Economie
România se confruntă cu un „risc foarte crescut de recesiune”. Avertismentul economiștilor: euro poate creşte până la 5,14 lei în următoarele 12 luni.
Economiștii avertizează că România se confruntă cu un „risc foarte crescut de recesiune”. Euro poate creşte până la 5,14 lei în următoarele 12 luni.
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut puternic în luna iunie, cu 14,9 puncte până la valoarea de 29,9 puncte.
CITEȘTE ȘI:
Avertismentul economiștilor: România poate intra în recesiune în acest an din cauza deficitului bugetar
Potrivit economiștilor, România se confruntă cu un risc ridicat de recesiune, dublat de o majorare a ratei inflației cauzate de majorarea taxelor indirecte, se arată în analiza remisă monitorulcj.ro de Asociația CFA România.
Astfel, specialiștii își mențin previziunile modeste în ceea ce privește creșterea economică a țării și avertizează asupra riscurilor. Mai mult, în perspectivă, leul s-ar putea deprecia substanțial, iar cursul de schimb euro – leu ar putea ajunge până la 5,14 lei pentru un euro.
România se confruntă cu un „risc foarte crescut de recesiune”
„În așteptarea majorării taxării și/sau reducerii ratingului României, indicatorul de încredere a scăzut puternic.
Nivelul actual indică un risc foarte crescut de recesiune. Iar posibila recesiune se suprapune cu o majorare a ratei inflației cauzate de majorarea taxelor indirecte. O combinație extrem de nefericită datorată politicii fiscale puternic pro-ciclice din ultimii ani”, a declarat președintele Asociației CFA România, Adrian Codirlașu.
CITEȘTE ȘI:
Predicție ingrijorătoare dată de BNR: Inflația va crește puternic în următoarele luni după expirarea plafonării la energie și mărirea TVA.
Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (iulie 2026) a crescut comparativ cu valoarea înregistrată în luna precedenta și a atins nivelul de 5,35%.
Euro poate creşte până la 5,14 lei în următoarele 12 luni
În cadrul unui sondaj realizat la finalul lunii iunie, economiștii arătau că, în privința cursului de schimb euro/leu, aproximativ 82% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, nefiind inregistrata nicio opinie de apreciere.
Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0961 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului EUR/RON anticipat este 5,1453 lei pentru un euro.
Cum vor evolua prețurile locuințelor în mediul urban?
Referitor la evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, 52% dintre participanți, anticipează o stagnare în următoarele 12 luni, în timp ce 35% anticipează o scădere.
De asemenea 65% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supra-evaluate, iar 35% că sunt corect evaluate.
Deficit bugetar de 7,5% și avans economic modest
Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2025 a scăzut ușor comparativ cu exercițiul anterior, la valoarea medie a anticipațiilor de 7,5% din PIB.
Anticipațiile de creștere economică pentru anul 2025 se situează, într-o ușoară scădere față de exercițiul anterior, la valoarea medie de 0,9%, existând și opinii în rândul participanților privind o posibilă intrare în recesiune a economiei românești.
Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 60% în următoarele 12 luni.
Retrogadarea României la categoria „junk”: ce spun specialiștii
O întrebare suplimentară introdusă în sondaj se referă la anticipațiile privind retrogradarea României în categoria de rating nerecomandată investițiilor („junk”).
CITEȘTE ȘI:
Avertismentul agenției de rating Fitch: „Reducerea deficitului și stabilizarea datoriei sunt esențiale pentru ratingul suveran al României”
Astfel, conform rezultatelor, 88% dintre participanți anticipează menținerea, în următoarele 12 luni, a României în categoria de rating recomandată investițiilor (în creștere față de exercițiul anterior), în timp ce 11% anticipează o retrogradare în categoria nerecomandată investițiilor („junk”), în scădere semnificativă față de exercițiul anterior.
„Spre comparație, din punct de vedere statistic, atunci când perspectiva unui emitent este revizuită de la „neutru” la „negativ”, în unul din trei cazuri acesta este retrogradat în următoarele 12 luni. De asemenea, cu cât ratingul este mai slab (ex: BBB-, BB+), cu atât riscul de retrogradare după o perspectivă negativă este mai ridicat”, explică CFA România.
Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA România, de peste 14 ani, și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni iar participanții sunt membri ai Asociației CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenului CFA.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: