Actualitate

Șase oferte pentru primul tronson al Centurii Metropolitane. Emil Boc: „E cel mai complex proiect din România”

Licitația pentru primul tronson al centurii metropolitane a Clujului a înregistrat șase oferte. Primarul Emil Boc anunță realizarea unuia dintre cele mai complexe proiecte din România.

Șase oferte depuse în cadrul licitației pentru primul tronson al Centurii Metropolitane Cluj/Foto: Emil Boc Facebook.com Șase oferte depuse în cadrul licitației pentru primul tronson al Centurii Metropolitane Cluj/Foto: Emil Boc Facebook.com

 

 


„Clujul vorbește aceeași limbă pe care o vorbește Uniunea Europeană. 

 


De aceea, într-o formă sau alta proiecte de 4 miliarde de euro sunt în implementare la Cluj-Napoca, care vor schimba în bine viața Clujului pentru generații de-acum înainte.

Avem 6 ofertanți, mulți dintre ei și internaționali, pentru primul tronson al centurii Clujului.


Centura metropolitană de un miliard de euro trece de această etapă. 

Vom realiza un alt proiect de infrastructură majoră pentru modernizarea Clujului și descongestionarea traficului.


E vorba de 5 tuneluri, subtraversările și traversările din Făget, are 20 de noduri, e o operă arhitectonică”, a spus Emil Boc în cadrul unei intervenții la un post local de radio. 

Potrivit edilului, licitațiile pentru celelalte două tronsoane ale centurii ocolitoare urmează să fie finalizate luna următoare (18 și 19 aprilie 2023).


Primul tronson din centura metropolitană a Clujului a fost scos la licitație pentru proiectare și execuție la finalul lunii ianuarie 2023.

Centura metropolitană va aduce șase benzi pe DN 1 între Florești și Cluj-Napoca, inclusiv o bandă dedicată pentru SMURD și pompieri. Centura Metropolitană, proiect cu indicativ „Drum TransRegio Feleac T 35″, va avea în total 42 de kilometri și o durată de realizare de 4 ani (fiecare etapă). 

Emil Boc anunța încă de la finalul lunii trecute că toate tronsoanele proiectului centurii ocolitoare a Clujului sunt scoase la licitație

Soluția Metroului, recomandată de specialiști

Emil Boc s-a referit și la proiectul metroului care, după cum arată autoritățile, este cea mai potrivită soluție pentru Cluj-Napoca și a fost recomandată de specialiști. 

„Metroul este soluția data de specialiști. 

Că tot îi văd pe unii care spun: «Știți, e soluția primarului». Nu e soluția primarului, ci este soluția dată de specialiști pe baza configurației orașului. Și ceea ce ai în Florești ca aglomerare urbană.

Soluția propusă ține cont de configurația geografică a Clujului”, a explicat Emil Boc. 

Investiție de un miliard de euro

Proiectul centurii ocolitoare a Clujului presupune o finanțare de aproape 1 miliard de euro, potrivit reprezentanților Primăriei. 

În prima etapă de realizare a proiectului este prevăzută legătura Centurii Metropolitane Cluj-Napoca cu viitorul Spital Regional de Urgență pentru ca în etapa II să fie realizată și conexiunea cu Autostrada Transilvania.

Implementarea proiectului va fi etapizată, în funcție de resursele bugetare. Din cauza surselor de finanțare (proiectul centurii metropolitane nu este inlcus în PNRR, urmând a fi finanțat prin Programul operațional de transport), termenul final pentru realizarea acesteia nu mai este anul 2026, ci 2030. Pentru prima etapă de realizare a Centurii Metropolitane este prevăzută o lungime de 23,67 de kilometri și aproape 20 de kilometri de drumuri de legătură, iar pentru etapa II 18,6 kilometri și aproape 14 kilometri drum de legătură.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Emil Boc, explicații despre centura metropolitană și metrou. „Românii își doresc o țară ca afară. O pot avea la Cluj-Napoca”. GALERIE FOTO

TOATE tronsoanele centurii metropolitane au fost scoase la licitație. UN MILIARD de euro, valoarea totală a contractelor

Ultimele Stiri
abonare newsletter