Politică

Bolojan anunță reforma administrației locale: „Numărul de angajați din primării și consilii județene va fi plafonat”.

Noile măsuri fiscale propuse de Guvern vizează o amplă restructurare a administrației locale. „Trebuie să avem mai multă eficiență. Țara nu se schimbă doar din București, ci din fiecare județ, din toate orașele și comunele țării”, spune premierul Ilie Bolojan.

Bolojan anunță reforma administrației locale: „Numărul de angajați din primării și consilii județele va fi plafonat”.|Foto: gov.ro Bolojan anunță reforma administrației locale: „Numărul de angajați din primării și consilii județele va fi plafonat”.|Foto: gov.ro

 

 


Premierul Ilie Bolojan și ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, au susținut vineri o conferință de presă în care au anunțat o serie de măsuri ce vor fi cuprinse în al doilea pachet fiscal pe care Guvernul îl pregătește. 

Numărul de angajați din primării și consilii județene va fi plafonat

Noile propuneri luate în calcul de Guvernul Bolojan vizează reforma administrației locale. 


CITEȘTE ȘI: 
Al doilea pachet de măsuri fiscale: Bolojan anunță reforma companiilor de stat. Principalele măsuri

Astfel, în perioada următoare, Guvernul va propune un număr maxim de angajați în primării și în consiliile județene. De asemenea, pentru primăriile care se află în situația în care nu își pot plăti din veniturile proprii salariile, Guvernul va interveni și va impune grila de salarizare pentru angajați. 

„Administrația locală este una dintre cele mai importante. Principalele propuneri pe care de vor fi discutate săptămâna viitoare, iar până la finalul lunii vom avea pachetul finalizat. Sunt trei direcții importante:
*Una este să avem mai multă eficiență și mai multă responsabilitate în administrația publică locală. 
*A doua e să întărim capacitatea administrativă pentru a gestiona probleme, a genera dezvoltare. 
*A treia direcție ține de descentralizare și digitalizare, în așa fel încât prin adoptarea acestor politici să avem o administrație care are decizia aproape de cetățean.


Țara nu se schimbă doar din București, ci din fiecare județ, din toate orașele și comunele țării noastre”, a explicat premierul Ilie Bolojan, vineri, în cadrul conferinței de presă comune susținute alături de ministrul Dezvoltării, Cseke Atiila, la Palatul Victoria. 

Număr maxim de angajați pentru primării

Una dintre măsurile importante va consta în plafonarea numărului de angajați care va fi stabilit pentru fiecare localitate la nivel național. Pentru primării, indicatorul principal va fi numărul de locuitori. Pentru Consiliile Județene pot fi indicatori rafinați, pot fi numărul de UAT-uri. În acest fel vom avea un număr maxim de angajați ai primăriilor și ai consiliior județene.


CITEȘTE ȘI: 
Pensiile speciale, vârsta de pensionare a magistraților și reforma ANAF, vizate de următorul pachet de măsuri fiscale

Avem azi primării cu număr mic de angajați care funcționează bine și avem aceleași primării având o populație asemănătoare cu număr mult mai mare de angajați, unde nu se vede niciun plus de servicii, de calitate, pe care cetățenii să-l perceapă.

Avem CJ-uri care au 100 de angajați și avem CJ-uri mai mici care au peste 200 de angajați. Nu s-a constatat că la cele cu număr redus nu își gestionează problemele.


Acolo unde personalul a fost supradimensionat va fi redus, acolo unde personalul este deja redus, acest lucru nu îi va afecta. Dimpotrivă, vor avea ocazia să își stabilească organigrama cum vor”, a explicat Ilie Bolojan, potrivit informării publicate de Guvern. 

Bani de la Guvern în funcție de „eficiență” și reducerea cabinetelor aleșilor locali

Conform anunțului făcut de premier, primăriile vor obține fonduri de la Guvern în funcție de „eficiență”.

„Mă gândesc de exemplu la gradul de colectare al impozitului, care e amânată. A fost grija de a nu angaja aleșii locali. Acest pachet va rezolva astfel încât să fii eficient și să poți să soliciți pe bună dreptate sume de compensare, dacă ți-ai făcut și tu datoria.

CITEȘTE ȘI: 
Sporuri nesimțite de 110%, denunțate de Bolojan: „Un funcționar a ajuns la 13.400 lei net, mai mult decât un ministru”

O altă măsură: un funcționar public să poată avea norma împărțită între 2-3 primării. Un contabil, un secretar, dacă nu au un volum mare, pot să acopere 2 primării.

Sunt situații în care nu mai avem biblioteci în mediul rural și nu văd nicio problemă ca un bibliotecar să poată lucra la două primării, ca să avem biblioteci deschise.

Un lucru important este reducerea cabinetelor aleșilor locali, inclusiv a demnitarilor de la nivel central. Pe lângă fiecare ales local există un număr de oameni în cabinet. Doi la un primar de comună, la un președinte de CJ patru și așa mai departe. Putem reduce acest număr, pentru că la nivel de țară numărul acestora depășește 10.000. La fel cum ne propunem și la nivel central să reducem, cred că putem reduce și la nivel local, să avem administrații mai eficiente”, a mai explicat premierul Ilie Bolojan în cadrul conferinței de presă de la Palatul Victoria. 

Mai puțini polițiști locali

Alte măsuri anunțate de Ilie Bolojan prevăd reducerea numărului de polițiști locali

„Avem situații în care suntem la extreme. Avem orașe care au 1 polițist la 2.000 de locuitori și avem alte orașe, de exemplu Buzău, care au mult peste limita legală.

Întreg sistemul de ordine publică trebuie să fie mai bine organizat, evitând cheltuieli inutile”, a spus premierul. 

Stabilirea grilei unice de salarizare pentru localitățile ce nu își acoperă cheltuielile de personal

Guvernul va stabili o grilă de salarizare unică pentru localitățile care nu își acoperă din veniturile proprii nici măcar cheltuielile de personal.

„Altă măsură importantă: stabilirea unei grile de salarizare unică pentru localități care nu-și asigură din veniturile proprii nici măcar cheltuielile de personal. Astăzi, fiecare primărie poate să își organizeze grila de salarizare. În multe localități, grila de salarizare e dusă la maxim, aproape de salariul viceprimarului. Stabilirea unei grile de salarizare pentru aceste localități este o decizie corectă, având în vedere faptul că, în fapt, Guvernul României asigură finanțarea acestor localități cu sume importante. Dacă sumele vin de la Guvern, e normal să existe o standardizare. Celelalte localități își vor putea stabili grila de salarizare și organigrama pentru a oferi servicii cât mai bune”, a anunțat Ilie Bolojan. 

O altă măsură, anunțată de ministrul Dezvoltării Cseke Attila, îi vizează pe șoferi. Astfel, cei care nu își vor plăti amenzile de circulație în termen de 90 de zile vor rămâne fără permis.

CITEȘTE ȘI: 
Veste proastă pentru șoferi: permis auto suspendat dacă nu îți plătești amenzile la timp

Descentralizarea activității organizării jocurilor de noroc

Guvernul va propune descentralizarea activității organizării jocurilor de noroc, astfel încât autoritatea locală, în speță primăria, să aibă dreptul de a decide dacă autorizează sau nu efectuarea acestei activități de jocuri de noroc pe raza localității pe care o gestionează, a anunțat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

„Vom propune o simplificare a procedurilor de descentralizare pentru a putea da atribuții de la central către local împreună cu resursele financiare aferente.

Pentru jocurile de noroc: primăria să poată decidă dacă autorizează sau nu această activitate pe raza localității.

Autoritatea locală poate decide amplasarea acestor activități pe o anumită zonă. Pot impune și o taxă specială.

Operatorii de jocuri de noroc din prezent care activează deja, au termen 6 luni să ceară acest aviz. Dacă nu-l primesc, trebuie să închidă activitatea.

Este corect ca nu numai unii să plătească taxele și amenzile. Toate aceste măsuri de bazează pe aceste principii, ale justeței și echității”, a anunțat ministrul Cseke Attila. 

Noile măsuri anunțate vineri în conferința comună a ministrului Dezvoltării Cseke Attila și a premierului Ilie Bolojan vor face parte din pachetul doi de măsuri fiscale ce urmează să fie adoptat până la sfârșitul lunii iulie.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Al doilea pachet de măsuri fiscale: Bolojan anunță reforma companiilor de stat. Principalele măsuri.

România scapă de riscul tăierilor fondurilor europene în urma adoptării măsurilor de austeritate

Ultimele Stiri
abonare newsletter