinventează: Culoarul de mobilitate care va îmbunătăți considerabil accesibilitatea în zonă

Culoarul de mobilitate Nord va urma aliniamentul căii ferate, va conecta Piața Gării, Parcul Feroviarilor, Piața 1 Mai, strada Fabricii și zona IRA – Expo Transilvania, și va ajuta la reconversia urbanistică a vechilor platforme industriale.

Importante proiecte de reconversie urbană au fost anunțate sau au debutat în ultima vreme în nordul municipiului Cluj-Napoca și vor aduce în zonă mai mulți locuitori, dar și afaceri care vor crește numărul de participanți la trafic. Imagine: randare proiect Culoarul de mobilitate Nord Importante proiecte de reconversie urbană au fost anunțate sau au debutat în ultima vreme în nordul municipiului Cluj-Napoca și vor aduce în zonă mai mulți locuitori, dar și afaceri care vor crește numărul de participanți la trafic. Imagine: randare proiect Culoarul de mobilitate Nord

 

 


 

Culoarul de Mobilitate Nord este o investiție importantă pentru dezvoltarea urbanistică echilibrată a Clujului, un proiect care face parte din Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) și în Planul Urbanistic General (PUG) al orașului. Culoarul de Mobilitate Nord are o miză strategică: transformarea și conectarea coerentă a unor zone urbane, unele părăsite, foste industriale, printr-o alternativă viabilă la axa de transport Est–Vest.


 

 


Culoarul se construiește pe aliniamentul căii ferate, conectând mai multe zone ale municipiului Cluj-Napoca: Piața Gării, Parcul Feroviarilor, Piața 1 Mai, strada Fabricii și zona IRA – Expo Transilvania. Această axă de mobilitate va ajuta la reconversia urbanistică a vechilor platforme industriale și va completa proiectele de mobilitate durabilă deja în pregătire de către municipalitate.

CITEȘTE ȘI:
Cum se face corect un proiect de regenerare urbană? Clujul este din nou un exemplu!

Prin dezvoltarea culoarului de nord, se urmărește atât decongestionarea traficului pe arterele aglomerate, cât și interconectarea eficientă a mai multor cartiere, într-un plan urban coerent, și funcțional.


Obiective generale ale proiectului:

  • conectare integrată zonală și generală prin asigurarea condițiilor cadru a mobilității urbane – ca și condiție decisivă a dezvoltării urbane durabile
  • asigurarea condițiilor de circulație în regim structurat, fluent, continuu, optimizat, decongestionat
  • conectarea zonelor dezvoltate în urma unor investiții recente sau preconizate în viitor (Podul Oașului-Răsăritului, Parcul Feroviarilor, Parcul Armătura, reconversia platformei Carbochim, Piața 1Mai, platforma Clujana și zona podului Porțelanului, Mărăști Est-Expo Transilvania, zona străzilor Ghioceilor – Beiușului – Plevnei – Câmpul Pâinii, Nod IRA, Ocolitoare Nod 15 – Parcul Est – arealul Băilor Someșeni)
  • integrarea rețelei stradale având ca și rezultat indirect decongestionarea și implicit fluentizarea arterelor supraaglomerate: strada Paris, zona Abator, strada Aurel Vlaicu, strada Fabricii de Zahăr, descărcarea zonei centrale de trafic tranzitoriu (Sopor/Someșeni/Mărăști – Baciu), descongestionarea traficului aglomerat în zonele de locuire
  • conectarea pe direcția nord-sud – strada Oașului – strada Traian, strada Porțelanului – strada Paris, strada Fabricii de Zahăr (segmentele cuprins între: Bdul Muncii-str. Ialomiței-str. Aurel Vlaicu), strada Beiușului (B-dul Muncii-Nod IRA)
  • asigurarea condițiilor primare de urbanizare printr-o rețea de artere pentru reconversia zonelor industriale.

Integrare cu rețeaua de transport public și metroul preconizat:

Culoarul va ajuta la interconectarea facilă a transportului public de suprafață (autobuze, și troleibuze) cu infrastructura feroviară (trenul metropolitan) și cu viitoarea rețea de metrou. Proiectul va integra facilități pentru transferul intermodal, esențial într-un oraș cu ambiții smart city.

Prin implementarea Culoarului de Mobilitate Nord, Cluj-Napoca își propune:

CITEȘTE ȘI:
Trenul metropolitan Cluj, un model pentru mobilitatea urbană din România. Viceprimarul Dan Tarcea: „Am promis că-l facem și-l ducem la bun sfârșit” VIDEO

Dezvoltatorul Prime Kapital, inițiator al PUZ Sanex, va investi în construcția acestui culoar, susținând eforturile autorităților locale. Vorbim despre realizarea lucrărilor la tronsonul Culoarului de Mobilitate Nord situat între str. Fabricii de Zahăr și Podul IRA; bretelele de acces în și din zona Pod IRA/str. Traian Vuia; cele trei sensuri giratorii propuse: acces la proiect, intersecție cu strada Beiușului, intersecție cu strada Turnu Roșu; două stații de autobuz; realizare bretea suplimentară de coborâre de pe pod IRA cu racordare în culoarul de mobilitate.


CITEȘTE ȘI:
Culoarul de nord al Clujului: conectivitate crescută în urma unei investiții de 1 miliard de lei

Culoarul de Mobilitate Nord nu este doar un proiect de infrastructură, ci un pilon de transformare urbană, care va pregăti nordul Clujului pentru provocările și oportunitățile următorilor ani. Acest demers vine în completarea unui oraș inteligent, conectat, verde și incluziv, unde mobilitatea durabilă este cheia dezvoltării urbane responsabile.

CITEȘTE ȘI:
Dezvoltarea zonei de nord a Clujului după conceptul „orașului de 15 minute”. Viceprimarul Dan Tarcea: „Să avem funcțiuni suplimentare, ca cetățenii care locuiesc acolo să nu mai fie nevoiți să migreze”.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
 

CITEȘTE ȘI:

Proiectul pentru culoarul Gară - IRA poate continua fără aviz de mediu. Cum va arăta viitorul bulevard din zonă industrială a Clujului?

Cum se face corect un proiect de regenerare urbană? Clujul este din nou un exemplu!

Clujul va avea peste 5 hectare de spații verzi noi într-o fostă zonă industrială „gri”!

abonare newsletter