Administrație

Centura Metropolitană. Costuri de 27 de milioane de euro pe kilometru. Tarcea: „Este o lucrare extrem de complexă”

Comasarea celor două tronsoane ale centurii ocolitoare a Clujului face ca noua licitație să fie mai atractivă pentru potențialii ofertanți. Proiectul presupune costuri de 27 de milioane de euro pe kilometru.

Proiectul Centurii Metropolitane Cluj, modificat. Două tronsoane comasate și majorarea valorii contractului cu 15%/Foto: Emil Boc Facebook.com Proiectul Centurii Metropolitane Cluj, modificat. Două tronsoane comasate și majorarea valorii contractului cu 15%/Foto: Emil Boc Facebook.com

 

 


Primăria Cluj-Napoca a scos din nou la licitație proiectul celor două tronsoane ale centurii metropolitane. Anunțul a fost făcut miercuri de primarul Emil Boc. Valoarea contractului a crescut cu 147 de milioane de euro, iar cele două tronsoane au fost comasate. Aceste aspecte au menirea de a face proiectul mai atractiv pentru viitorii ofertanți.   

 


„Referitor la Centura Metropolitană, avem o veste bună: tronsoanele 2 și 3 au fost scoase din nou la licitație. 

Miercuri a fost transmis anunțul de participare către ANAP, în vederea relansării procedurii de achiziție în vederea proiectării și execuției”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea în cadrul unei intervenții radio locale. 


Proiectul Centurii Metropolitane, modificat

Proiectul centurii ocolitoare a suferit câteva modificări pentru cea de-a doua licitație.

„Da, cele două tronsoane licitate inițial au fost conectate, iar valoarea indicatorilor economici a fost actualizată în proporție de 14,8%. 


Practic, din momentul în care noi am aprobat indicatorii economici și până astăzi, prețurile au crescut cu 15%, așa cum ne arată și Institutul Național de Statistică. (...).

Discutăm de o creștere a valorii proiectului cu 147 de milioane de euro. Adică la suma inițială de aproape 1 miliard de euro se mai adaugă încă 147 de milioane de euro, pentru ca această ofertă să devină și mai atractivă pentru potențialii ofertanți. 


De asemenea, am unificat cele două tronsoane ale centurii – tronsoanele 2 și 3, adică va fi un singur tronson scos la licitație și am integrat toate solicitările de clarificare de la cei care au fost interesați la licitația anterioară care a fost anulată”, a explicat viceprimarul Dan Tarcea. 

Licitațiile pentru tronsoanele 2 și 3 ale centurii metropolitane au fost anulate vineri, 12 mai 2023, potrivit SEAP. Deși mai multe firme și-au arătat interesul pentru centura metropolitană a Clujului, pe tronsoanele 2 și 3 fiind înscrise 29 de firme, nu au fost depuse oferte până la termenul limită.

La finalul lunii trecute, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu, anunța de la Cluj că valoarea proiectului centurii metropolitane va fi actualizată. 

„Un proiect complex”

Centura ocolitoare a Clujului reprezintă unul dintre cele mai complexe proiecte de infrastructură din țară.

„Este unul dintre cele mai complexe proiecte de infrastructură din România, pentru că discutăm de întreaga distanță de 41 de km, de la Gilău până la Apahida, cu 156 de poduri și podețe, plus cicni tuneluri. 

În România nu există încă suficientă expertiză pentru realizarea tunelurilor, pentru că asemenea tuneluri rutiere au fost puține la noi. 

Dacă centura din Oradea presupune costuri de circa 6 milioane de euro pe kilometru, centura municipiului Cluj-Napoca depășește 27 de milioane de euro pe kilometru. De aici se vede și complexitatea acestui proiect. 

Asta pentru că pe toate dealurile din jurul Clujului trebuie să fie făcute lucrări de consolidare majore. O mare din parte din bani nu se văd, vor intra în pământ, pentru acele lucrări de consolidare”, a adăugat Dan Tarcea.

Potrivit administrației locale, urmează desfășurarea propriu-zisă a licitației pentru proiectarea și execuția lucărilor la viitoarea centură a Clujului. 

Din momentul publicării anunțului de licitație, firmele vor dispune de suficient timp pentru analiză și ofertare. 

Primul tronson din centura metropolitană a Clujului a fost scos la licitație pentru proiectare și execuție la finalul lunii ianuarie 2023.

Pentru tronsonul 1 al centurii, 29 iunie este data finală pentru desemnarea câștigătorului. În cadrul acestei licitații, șase oferte au fost depuse de firme din Cluj și din Austria.

Centura metropolitană va aduce șase benzi pe DN 1 între Florești și Cluj-Napoca, inclusiv o bandă dedicată pentru SMURD și pompieri. Centura Metropolitană, proiect cu indicativ „Drum TransRegio Feleac T 35″, va avea în total 42 de kilometri.

Costurile proiectului au ajuns la 1.145.879.685,65 euro. Valoarea anterioară a contractului a fost 998.547.953,25 euro.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Costuri mai mari pentru Centura Metropolitană. Cele două tronsoane, licitate din nou. Valoarea contractului, majorată cu 147 de milioane de euro

abonare newsletter