Actualitate
Autostrada Transilvania. Încep lucrările pe secțiunea Chiribiș – Biharia. Investiție de peste 154 milioane de euro.
Joi, 24 iulie, pot începe lucrările la secțiunea de peste 28 km ai secțiunii Chiribiș-Biharia (A3). Investiția de 154 de miliarde de euro trebuie realizată în doi ani de zile.
Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis la peste un an de la semnarea contractului cu Precon.
CITEȘTE ȘI:
Contract semnat pentru construirea secțiunii de 29 de km, Chiribiș – Biharia, din Autostrada Transilvania. Constructorul român are termen doi ani pentru realizarea lucrărilor.
Secțiunea de aproape 29 km a rămas blocată în urma contestațiilor depuse pe parcursul desfășurării licitațiilor.
Încep lucrările pe secțiunea Chiribiș – Biharia (A3)
Execuția secțiunii Chiribiș - Biharia a Autostrăzii Transilvania este oficial deblocată, Compania Națională de Investiții Rutiere a emis Ordinul de Începere, iar lucrările pot începe joi, 24 iulie, cu aproape 6 luni înainte de termenul contractual, potrivit anunțului făcut miercuri de ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Ciprian Șerban, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.
„Execuția lotului Chiribiș - Biharia al Autostrăzii Transilvania este oficial deblocată.
Compania Națională de Investiții Rutiere a emis Ordinul de Începere, iar lucrările pot demara chiar de mâine, cu aproape 6 luni înainte de termenul contractual.
Lotul 3C2, cu o lungime de 28,5 km, străbate județul Bihor și va fi realizat de asocierea Precon Transilvania - Citadina '98 în 18 luni. Pentru a urgenta șantierul, CNIR a avizat deja un tronson prioritar de 8,5 km”, a notat ministrul Transporturilor în mesajul citat.
Circulație neîntreruptă până la frontier cu Ungaria, pe o distanță de 74 km
Proiectul este finanțat din fonduri europene nerambursabile (Fondul de Coeziune, Programul Transport 2021-2027), având o valoare de 785 milioane lei/circa 154,8 milioane de euro și o durată totală de 24 luni (6 luni pentru proiectare și 18 pentru execuție).
Ordinul de începere a poriectării a fost dat la mijlocul lunii mai 2025.
Finalizarea celor două secțiuni aflate deja în lucru, între Suplacu de Barcău și Biharia, va permite circulația continuă pe o distanță de 74 km - de la Nușfalău (Sălaj) până la Borș II, la granița cu Ungaria.
„Asta înseamnă progres real pentru conectivitatea regională și dezvoltarea economică. Accelerăm marile proiecte de infrastructură, cu responsabilitate și respect față de angajamentele asumate”, a transmis ministrul Ciprian Șerban.
Pe traseu vor fi construite 18 poduri și pasaje, iar ca dotări va fi montat un sistem integrat ITS (Intelligent Transport System), care cuprinde:
*Sistem de informare dinamică (VMS) – panouri electronice de afișare a informațiilor către participanții la trafic;
*Sisteme de cântărire dinamică (WIM) a vehiculelor în mișcare;
*Sistem de Securitate – INFRA care include monitorizare infrastructura prin camere de detecție a incidentelor rutiere, montate la fiecare 2 km
*Sistem SPEED pentru monitorizarea și detectarea vitezei de deplasare.
„Am avizat în Consiliul Tehnico-Economic al CNIR documentația pentru un tronson cu o lungime de 8,5 kilometri, accelerând, astfel, acest proiect atât de important pentru infrastructura națională și demonstrând că, atunci când și beneficiarul înțelege să facă eforturi alături de constructor, se poate deschide șantierul cu aproape o jumătate de an mai devreme față de termenul contractual. Acordăm tot sprijinul Antreprenorului pentru ca, la finalul anului viitor, acest lot să fie terminat și să asigure conexiunile cu loturile în circulație ale Autostrăzii A3 de lângă Nușfalău și Borș”, a precizat directorul general al CNIR, Gabriel Budescu.
La finalul lunii trecute, lucrările pe celebrul segment „Bechtel” ( Suplacu de Barcău – Chirbiș – 26 km) înregistrau un avans de 12%. Proiectul poate fi încheiat în iulie 2026, potrivit unui scenario optimist.
CITEȘTE ȘI:
Autostrada Transilvania: lucrările la segmentul „Bechtel” au ajuns la un grad de execuție de 12%. Peste 500 de muncitori în teren pentru realizarea secțiunii Suplacu de Barcău – Chiribiș.
Chiribiș – Biharia, cu o lungime de 28,5 kilometri, se desfășoară în județul Bihor și include 18 lucrări de artă, inclusiv 7 poduri și 11 pasaje.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: