Economie

Proiectul privind realizarea studiilor pentru transportul intermodal a ajuns la final. Pe ce s-a cheltuit 1,6 milioane de euro

Aeroportul Internaţional „Avram Iancu" Cluj a derulat, începând de anul trecut, proiectul "Studii pentru dezvoltarea infrastructurii de transport intermodal pentru pasageri şi marfă", proiect cofinanţat de U.E. prin programul TEN-T. Acest proiect a ajuns la final, urmând ca în perioada următoare să se treacă la construirea efectivă a obiectivelor prevăzute pentru implementarea transportului intermodal.

Obiectivul general al proiectului a constat în elaborarea unui set de studii necesare pentru proiectarea şi dimensionarea unui sistem de transport intermodal la Aeroportul Internaţional „Avram Iancu" Cluj. Studiile tratează toate aspectele tehnice şi financiare care vor sta la baza lucrărilor de realizare a viitoarei infrastructuri de transport intermodal pentru pasageri şi marfă.

“În ce priveşte transportul intermodal, acesta este foarte important pentru aeroportul Cluj, dar este o prioritate a Comisiei Europene. Conform Cărţii Albe a Uniunii Europene până în 2050 toate aeroporturile este obligatoriu să fie conectate de CFR. Noi avem această posibilitate să facem mai repede pe fonduri europene, proiectul total este de aproximativ 71-72 milioane euro, cu posibilitatea de a obţine o finanţare nerambursabilă de 60 de milioane de euro. Aceşti bani, fonduri nerambursabile, au implicaţii directe şi indirecte deosebit de favorabile pentru judeţul Cluj. Nu numai că se îmbunătăţeşte infrastructura, nu numai că se realizează o gară nouă, sunt beneficii foarte importante pentru CFR, beneficii foarte importante pentru aeroport, pentru că în acest sens ne creşte gradul de acoperire, sunt beneficii deosebit de importante pentru oraş, în acest mod se fluidizează circulaţia. 60 de milioane de euro se vor regăsi în economia judeţului Cluj, în firmele de construcţii, proiectare, consultanţă sau sub alte forme. Prin acest proiect ne aducem o contribuţie majoră la strategia naţională de a absorbi fonduri europene”, a precizat David Ciceo, directorul aeroportului clujean.


Încheie CJ Cluj asocierea?

El s-a arătat convins de faptul că reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj vor accepta propunerea de asociere cu celelalte entităţi care fac parte din acest proiect pentru atragerea de fonduri europene.

“Ne bucurăm că la solicitarea aeroportului Cluj s-a decalat termenul pentru a depune proiecte şi pentru a obţine bani pentru analize, studii privind exproprierea terenurilor legate de transportul intermodal. Eligibil este Consiliul Judeţean Cluj. Noi am făcut adrese, o să revenim. Termenul s-a extins până la 31 decembrie şi suntem convinşi că va depune Consiliul Judeţean Cluj un proiect astfel încât să poată atrage 300.000 de euro, contribuţia CJ Cluj este de doar 2%. În acest moment, suntem în faza de constituire a unei asocieri între CJ Cluj, Primăria Cluj-Napoca, Primăria Apahida, CFR, aeroport, ministerul Transporturilor pentru a depune documentaţia necesară asigurării finanţării din fonduri europene a acestor obiective. Până în 26 februarie 2015 trebuie să depunem un proiect care să fie eligibil”, a mai spus Ciceo.


El a mai adăugat faptul că traficul de marfă de pe aeroport este în continuă creştere, astfel că un terminal CARGO se impune.

“În ce priveşte traficul de marfă pe aeroportul Cluj este în creştere, avem în momentul de faţă zilnic transporturi de CARGO şi poştă, avem transport de marfă şi pe zborurile regulate Tarom şi Lufthansa, considerăm că se justifică pe viitor terminalul pentru marfă, terminalul CARGO care este prevăzut în acest proiect intermodal”, a conchis Ciceo.


8 studii în cadrul proiectului

Iuliu Pop, managerul de proiect a precizat că pentru acest proiect s-a obţinut un cost eligibil total de 2 milioane de euro, asistenţa financiară a Uniunii Europene fiind de 50%.

„În urma parcurgerii procedurii de achiziţie publică, valoarea proiectului a fost stabilită la 1.687.000 euro, asistenţa financiară a Uniunii Europene fiind de 843.500 de euro, restul cofinanţării fiind asigurat din bugetul Consiliului Judeţean Cluj”, a spus Pop.


Potrivit lui Pop, obiectivele specifice ale proiectului sunt creşterea cantităţii de marfă transportată prin intermediul aeroportului clujean, creşterea capacităţii de parcare pe platforma aeroportului, creşterea numărului de pasageri care folosesc transportul pe calea ferată pentru a se deplasa spre şi dinspre oraş.

“La ora actuală, relaţia dintre aeroport şi oraş este complicată, nu este una dintre cele mai facile pentru pasageri. Din partea CFR-ului este disponibilitate maximă ca în zona gării Someşeni să oprească toate trenurile, accelerate, rapide, şi ei consideră benefic pentru pasageri”, a mai precizat Pop.


Studiile realizate în cadrul proiectului sunt în număr de opt, după cum urmează: studiu de impact socio-economic (studiu de piaţă) cu fundamentarea necesităţii şi oportunităţii, studiu de impact asupra mediului, studiu de fezabilitate, inclusiv analiza cost-beneficiu şi studiu topografic, studii şi documentaţii de urbanism, proiect tehnic cu caiete de sarcini, expertize tehnice şi audit energetic, studii privind energia verde, alternativă, studiu de obstacolare şi studiu privind încadrarea în cerinţele standardelor de securitate aeroportuară.

Obiectivele de investiţii ale proiectului de transport intermodal sunt: terminal CARGO aeroport, gară CFR călători, legătură pentru pasageri staţie CFR călători-aeroport, legături auto între CARGO CFR şi CARGO aeroport, terminal CARGO CFR, staţie tri-cogenerare, parc fotovoltaic.

Obiectivele identificate în cadrul proiectului urmează a fi realizate în perioada 2016-2020.

Pop a mai spus că din totalul de 72 de milioane de euro necesari construirii acestor obiective, 85% din sumă va fi suportată de Uniunea Europeană.

Ultimele Stiri
abonare newsletter