Educație

Profesorii reiau protestele în educație. Noul an școlar, sub semnul manifestațiilor de stradă.

Profesorii anunță că vor relua protestele de stradă din cauza măsurilor adoptate de Guvern care vizează creșterea normei didactice. Debutul noului an școlar ar putea sta sub semnul manifestațiilor de stradă.

În 2023, profesorii clujeni au ieșit în stradă în cea mai mare grevă generală din învățământ | Foto: monitorulcj.ro În 2023, profesorii clujeni au ieșit în stradă în cea mai mare grevă generală din învățământ | Foto: monitorulcj.ro

 

 


Luna trecută, sindicaliștii din învățământ au intrat în grevă japoneză și au protestat în școli și universități, în bibliotecile centrale universitare și în institutele de cercetare, iar membrii de sindicat au purtat un semn distinctiv - banderolă, ecuson - în timpul activităților desfășurate la locul de muncă.

Tot atunci, sindicaliștii avertizau că, în situația în care protestul din 18 iunie va fi tratat cu „indiferență”, iar viitorul Guvern va pune în practică propunerile de măsuri ce vor afecta salariații din învățământ, acțiunile de protest vor continua. 


„Dacă vom fi tratați cu indiferență, iar viitorul guvern va pune în practică propunerile de măsuri care au apărut în spațiul public, suntem hotărâți să declanșăm ample acțiuni de protest urmând, poate, chiar la începutul anului școlar să declanșăm greva generală”, a declarat pentru monitorulcj.ro Lucia Cojocaru, președintele Sindicatului Liber al Învățământului Preuniversitar Clujean (SLIPC).

CITEȘTE ȘI: 
Grevă în toate școlile din județul Cluj. Peste 6.000 de profesori intră în grevă japoneză! Proteste anunțate și în universitățile clujene!

Profesorii sunt nemulțumiți de măsurile luate împotriva lor, pentru reducerea deficitului bugetar.


Sindicaliștii reiau protestele în educație: „Se pierd 15.000 de posturi de profesor”

În urma discuțiilor dintre sindicatele din Educație cu vicepremierul Dragoș Anastasiu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu, a declarat miercuri că începând de săptămâna viitoare sindicaliștii din educație vor relua protestele, subliniind că aplicarea măsurii privind mărirea normei didactice înseamnă „un dezastru” în urma căruia „se pierd 15.000 de posturi de profesor”.

„Am abordat probleme din educație și am spus-o domnului Anastasiu răspicat: din păcate, sistemul educațional este cel mai lovit prin planul 1 de măsuri și cu un impact financiar nesemnificativ ca și economie. Conform datelor pe care le știm, în jur de 0,2% din PIB, o sumă foarte mică. Iar cea mai dură problemă care urmează să fie luată este cea legată de mărirea normei didactice”, a declarat liderul de sindicat Simion Hăncescu, citat de Agerpres.ro


Începutul anului școlar, sub semnul întrebării

Sindicaliștii au cerut amânarea cu cel puțin un an a acestei măsuri. 

CITEȘTE ȘI:
Ministrul Educației anunță reducerea valorii plății cu ora: „Atât îşi permite în acest moment ţara”

Conform sindicaliștilor din Educație, în urma aplicării acestor măsuri, ar urma să se piardă 15.000 de posturi.


Se pierd 15.000 de posturi conform acestor măsuri, dar din cele 15.000 cu siguranță cel puțin 10.000 vor fi dintre cei care sunt titulari.(…).Cert este că noi vom protesta, ca să fie foarte clar. Începând de săptămâna viitoare reluăm protestele și așa cum ați aflat deja un mare protest va fi în 8 septembrie, dar până atunci vor fi alte proteste, iar în prima zi de școală va fi un protest grandios, peste 30.000 de oameni”, a afirmat Hăncescu.

El a susținut că începutul noului an școlar ar putea sta sub semnul întrebării. 

„După ce vin oamenii la școală, după 1 septembrie, îi vom consulta și este posibil ca anul viitor să fie sub semnul întrebării. Mă refer la începutul de an școlar. Pentru că nemulțumite sunt immense”, a declarat liderul sindical

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Crește numărul elevilor în clase. Norma didactică, majorată cu 2 ore în școli și universități. Daniel David: „Suntem în situație de criză, nu de normalitate socială”.

Bolojan, despre reforma burselor școlare: „Plătim 1 miliard euro doar pe bursele elevilor. Acest lucru trebuie reconfigurat”

Grevă în toate școlile din județul Cluj. Peste 6.000 de profesori intră în grevă japoneză! Proteste anunțate și în universitățile clujene!

Ultimele Stiri
abonare newsletter