Actualitate

Oleleu explică pierderea banilor europeni pentru transportul intermodal

La mai bine de trei săptămâni de la pierderea posibilităţii finanţării transportului intermodal vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Ioan Oleleu, explică de ce a refuzat să semneze cererea de finanţare. El susţine că documentaţia nu era completă şi că s-ar fi cheltuit „sume exorbitante” pe exproprieri, bani pe care Consiliul Judeţean Cluj nu îi are.

După ce Consiliul Judeţean Cluj a ratat posibilitatea depunerii cererii de finanţare pentru transportul intermodal, vicepreşedintele CJ Cluj oferă şi primele explicaţii: aruncă vina pe reprezentanţii aeroportului care, potrivit lui Oleleu, nu au avut toate documentele şi avizele necesare. În plus, susţine Oleleu, există “suspiciuni de fraudă” cu privire la documentele deja depuse de aeroport în vederea atragerii de fonduri europene.

Într-o şedinţă extraordinară de Consiliu Judeţean din luna februarie, Oleleu a pus o condiţie pentru a semna cererea de finanţare şi anume existenţa “unui punct de vedere pozitiv al aparatului de specialitate”. Amendamentul său a căzut la vot, inclusiv colegul de partid al lui Oleleu, Dănuţ Canta reproşându-i acestuia că trebuie să se supună la ce hotărâşte plenul şi nu invers.


Timpul pentru depunerea cererii de finanţare a expirat, rămânând doar promisiunea că se va depunde proiectul în următorul exerciţiu financiar.

“Am avut nevoie de timp să clarific subiectul privind transportul intermodal, aceasta este cauza întârzierii mele pe acest subiect. Este un proiect pe care îl susţin în continuare, dar îl susţin a fi depus şi implementat doar cu îndeplinirea tuturor condiţiilor legale. S-a ajuns la începutul anului 2015 ca obiectivul respectiv să nu fie avizat tehnico-economic de către comisia din cadrul CJ Cluj. Am trăit să văd în Consiliul Judeţean şi să aud din partea unui consilier judeţean cu studii juridice că pot să depun un proiect chiar dacă sunt anumite nereguli pentru că vina de fapt nu o să fie a mea, ci a celor care au votat. E ceva halucinant această declaraţie făcută de către domnul Tuluc (n.red. Călin Tuluc). Nu m-am dus pe mâna consilierului Tuluc, ci am cerut sprijinul aparatului de specialitate”, spune Oleleu.


SN CFR nu vrea intermodal. Deocamdată

Oleleu susţine că a primit un răspuns din partea SN CFR prin care i se comunica faptul că proiectul transportului intermodal de la aeroportul clujean nu era inclus pe lista proiectelor propuse spre finanţare.

“Am făcut o adresă concretă la SN CFR în care ni se comunica ceva de genul că proiectul de dezvoltare a infrastructurii de transport intermodal pentru pasageri şi marfă la Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca nu este inclus pe lista proiectelor de infrastructură feroviară propuse pentru finanţare în perioada 2014-2020 pentru care urmează să fie depuse aplicaţii de solicitare de fonduri europene în prima sesiune de depunere de cereri. Tot în această adres  SN CFR menţionează că nu are temei legal să depună o aplicaţie de finanţare în lipsa unor documente aprobate. Nu aveam cum să semnez în condiţiile în care ceilalţi parteneri implicaţi în acest proiect, chiar dacă ei şi-au dat un acord, vezi CNADNR, dar fără nicio implicaţie juridică şi financiară, nu aveam cum să girez eu toate obligaţiile pe care ar fi trebuit să şi le asume acele entităţi implicate în proiect”, mai susţine Oleleu.


Exproprieri de 20 de milioane de euro

Vicepreşedintele Ioan Oleleu susţine că dacă s-ar fi depus spre finanţare acest proiect, ar fi angajat instituţia pe care o conduce la plata unor sume “exorbitante” pentru exproprieri.

“Pentru a dezvolta intermodalul aveam nevoie de o exproprierea unei suprafeţe de peste un milion de metri pătraţi de teren. Mai mult, în unul din avizele primite la CJ ni se precizează că hala Cargo a aeroportului este amplasată peste albia Someşului. Este nevoie ca pista de decolare să se realizeze concomitent sau înainte de acest lucru. Având în vedere că Cargo aeroport era prevăzut să se realizeze în 2016-2017, era clar că în acest moment trebuia să alocăm fonduri importante de bani pentru exproprieri, în jur de 16-20 milioane euro, să finalizăm pista de 3500 de metri care ne-ar costa 40 de milioane de euro şi apoi terminalul cargo. Cum aş fi putut să semnez o astfel de aberaţie care ar fi condiţionat o sumă foarte mare de bani care în momentul de faţă nu era disponibilă la nivelul CJ Cluj. Ar fi însemnat ca prin semnătura mea să mint Comisia Europeană, să angajez bugetul CJ Cluj la niște cheltuieli care cel puțin pe următoarea perioadă de timp nu sunt asigurate”, mai spune acesta.


Aparatul de specialitate: Planează suspiciuni de fraudă

În raportul aparatului de specialitate întocmit de Simona Gaci, Mariana Raţiu, Claudiu Salanţă, Diana Coman şi Ştefan Iliescu, se precizează că “semnarea și depunerea dosarului de finanțare în forma actuală şi cu deficienţele care există, documente incorecte, documente lipsă, utilizare informaţii incorecte, denotă o încălcare a prevederilor legale cu scopul de a obține fonduri europene, fapt care poate conduce la prejudicierea bugetului UE, având în vedere că Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) al Comisiei Europene investighează cazuri de fraudă cu impact financiar, depunerea dosarului de finanţare conduce inevitabil la obligaţia sesizării acestei instituţii. Vă rugăm să întreprindeţi demersurile necesare pentru clarificarea aspectelor precizate mai sus, în vederea eliminării suspiciunii de fraudă care planează în jurul documentelor existente, înregistrate până în prezent la CJ Cluj”.

Oleleu a precizat, având în vedere suma plătită de CJ Cluj (800.000 de euro) pentru studiile privind intermodalul, că va verifica “dacă acele sume de bani au fost decontate conform legislației în vigoare și dacă au fost decontate fără a se respecta tot ceea ce înseamnă legislația, se vor face demersurile necesare ca cei vinovați să răspundă și pentru recuperarea sumelor de bani”.


Directorul aeroportului clujean recunoaşte că “sunt foarte multe probleme, legat de avize, legat de asocieri”, dar susţine că aceste probleme trebuie depăşite. El a susţinut că pentru depunerea cererii de finanţare nu era nevoie de avizele pe care CJ Cluj le-a cerut. “Cererea nu înseamnă depunerea studiului de fezabilitate”, declara Ciceo.

Proiectul de transport intermodal este în valoare de 76 de milioane de euro, din care 60 de milioane este finanțare europeană.

În vederea construirii terminalului intermodal ar urma să fie implementate un terminal CARGO la aeroport, un pasaj pasageri între staţie CFR pasageri şi aeroport, o legătură între Terminal CARGO CFR şi Terminal CARGO Aeroport, o sistematizare a circulaţiei auto în interiorul aeroportului, un Terminal CARGO CFR şi un parc fotovoltaic.

Citeşte şi: Proiectul de transport intermodal, în pericol. A ieşit cum au vrut ei. Şefii Consiliului Judeţean Cluj îl trimit pe David Ciceo la Bucureşti după obţinerea avizelor

Citeşte şi: Proiectul privind realizarea studiilor pentru transportul intermodal a ajuns la final. Pe ce s-a cheltuit 1,6 milioane de euro

Citeşte şi: Consiliul Judeţean Cluj se asociază, în al doisprezecelea ceas, cu aeroportul pentru transportul intermodal. Şedinţă cu aplauze şi certuri între PSD-işti

Citeşte şi: PROIECT de 76 MIL. EURO RATAT. CJ Cluj nu va depune cererea de finanţare pentru transportul intermodal la aeroport

Citeşte şi: Efectul DNA. Oleleu A REFUZAT să semneze cererea de finanţare pentru transportul intermodal. “Este un abuz, să-şi dea demisia”

Citeşte şi: BĂTAIE DE JOC marca CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ: Conducerea instituţiei a ignorat dezbaterea despre transportul intermodal

Citeşte şi: Conducerea şi angajaţii Consiliului Judeţean Cluj pun beţe-n roate, din nou, aeroportului. Scandal pe acordul de asociere pentru transportul intermodal

Ultimele Stiri
abonare newsletter