În marile orașe europene, procesul de reconversie urbană a fost una dintre cele mai eficiente soluții pentru dezvoltarea sustenabilă. Înlocuirea fostelor zone industriale cu cartiere rezidențiale mixte – locuințe, servicii și mult spațiu verde – regenerează zonele degradate și contribuie direct la creșterea calității vieții.
Culoarul de mobilitate Nord va urma aliniamentul căii ferate, va conecta Piața Gării, Parcul Feroviarilor, Piața 1 Mai, strada Fabricii și zona IRA – Expo Transilvania, și va ajuta la reconversia urbanistică a vechilor platforme industriale.
Proiectul Culoarului de mobilitate Nord va eficientiza conectivitatea din oraș printr-o mobilitate crescută și va oferi o infrastructură rutieră modernă, cu piste de biciclete, spații verzi și noi parcări subterane.
Suntem la începutul unei transformări radicale a zonei industriale din nordul orașului, unde numeroase platforme industriale vor deveni zone mixte de tip rezidențial-comercial-birouri.
Proiectul din zona strada Plevnei - Pod IRA creează mii de locuri de muncă și demonstrează că regenerarea urbană nu înseamnă doar modernizare arhitecturală, ci și un motor economic major.
Această zonă, cu un trecut industrial puternic, a rămas într-o stare de semi-abandon și nu s-a integrat până acum coerent în dezvoltarea orașului modern.
În acest an, administrația locală va implementa o serie de proiecte menite să îmbunătățească calitatea vieții și să eficientizeze mobilitatea urbană din Cluj-Napoca.