Educație
Daniel David respinge acuzațiile de cenzură a analizei Institutului de Științe ale Educației privind efectul măsurilor fiscale asupra învățământului: „Aceste practici trebuie să se schimbe”
Ministrul Educației reacționează în cazul scandalului privind „cenzurarea” unei analize a Institutului de Științe ale Educației privind efectul măsurilor de austeritate asupra învățământului. „Orice contribuție științifică trebuie să treacă un proces de evaluare”, spune Daniel David.

Daniel David reacționează în cazul acuzațiilor de cenzură a raportului privind efectele măsurilor guvernamentale pentru reducerea deficitului bugetar aplicate în învățământ și care prevăd creșterea normei didactice, reducerea fondului de burse pentru elevi precum și a reducerii valorii plății cu ora.
Ministerul Educației, acuzat de „cenzură”
Conform informațiilor publicate de Edupedu.ro, Ministerul Educației a „manipulat” datele unei analize realizate de Institutul de Științe ale Educației la solicitarea redacției și care prezenta impactul măsurilor guvernamentale asupra învățământului din România. Astfel, potrivit sursei citate, din cele 23 de pagini din raport, ministerul Educației a făcut publice doar 2 pagini, modificate astfel încât să susțină datele ce justificau adoptarea primului pachet de măsuri fiscale.
CITEȘTE ȘI:
Crește numărul elevilor în clase. Norma didactică, majorată cu 2 ore în școli și universități. Daniel David: „Suntem în situație de criză, nu de normalitate socială”.
Spre exemplu, analiza inițială a Institutului de Științe ale Educației (IȘE) arăta că, potrivit rețelei Eurydice a Comisiei Europene, „valoarea medie a normei didactice în Europa este de 18-19 ore/săptămână”, în timp ce în România norma este de 18 ore pe săptămână, iar „majorarea normei didactice cu 2 ore plasează România peste media înregistrată la nivel european”, potrivit analizei IȘE, citate de Edupedu.ro
Daniel David respinge acuzațiile de cenzură: Orice contribuție științifică trebuie să treacă un proces de evaluare
În reacția publicată de Ministerul Educației, Daniel David respinge acuzațiile de cenzură și semnalează că, înainte de a fi data publicității, orice analiză științifică trebuie să treacă de o etapă de evaluare colegială („peer-review”).
„Orice contribuție științifică trebuie să treacă un proces de „peer-review” extern (evaluare colegială, adesea anonimă), pentru a se decide dacă se acceptă sau nu și/sau pentru a se corecta eventuale greșeli”, notează Daniel David în mesajul publicat de Ministerul Educației.
CITEȘTE ȘI:
Profesorii reiau protestele în educație. Noul an școlar, sub semnul manifestațiilor de stradă.
„În legătură cu «bursele», recenzorii au sugerat să orientăm cititorii spre Raportul IȘE deja public, fără a mai trebui reluat aici. Nu mai reiau alte analize, probabil este vorba de erori neintenționate (dar de aceea avem «peer-review») și îmi pare rău că trebuie să spun asta public”, explică ministrul Daniel David.
De altfel, David semnalează că o instituție subordonată ministerului trebuie să respecte principiile de guvernanță europeană, astfel încât IȘE nu poate transmite o analiză publică fără aprobarea preliminară. Conform miinistrului Educației, sarcinile primite din afara instituției trebuie asumate în nume personal.
„Trebuie respectate principiile de guvernanță europeană (inclusiv academică) în relația dintre o instituție subordonată altei instituții.(…). Nu figurează în normele de lucru să primești sarcini din afara instituției, mai ales prin care să analizezi instituția din care faci parte, care apoi trebuie să fie forțată să-și asume concluziile, altfel generându-se discuții”, susține Daniel David.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: