O țară europeană se confruntă cu o problemă demografică severă, marcată de un exod continuu al populației sale în ultimii ani.
Procesul de îmbătrânire demografică s-a accentuat în România, populația vârstnică depășind cu peste 27% populaţia tânără.
Date demografice îngrijorătoare în Cluj. În iulie 2023, sporul natural se menține negativ, astfel că numărul persoanelor decedate a fost cu 47 mai mare decât cel al născuților vii.
Am votat la Colegiul Tehnic Ana Aslan din Cluj-Napoca, liceu în care împreună cu statul român pregătesc 28 de copii ca să devină operatori chimiști și specialiști mașini cu comandă numerică. Am în plan ca în următorii 3 ani să ajung la 84, în așa fel încât să-mi acopar deficitul de personal calificat, dar și să țin copiii în România, să-și facă un rost aici.
Fenomenul de îmbătrânire a populaţiei se adânceşte în România de la un an la altul. În actualul ritm, în 30 de ani, populaţia României va ajunge la nivelul anului 1950, iar în 2100 vom fi mai putini cu şapte milioane şi jumătate.
Sociologul Barbu Mateescu explică de ce tot mai mulți tineri lasă în urmă Bucureștiul pentru municipiul Cluj-Napoca. Zilele trecute, un jurnalist din Bucureşti a desființat-o pe Gabriela Firea, nemulțumit de lipsa de viziune a acesteia în ceea ce privește dezvoltarea Bucureștiului. "Ghici care-i orașul kitsch? Am fost la Cluj și mi-am dat seama cât de calamitat este Bucureștiul", spunea Alex Livadaru.