Național
Interes redus pentru transportul feroviar: numărul pasagerilor care au circulat cu trenul a scăzut cu 7,5%
Transportul feroviar pare să fie tot mai puțin atractiv pentru români, în condițiile în care doar în primele trei luni din an numărul pasagerilor a scăzut cu 7.5%.

Modernizarea infrastructurii feroviare se realizează într-un ritm nesatisfăcător pentru pasageri, iar la începutul lui 2025, CFR anula un sfert din trenuri, fără un anunț prealabil.
CITEȘTE ȘI:
Trenuri mai puține, întârzieri mai mari și modernizări în ritm de melc
În aceste condiții, românii continuă să prefere transportul rutier, astfel că numărul pasagerilor care au circulat cu trenul în prima parte a anului este în scădere.
Interes redus pentru transportul feroviar: numărul pasagerilor care au circulat cu trenul a scăzut cu 7,5%
Potrivit datelor centralizate de Institutul Național de Statistică, numărul pasagerilor care au circulat cu trenul a fost, în primul trimestru din 2025, de 16,102 milioane, în scădere cu 7,5% comparativ cu perioada similară din 2024, informează Agerpres.ro
Astfel, în perioada menționată, parcursul pasagerilor a scăzut cu 8,1%.
De altfel și în ceea ce privește transportul feroviar de mărfuri, volumul mărfurilor a înregistrat o scădere cu 18,5% față de trimestrul I 2024, consemnându-se creștere doar la tranzit, cu 47,7%.
CITEȘTE ȘI:
CFR Călători riscă să intre în incapacitate de plată. Traficul feroviar ar putea fi afectat.
Conform statisticii, majoritatea indicatorilor financiari de utilizare a parcului de vehicule în transportul feroviar au înregistrat o evoluție negativă comparativ cu trimestrul I 2024.
Parcursul mediu zilnic al vagoanelor de marfă (km/zi) este în scădere cu 30,4%. Iar viteza medie comercială a trenurilor de pasageri (km/h) - în scădere cu 2,5%.
Din cauza vitezei reduse de deplasare și implicit a duratei extinse de circulație, călătoria cu trenul reprezintă o opțiune pentru tot mai puțini români, situație în care numărul de pasageri este în continuă scădere.
„În acest ritm, în câteva decenii nu vor mai exista trenuri de călători în România”, avertiza la începutul acestui an Asociația Pro Infrastructura. În ianuarie 2025, CFR Călători a anulat 25% din trenuri, fără un anunț prealabil, potrivit sursei citate.
Modernizarea infrastructurii feroviare în intervalul 2020 – 2024 arată că România nu reușește să depășească pragul de 77 km/an de cale ferată recepționată în urma lucrărilor de modernizare:
*2020 - 71,88 km recepționați
*2021 - 33,02 km
*2022 - 13,39 km
*2023 - 0 km
*2024 - 77 km
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: