Economie

Își revine piața imobiliară? Numărul vânzărilor de apartamente, în creștere la Cluj. Câte tranzacții au fost făcute în martie

Numărul vânzărilor de apartamente și a altor imobile a crescut în luna martie în județul Cluj, comparativ cu luna februarie. Totuși, tranzacțiile imobiliare sunt cu mult mai puține față de anul 2022.

Numărul tranzacțiilor imobiliare a scăzut semnificativ în martie 2023 față de aceeași perioadă a anului 2022 / Foto: Emil Boc - Facebook Numărul tranzacțiilor imobiliare a scăzut semnificativ în martie 2023 față de aceeași perioadă a anului 2022 / Foto: Emil Boc - Facebook

 

 


În luna martie, la Cluj au fost efectuate 2623 de vânzări de imobile, cu 577 mai multe decât în luna februarie, când au fost înregistrate 2046 de tranzacții.

 Tranzacții imobiliare în luna martie 2023 / Sursă: ancpi.ro

Din totalul vânzărilor, 827 au fost unități individuale și 1796 au fost terenuri, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).


Față de luna februarie a acestui an se observă o creștere atât la apartamente (când au fost înregistrate 652 de vânzări), cât și la terenuri (când au fost vândute în număr de 1394).

Tranzacții imobiliare în luna februarie 2023 / Sursă: ancpi.ro

Piața imobiliară din Cluj pare că își revine la început de primăvară, numărul vânzărilor de apartamente și alte imobile fiind în creștere. Însă, la începutul lui 2023, monitorulcj.ro scria că la Cluj s-au parafat 353 de tranzacții cu unități individuale. Acestea au fost cu 50% mai puține decât în luna ianuarie a anului 2022 când numărul vânzărilor a fost de 684. În Cluj au loc de obicei 3.500-4.000 de tranzacții imobiliare (total terenuri + unități individuale).


Chiar dacă se observă o creștere a vânzărilor în luna martie 2023 față de primele luni ale anului, conform datelor consultate de monitorulcj.ro există o scădere semnificativă față de vânzările înregistrate în perioada similară din anul anterior.

Datele Agenției de Cadastru din anul 2022 arată că în urmă cu un an, în luna martie, în Cluj au fost înregistrate 4035 de vânzări de imobile, dintre care 1239 erau unități individuale. 


Tranzacții imobiliare în luna martie 2022 / Sursă: ancpi.ro


Numărul scăzut de tranzacții a avut un impact și asupra prețurilor. Proprietarii au fost mai dispuși să cedeze din preț, iar în ultimele luni s-a înregistrat o tendință de scădere a prețurilor, potrivit analizei unei agenții imobiliare, publicată în luna martie.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Numărul de tranzacții imobiliare a scăzut cu 58% la începutul anului în Cluj. Proprietarii cedează din preț

2.540 de euro pe mp, prețul mediu pentru apartamentele noi de vânzare în Cluj-Napoca. Situația imobiliară în martie 2023

Ultimele Stiri
abonare newsletter