Economie

Cererea e mică. În Cluj-Napoca s-au vândut cu 36% mai puține apartamente în 2023 decât anul trecut

În Cluj-Napoca, numărul vânzărilor de apartamente a scăzut considerabil, însă orașul transilvănean se află printre primele din țară la numărul de locuințe construite.

Numărul tranzacțiilor imobiliare a scăzut semnificativ în martie 2023 față de aceeași perioadă a anului 2022 / Foto: Emil Boc - Facebook Numărul tranzacțiilor imobiliare a scăzut semnificativ în martie 2023 față de aceeași perioadă a anului 2022 / Foto: Emil Boc - Facebook

 

 


În România s-a înregistrat o accelerare a migraţiei către zone mai liniştite din suburbii sau localităţi din jurul marilor oraşe, iar această tendinţă este estimată să se menţină pe termen mediu, conturând noi perspective pentru dezvoltatorii de spaţii rezidenţiale.

 


O scădere importantă la numărul de locuințe construite s-a înregistrat în zona de Vest a țării, unde livrările au scăzut cu 11%, dar şi zona de Nord-Est, unde s-au construit cu 5% mai puţine locuinţe faţă de anul anterior. La polul opus, zonele în care s-au livrat mult mai multe locuinţe au fost Constanţa şi zona de litoral, în special Năvodari - Mamaia Nord, dar şi zona metropolitană a Clujului.

Dezvoltatorii imobiliari sunt interesaţi cu precădere de zonele metropolitane ale marilor oraşe, fiindcă oferta de terenuri este mai consistentă, preţurile sunt mai mici şi autorizaţiile se pot obţine cu mai puţine dificultăţi.  Însă cererea a scăut considerabil.


Cererea e mică

Sistemul de lucru hibrid, care îmbină activitatea de la distanţă cu prezenţa la birou şi care a fost adoptat deja de multe dintre companii, a stimulat tendinţa de migraţie a populaţiei către localităţi mici, pe fondul reducerii presiunii asupra infrastructurii existente, a cărei dezvoltare nu ţine pasul de regulă cu dezvoltările private, potrivit consultanţilor imobiliari. Totuşi, investiţiile în infrastructură au accelerat semnificativ în ultimii doi ani, iar asta va susţine pe termen mediu şi lung dezvoltarea zonelor metropolitane.

În termeni de cerere, evoluţia vânzărilor de apartamente a început să scadă de la jumătatea anului 2022 în marile oraşe din ţară cu procente cuprinse între 20-30%, cu excepţia Bucureştiului, care a făcut notă discordantă printr-o uşoară creştere a numărului de tranzacţii. În primul trimestru al acestui an, numărul apartamentelor vândute la nivel naţional a fost cu 23% mai mic decât în perioada similară a anului trecut.


În Cluj Napoca s-au vândut cu 36% mai puţine apartamente, comparativ cu primul trimestru din 2022.

Băncile resimt şi ele numărul mai scăzut de clienţi care se încadrează la un credit ipotecar, iar din primul trimestru al acestui an, scăderea este una considerabilă, având în vedere că s-au acordat cu 28% mai puţine credite ipotecare la nivel naţional, se arată în comunicatul companiei de consultanâă imobiliară. Această scădere din primele trei luni ale lui 2023 a dus la scăderea soldului creditelor ipotecare din România, o evoluţie mai rar întâlnită pe piaţa bancară.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Își revine piața imobiliară? Numărul vânzărilor de apartamente, în creștere la Cluj. Câte tranzacții au fost făcute în martie

Un cuplu din Cluj a câștigat 7 milioane de euro din criptomonede. Au cumpărat sute de apartamente și terenuri

Ultimele Stiri
abonare newsletter