Administrație

Câștigătorul licitației pentru primul tronson al Centurii Metropolitane, anunțat în iulie. „Lucrările efective ocupă 20% din timpul alocat prin contract”

Licitat în ianuarie 2023, primul tronson al centurii ocolitoare a Clujului ar putea avea desemnat un câștigător la mijlocul lunii iulie. Valoarea proiectului este de peste 20 de milioane de euro.

Oferta câștigătoare depusă pentru realizarea primului segment al centurii ocolitoare Cluj, anunțată luna următoare/Foto: Emil Boc Facebook.com Oferta câștigătoare depusă pentru realizarea primului segment al centurii ocolitoare Cluj, anunțată luna următoare/Foto: Emil Boc Facebook.com

 

 


Proiectul tronsonului I al centurii metropolitane din Cluj va soluționa favorabil problema traficului pe segmentul de 2 km dintre Florești și Cluj-Napoca, tranzitat zilnic în ambele sensuri de 75.000 de mașini, fiind considerat cel mai aglomerat drum din România. 

 


Pentru acest prim tronson al centurii, data finală pentru desemnarea câștigătorului este 29 iunie 2023, potrivit calendarului inițial. În cadrul acestei licitații, șase oferte au fost depuse de firme din Cluj și din Austria.

Viceprimarul Dan Tarcea a anunțat că proiectul va fi adjudecat după încheierea perioadei de evaluare a ofertelor, cel târziu la mijlocul lunii următoare sau chiar mai repede. 


De altfel, reprezentanții administrației locale semnalează că durata de execuție este mai scurtă decât cea de elaborare și pregătire a proiectului. 

„Primul tronson din centura metropolitană este în procedura de licitație. Acum se derulează procedura de evaluare a ofertelor. Sunt șase firme care au depus oferte. Potrivit estimărilor, până la mijlocul lunii iulie vom avea desemnat câștigătorul sau este posibil să fie anunțat și mai rapid, în funcție de clarificările care vor fi solicitate. 


CITEȘTE ȘI: 
Cine sunt cei șase constructori care au depus oferte pentru prima etapă a Centurii Metropolitane. Firme din Cluj și Austria concurează pentru un contract de peste 100 de milioane de lei

După ce vom avea desemnat câștigătorul acestei licitații, proiectul va intra în procedurile specifice, contestare etc. 

În cazul unor asemenea proiecte, lucrările efective durează 20% din timpul inițial, adică etapa execuției, în timp ce perioada pregătirii documentației este mai mare. 


Același lucru se întâmplă la nivel internațional, etapa de avizare, de stabilire a traseului și celelalte etape specifice durează mai mult. Ca să nu mai vorbim de sursele de finanțare, pentru centura fondurile sunt de peste 1,1 miliarde de euro”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea în cadrul unei intervenții radio locale. 

De altfel, edilul Emil Boc se arăta încrezător că în acest an vor putea fi introduse și primele utilaje în teren pentru realizarea acestui prim segment al centurii. 

„Ține de capacitatea companiilor de a face acest proiect”

Centura metropolitană va aduce șase benzi pe DN 1 între Florești și Cluj-Napoca, inclusiv o bandă dedicată pentru SMURD și pompieri. Centura Metropolitană, proiect cu indicativ „Drum TransRegio Feleac T 35″, va avea în total 42 de kilometri.

Costurile totale ale proiectului au ajuns la 1.145.879.685,65 euro. Valoarea anterioară a contractului a fost de 998.547.953,25 euro. Proiectul actualizat presupune costuri de 27 de milioane de euro pe kilometru.

Viceprimarul Dan Tarcea apreciază că majorarea valorii proiectului cu 147 de milioane de euro, rezolvarea tuturor clarificărilor solicitate de ofertanți și comasarea tronsoanelor 2 și 3 reprezintă etape esențiale ce vor determina un interes crescut pentru realizarea viitoarei centuri de ocolire. 

„Legat de celelalte două tronsoane din proiect, care au fost comasate, avem deja trimis către ANAP proiectul centurii, care a intrat în procedura de verificare. 

Anunțul de licitație va fi publicat în maximum 10 zile prin Sistemul electronic de achiziții publice. 

Sunt încrezător că vor fi doritori. 

Am actualizat prețul cu rata inflației. Față de valoarea inițială avem 147 milioane de euro bani fonduri suplimentare. Am unificat cele două tronsoane de centură, astfel încât să fie făcută o singură organizare de șantier, nu două. Sunt introduse în caietul de sarcini toate clarificările solicitate la licitația anterioară. Deci, nu sunt motive de a nu participa, doar capacitatea companiilor de a face acest proiect”, a mai spus Dan Tarcea.

La finalul săptămânii trecute, Consiliul local a aprobat proiectul revizuit al centurii metropolitane din Cluj. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Primul tronson al centurii metropolitane a fost scos la licitație. Valoarea proiectului este de peste 20 de milioane de euro

Cine sunt cei șase constructori care au depus oferte pentru prima etapă a Centurii Metropolitane. Firme din Cluj și Austria concurează pentru un contract de peste 100 de milioane de lei

Costuri mai mari pentru Centura Metropolitană. Cele două tronsoane, licitate din nou. Valoarea contractului, majorată cu 147 de milioane de euro

Centura Metropolitană. Costuri de 27 de milioane de euro pe kilometru. Tarcea: „Este o lucrare extrem de complexă”

Ultimele Stiri
abonare newsletter