Administrație

Cluj-Napoca va avea un nou parc urban și o grădină japoneză spectaculoasă. Natura înlocuiește halele industriale de pe fosta platformă Carbochim.

Cluj-Napoca face un nou pas important spre dezvoltarea sustenabilă, printr-un proiect ambițios de regenerare urbană: fosta platformă industrială Carbochim se transformă într-un spațiu modern, verde și deschis comunității.

Cluj-Napoca va avea un nou parc urban și o grădină japoneză spectaculoasă. Natura înlocuiește halele industriale de pe fosta platformă Carbochim | Foto: RIVUS Cluj-Napoca va avea un nou parc urban și o grădină japoneză spectaculoasă. Natura înlocuiește halele industriale de pe fosta platformă Carbochim | Foto: RIVUS

 

 


Pe fostul spațiu al platformei Carbochim se va dezvolta un proiect amplu de regenerare urbană, care va include și un spațiu verde generos și bine integrat în peisajul local. 

 


Cu o investiție de peste 550 de milioane de euro realizată de companiile IULIUS și Atterbury Europe, RIVUS presupune o reconversie complexă, cu investiții în infrastructură publică, funcțiuni mixte și un accent major pe natură. Astfel, peste 52.000 mp de zonă verde vor fi creați de la zero.

Un parc urban conectat la oraș și natură

Reprezentanții RIVUS spun că proiectul va integra un nou parc urban care se conectează natural la râul Someș, la Parcul Armătura și la Parcul Feroviarilor, formând o rețea verde coerentă. Acesta va include alei pietonale și piste de biciclete, promenade de-a lungul apei, terase verzi și locuri pentru relaxare, fiind conceput pentru a acomoda, atât activitățile zilnice, cât și evenimente pentru  comunitate.


CITEȘTE ȘI:
Cheltuielile și timpul petrecut în mall-uri cresc în 2025, pe fondul inflației și al unui consum mai atent, iar RIVUS vine ca un răspuns modern la noile așteptări ale clujenilor.

Pe lângă caracterul recreativ, parcul va avea și funcție peisagistică și ecologică. Peste 600 de copaci sunt deja aclimatizați într-o pepinieră găzduită de USAMV și vor fi plantați în viitorul spațiu verde. Lor li se vor adăuga peste 100.000 de plante decorative și arbuști care vor da formă unui peisaj variat, cu zone de umbră, culoare și biodiversitate. Alegerea speciilor s-a făcut în funcție de rezistența la soluri diferite și de rolul în echilibrul microclimatic al zonei.

Reprezentanții proiectului mai adaugă faptul că parcul este gândit ca un spațiu deschis pentru întreaga comunitate, contribuind la creșterea accesului public la Someș și la dezvoltarea unui traseu urban verde.


Grădina japoneză, un colț de liniște deasupra orașului

Un element special al amenajării verzi va fi grădina japoneză, amplasată chiar pe acoperișul zonei de retail. Concepută în spiritul tradiției japoneze, grădina va include elemente clasice, precum piatră, apă și vegetație specifică, creând o atmosferă de calm și echilibru. 

Design-ul își propune să ofere o perspectivă diferită asupra modului în care natura poate fi adusă în mijlocul unui spațiu urban dens.


CITEȘTE ȘI:
Clădirea de cărămidă devine hub mixt de birouri în RIVUS Cluj-Napoca

„Grădina japoneză va integra un râu simbolic care sugerează cursurile de apă locale, delușoare verzi care amintesc de relieful colinar și formațiuni de piatră ce fac trimitere la salina din zonă. Vegetația va include pini sculpturali și plante cu caracter peren, selectate pentru a menține grădina atractivă pe tot parcursul anului”, arată detaliile transmise de reprezentanții RIVUS. Vizitatorii vor putea explora acest spațiu de pe acoperiș prin alei discrete și puncte de belvedere.

Vegetație, funcționalitate și sustenabilitate

Amenajarea parcului de la RIVUS și a grădinii japoneze sunt parte a strategiei de sustenabilitate din proiect, care îmbină peisagistica cu eficiența ecologică mai arată reprezentanții companiei. Alei permeabile, fațade înverzite, acoperiș verde și selecții riguroase de plante locale și adaptate definesc o abordare în care natura va fi parte din infrastructura urbană.

Spațiile verzi vor contribui la reducerea efectului de insulă termică, la gestionarea apelor pluviale și la crearea unor microclimate sănătoase. Plantele vor fi dispuse în straturi, în funcție de orientare și de rolul lor în ecologie – de la acoperire și umbrire până la decor sezonier.

Totodată, parcul este prevăzut cu trasee accesibile, mobilier urban integrat peisagistic, puncte de odihnă și sisteme de iluminat eficient. Toate aceste elemente sunt concepute pentru a face din spațiul verde un loc atractiv și util pentru toate vârstele.

Un peisaj pentru orașul de mâine

Parcul și grădina japoneză de la RIVUS sunt concepute nu doar ca zone verzi, ci ca funcțiuni urbane esențiale, care definesc noua relație dintre oraș și natură. Proiectul oferă un exemplu de integrare între arhitectura contemporană, spațiul public și peisajul natural, contribuind la conturarea unei identități urbane sustenabile pentru Cluj-Napoca.

RIVUS își propune să fie o destinație în care orașul respiră, comunitatea se întâlnește, iar natura devine parte din viața cotidiană.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

O privire spre viitor. Campania inedită care dezvăluie proiectul RIVUS din Cluj-Napoca.

Cărturești propune pentru RIVUS Cluj-Napoca cea mai mare librărie și cel mai nou concept edutainment din România (P)

abonare newsletter