Actualitate

Efectul DNA. Oleleu A REFUZAT să semneze cererea de finanţare pentru transportul intermodal. “Este un abuz, să-şi dea demisia”

Tot aparatul de specialitate al Consiliului Judeţean Cluj, în frunte cu Mariana Raţiu, Claudiu Salanţă, Ştefan Iliescu şi Simona Gaci, în frunte cu vicepreşedintele CJ Cluj, Ioan Oleleu, a plecat la Bucureşti pentru lămuriri suplimentare în ceea ce priveşte transportul intermodal, după ce Oleleu a refuzat să semneze cererea de finanţare, chiar dacă aseară plenul Consiliului Judeţean a hotărât altceva. Reamintim faptul că numele lui Ioan Oleleu apare în dosarul de corupţie instrumentat de DNA Cluj care a dus la arestarea preventivă a lui Horea Uioreanu.

De frica procurorilor DNA, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Ioan Oleleu, pune în pericol un proiect de 76 de milioane de euro, finanțat din fonduri europene, care vizează construirea unui centru intermodal care să transforme Aeroportul Internațional Cluj Napoca într-un punct important pe harta transportului de marfă.

Marţi noaptea, Ioan Oleleu a decis să amâne semnarea cererii de finanţare chiar dacă în şedinţa extraordinară de marţi seara, consilierii judeţeni au decis, pe de-o parte, asocierea CJ Cluj cu aeroportul pentru depunerea cererii de finanţare a proiectului privind transportul intermodal, iar pe de altă parte, Oleleu a fost mandatat să semneze această cerere de finanţare.


Potrivit unor surse din cadrul CJ Cluj, Oleleu, împreună cu Mariana Raţiu, Claudiu Salanţă, Ştefan Ilieascu şi Simona Gaci, a plecat miercuri dimineaţa la Bucureşti la Ministerul Transporturilor pentru o întâlnire cu reprezentanţi din minister, din CNADNR şi din CFR “în vederea semnării cererii de finanţare”.

“Noi l-am delegat aseară prin vot să semneze acea cerere de finanţare. Dacă nu o face e abuz în serviciu. E înlocuitorul lui Vakar Istvan, delegat prin vot. Dacă nu e în stare să semneze acea cerere de finanţare, să-şi dea demisia. Chiar şi domnul Canta (n.red. Dănuţ Canta, consilier judeţean PSD) a văzut acest lucru că domnul Oleleu încearcă să blocheze acest proiect. Nu înţeleg de ce au plecat toţi la Bucureşti, inclusiv funcţionari publici din CJ Cluj, nu mi se pare normal să se suie în avion şi să plece de la serviciu”, a precizat consilierul judeţean Mihai Seplecan.


Chiar dacă termenul de 26 februarie de depunerii a cererii de finanţare pentru terminalul intermodal pare a fi ratat, directorul Aeroportului Cluj, David Ciceo, are încredere că în toamnă va reuşi să obţină finanţarea europeană pentru acest proiect.

Marți seara, cu două zile înainte de termenul limită pentru depunerea proiectului, consilierii județeni au decis să ia atitudine împotriva vicepreședintelui CJ Cluj, Ioan Oleleu, care a refuzat să semneze actele asocierii. Numele lui Oleleu apare într-un dosar instrumentat de DNA Cluj, el fiind interceptat luni de zile în dosarul de corupție a lui Horea Uioreanu.


În şedinţa extraordinară de ieri, Ioan Oleleu a fost vizibil deranjat de propunerea consilierilor judeţeni PNL de a fi mandatat să semneze cererea de finanţare şi a venit cu o propunere la acel amendament.

„Şi aş avea o completare la amendament, se mandatează vicepreşedintele CJ Cluj, Ioan Oleleu, să semneze cererea de finanţare, cu condiţia unui punct de vedere pozitiv al aparatului de specialitate”, a replicat Oleleu.


Sătul de această mascaradă, Dănuţ Canta (PSD) s-a luat de colegul de partid.

“Eu m-am săturat de ping pong-ul dintre cele două foruri executive, CJ Cluj şi aeroport, este un proiect foarte important pentru toată şi aici suntem deliberativul CJ, indiferent ce doreşte domnul vicepreşedinte Oleleu, dânsul conduce executivul Consiliului Judeţean. În momentul în care deliberativul hotărăşte ceva se supune şi pune în practică acea hotărâre. Domnule vicepreşedinte, trebuie să preluaţi acest mandat, că vă place sau nu vă place”, a replicat Dănuţ Canta (PSD).


“Nu m-am gândit nicio secundă să nu îmi asum ceea ce plenul hotărăşte”, a spus Oleleu.

Până în acest moment, CJ Cluj a amânat de nenumărate ori constituirea unei asocieri cu Primăria Cluj-Napoca, Primăria Apahida, CFR, aeroport, ministerul Transporturilor pentru a depune documentaţia necesară asigurării finanţării din fonduri europene a acestor obiective.

Proiectul de transport intermodal este în valoare de 76 de milioane de euro, din care 60 de milioane este finanțare europeană.

abonare newsletter