Economie

Numărul de tranzacții imobiliare a scăzut cu 58% la începutul anului în Cluj. Proprietarii cedează din preț

La începutul anului 2023, numărul tranzacțiilor imobiliare din Cluj a scăzut cu -57,76%. Proprietarii apartamentelor au mai cedat din prețul cerut.

Numărul tranzacțiilor imobiliare a scăzut /Foto: Emil Boc - Facebook Numărul tranzacțiilor imobiliare a scăzut /Foto: Emil Boc - Facebook

 

 


Piața imobiliară din Cluj a început anul cu o scădere puternică cu -57,76% a numărului de tranzacții, potrivit analizei unei agenții imobiliare. Însă, în a doua lună a anului, numărul tranzacțiilor a crescut din nou față de prima lună din an.

 


În Cluj au loc de obicei 3.500-4.000 de tranzacții, însă în luna ianuarie 2023 au fost 1.064 de vânzări de imobile. În urmă cu un an, în ianuarie 2022, au fost 1.935 tranzacții.

De-a lungul timpului, ce s-a schimbat este comportamentul cumpărătorilor, spun agenții imobiliari. Aceștia au nevoie de mai mult timp pentru a lua o decizie și au mai mare grijă.


În urmă cu 3-4 ani cumpărătorii se decideau după 5-6 vizionări de apartamente, însă acum nu se mai grăbesc. În prezent,  cumpărătorii aleg locuința abia după 10-12 vizionări. Acest lucru se datorează faptului că prețurile la apartamentele din Cluj au ajuns să fie exagerate. 

Prețurile scad lent

Numărul scăzut de tranzacții a avut un impact și asupra prețurilor. Proprietarii au fost mai dispuși să cedeze din preț, iar în ultimele 2 luni s-a înregistrat o tendință de scădere a prețurilor. 


Este vorba, totuși, despre o scădere destul de modestă, de până în 5%.

În luna ianuarie prețurile au scăzut în Cluj -4,58%, iar în luna februarie în Cluj cu -1,29%. Și în Capitală regăsim acest fenomen, iar prețurile au scăzut, însă în restul orașelor mari prețurile au crescut în primele luni ale anului.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Preţurile apartamentelor continuă să crească în martie, în Cluj, în ciuda așteptărilor. Expert imobiliar: „Piața este una atipică”

Măsuri pentru a preveni scumpirea RCA, după falimentul Euroins. Preţul poliţelor ar putea fi plafonat la nivelul celor din martie 2022

abonare newsletter