Economie
Sporuri nesimțite de 110%, denunțate de Bolojan: „Un funcționar a ajuns la 13.400 lei net, mai mult decât un ministru”
Angajații mai multor ministere și companii de stat beneficiau de „sporuri în cascadă”. Premierul Ilie Bolojan a denunțat situația de la Ministerul Proiectelor Europene, unde sporurile cumulate ajungeau la 110%.

Măsurile fiscale din pachetul pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament „nu fac decât să ducă niște resurse” în sistemul public, astfel încât și acesta să poată oferi servicii mai bune cetățenilor în anii următori, a declarat, marți, premierul Ilie Bolojan.
Sporuri nesimțite de 110%, denunțate de Bolojan
Premierul a oferit exemplul unui minister unde sporurile se acordau „în cascadă” și a arătat că sistemul de salarizare a fost „scăpat de sub control” motiv pentru care acesta „trebuie corectat”.
CITEȘTE ȘI:
Statul cheltuie anual 3 miliarde de euro pentru prime, bonusuri şi sporuri
Astfel, potrivit exemplului oferit de Bolojan, la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, angajații primeau spor de fonduri europene de 50%, peste care se acorda un stimulent de 45% și peste care se acorda un spor de condiții vătămătoare de 15%. Din acest motiv, un funcționar de execuție a ajuns să câștige 13.400 lei net, mai mult decât un ministru.
„Prin aceste măsuri am plafonat niște sporuri care se aplicau în cascadă. Avem patru ministre, unul este Ministerul Fondurilor Europene, care are peste 2.000 de angajați, deci o armată de oameni, care au reușit în acești ani să își optimizeze câștigurile.
Și-au impus în salariu un stimulent de fonduri europene de 50%. Peste acest stimulent și-au mai dat un spor de fonduri europene de 45%. Peste acest spor și peste stimulent și-au dat spor de condiții vătămătoare de 15 %. Au ajuns să aibă salariile cu 110% mai mari decât în sistemul public în general. Un funcționar de execuție la acest minister avea 13.400 lei net, mai mult decât un ministru din Guvern”, a declarat marți seară premierul Ilie Bolojan, la Digi24, potrivit Hotnews.ro
După cum a precizat Bolojan, aceste anomalii trebuie corectate, pentru a avea un sistem de salarizare echitabil.
„În multe structuri, acest sistem de salarizare a fost scăpat de sub control și trebuie corectat. Asta necesită 2-3 luni, există și contract colectiv de muncă, unii manageri au contracte de management pe 3 ani de zile în care au doar drepturi, iar statul a reușit să aibă doar obligații față de ei”, a explicat premierul Ilie Bolojan.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: