Economie
Agenția de rating S&P confirmă ratingul de țară pentru România, cu perspectivă negativă: risc de retrogradare în categoria țărilor nerecomandate investițiilor
Perspectivă negativă pentru România, menținută de Agenția de rating Standard&Poor’s: dacă statul nu reușește să implementeze eficient măsurile fiscale anunțate, atunci țara noastră riscă o retrogradare în categoria „junk”, nerecomandată investițiilor.

Agenția de evaluare financiară S&P Global Ratings a confirmat, miercuri, ratingurile României pentru datoria pe termen lung și scurt, la „BBB minus/A-3”, perspectiva asociată fiind una „negativă”.
CITEȘTE ȘI:
România se confruntă cu un „risc foarte crescut de recesiune”. Avertismentul economiștilor: euro poate creşte până la 5,14 lei în următoarele 12 luni.
Astfel, perspectivele rămân negative și reflectă riscuri semnificative în ceea ce privește sustenabilitatea finanțelor publice, în ciuda măsurilor recente de consolidare fiscală adoptate de noul guvern.
S&P menține perspectiva negativă pentru România, care riscă o retrogradare în categoria țărilor nerecomandate investițiilor
„Perspectivele negative reflectă opinia noastră că riscurile privind finanțele publice ale României vor rămâne ridicate în următorii ani, în ciuda măsurilor anunțate de consolidare fiscală.
Am putea retrograda ratingul în următorii doi ani dacă parcursul consolidării fiscale se abate semnificativ de la așteptările noastre”, se arată în analiza Agenției de rating Standard&Poor’s, citate de Economedia.ro
Deficitul bugetar este estimat să scadă de la 9,3% din PIB în 2024, la 7,7% în 2025 și 6,4% în 2026, potrivit analizei S&P.
De asemenea sunt semne clare că economia încetinește: creșterea reală a PIB este proiectată la doar 0,3% în 2025.
Inflația este în creștere și ar putea ajunge la aproape 9% în următoarele luni.
CITEȘTE ȘI:
Predicție ingrijorătoare dată de BNR: Inflația va crește puternic în următoarele luni după expirarea plafonării la energie și mărirea TVA.
Potrivit estimărilor agenției de rating, datoria publică netă va depăși 60% din PIB până în 2027.
Deficitul de cont curent va rămâne ridicat, dar va fi parțial acoperit de fonduri UE.
S&P avertizează că ratingul ar putea fi retrogradat dacă măsurile de consolidare nu sunt implementate eficient sau dacă se înregistrează o deteriorare semnificativă a poziției externe a României. Pe de altă parte, o îmbunătățire semnificativă a poziției fiscale și externe ar putea duce la stabilizarea perspectivei.
„Consolidarea fiscală și eforturile de reformă, în linie cu Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ar trebui să accelereze accesarea fondurilor UE. România este încă eligibilă pentru aproximativ 18 miliarde de euro (circa 5% din PIB estimat pe 2025) prin Mecanismul de Redresare și Reziliență (RRF), și peste 26 miliarde euro (peste 7% din PIB) prin Cadrul Financiar Multianual 2021–2027. Aceste fonduri vor sprijini creșterea economică și vor contribui la finanțarea deficitului extern în următorii ani”, potrivit agenției S&P.
Agenția fiscală avertizează că provocările economice și politice ar putea submina agenda guvernamentală ambițioasă, iar strategia fiscală după 2026 rămâne incertă.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: