Social

Protest în Piața Unirii, după moartea bebelușilor de la Ginecologie 1: „Murim cu zile” FOTO/VIDEO

Mai mulți clujeni s-au strâns, vineri, în Piața Unirii după ce mai mulți bebeluși au murit în condiții suspect la maternitatea din Cluj-Napoca. Manifestanții au aprins lumânări în memoria nou-născuților care au decedat.

Mai mulți clujeni s-au strâns, vineri, în Piața Unirii după ce mai mulți bebeluși au murit în condiții suspect la maternitatea din Cluj-Napoca/ Foto: monitorulcj.ro Mai mulți clujeni s-au strâns, vineri, în Piața Unirii după ce mai mulți bebeluși au murit în condiții suspect la maternitatea din Cluj-Napoca/ Foto: monitorulcj.ro

 

 


Comunitatea Declic organizează un protest în Piața Unirii, vineri, 21 octombrie, intitulat „Neam ucis de nosocomiale”, după ce la maternitatea din Cluj au fost raportate mai multe morți suspecte la bebeluși.

 


Clujenii s-au strâns de la ora 18:00 în Piața Unirii unde au aprins lumânări în memoria bebelușilor care au murit în condiții suspecte.

Clujenii au aprins lumânări în Piața Unirii/ Foto: monitorulcj.ro
Clujenii au aprins lumânări în Piața Unirii/ Foto: monitorulcj.ro

Protestatarii au afișat un banner mare pe care scria „Murim cu zile de la infecțiile intraspitalicești. Nu le mai ascundeți”.


 

Protestatarii s-au strâns în Piața Unirii din Cluj-Napoca/Foto: monitorulcj.ro

 


„Comunitatea Declic cere, de urgență, o anchetă la Spitalul Județean din Cluj-Napoca, dar și un studiu de prevalență de moment, pentru a depista ce alte focare există acum și în celelalte spitale din sistemul public. Mai mult, Declic cere Guvernului explicații publice pentru reacția întârziată în acest caz”, au transmis organizatorii.

 


Bebeluși morți în condiții suspecte la Ginecologie 1

Mai mulţi părinţi susţin că bebelușii lor au murit din cauza unor infecții spitalicești la scurt timp după naștere la Clinica de Ginecologie 1 Cluj-Napoca.

În cazul unuia dintre copii, în scrisoarea medicală scrie negru pe alb cu ce bacterie a fost infectat. Ministerul Sănătății confirmă că un copil decedat avea o altă bacterie intraspitalicească.
 

Deputatul USR Emanuel Ungureanu și familiile copiilor decedați în condiții suspecte la Ginecologie 1 au susținut, luni, 17 octombrie, o conferință de presă în care au analizat cauzele acestor tragedii în serie. Mai multe detalii AICI.

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a revenit cu clarificări după conferința respectivă, la solicitarea redacției monitorulcj.ro, privind decesele nou-născuților. Din rezultatele unei anchete, pornite de Ministerul Sănătății, un singur caz de infecție a fost identificat, iar acesta nu a fost precizat în documente ca fiind „cauza decesului”, potrivit SCJU. Despre alte două cazuri, conducerea spitalului susține că nu au fost identificate infecții spitalicești.

„Sunt alături de dânșii…”

Directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj, Simona Nicoară, a transmis un mesaj părinților îndurerați, prin care afirmă că este alături de ei, în calitate de mamă, înainte de toate.

Copilașii despre care vorbim astăzi au fost născuți înainte de termen, prematuri, la 31-32 de săptămâni de gestație. Când durata unei gestații normale este de 39-40 de săptămâni. 

Prin urmare, ei au venit în această lume cu un creier incomplet dezvoltat, cu plămâni incomplet dezvoltați, cu un sistem digestiv incomplet dezvoltat, cu o imunitate nedezvoltată deloc. Pentru că aceasta se dezvoltă în ultimul trimestru de sarcină, cel pe care ei, dintr-un motiv sau altul, nu l-au mai parcurs. 

Deci, au fost nou-născuți fără imunitate. Prin urmare, nu putem pune semnul egalității întrei ei și un nou-născut la termen”, a explicat directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, Dr. Simona Nicoară. 

„Eu cunosc activitatea acestei secții de 20 de ani, pentru că împreună lucrăm într-un domeniu care se adresează exact prematurităţii, în cadrul unui program al Ministerului Sănătăţii.

Doi dintre ei, gemeni, au ajuns la Secția Neonatologie a spitalului cu elicopterul, dintr-o maternitate din alt oraș. 

Am citit în presă, că a fost la solicitarea părinților, care doreau condiții mai bune. Dar legislația actuală nici nu permitea acelor copilași născuți la 31 de săptămâni să rămână în continuare acolo unde se născuseră. Maternitatea respectivă, de gradul 2, nu avea dreptul să-i monitorizeze și să-i trateze în continuare. Cea de la Gine 1 este gradul 3, acesta este cel mai înalt grad, potrivit unui protocol la nivel național care împarte maternitățile pe grade. Și acoperă asistența medicală pentru copilașii prematuri, cu situație deosebit de gravă, nu doar pentru județul Cluj, ci și pentru județele Bistrița, Sălaj și Maramureș", a explicat Simona Nicoară. 

De altfel, chiar premierul Nicolae Ciucă a solicitat recent reprezentanților Ministerului Sănătății o situație privind infecțiile nosocomiale în cazul decesului a 4 bebeluși din Cluj, precum și a altor 5 pacienți internați la Spitalul Clinic Județean Mureș, aflat în subordinea Consiliului Județean Mureș.

Ministerul Sănătății a dat publicității o adresă prin care îl contrazice pe prim-ministrul Nicolae Ciucă. 

Potrivit acesteia, în urma anchetei desfășurate, a fost identificat un singur caz de infecție asociată asistenței medicale (IAAM).

 

CITEȘTE ȘI:

O clujeancă învinovățește Gine 1 pentru o infecție cu o bacterie puternică. „A fost ca un FILM DE GROAZĂ!”

Reacția Spitalului Județean Cluj în cazul infecțiilor nosocomiale de la Ginecologie 1: „Prematuritatea în sine este o situație extrem de gravă”. Copilașii au fost născuți înainte de termen, fără imunitate

IMAGINI ÎNFIORĂTOARE la GINECOLOGIE 1! Lenjerie de pat ruptă, murdară și pansamente neschimbate. FOTO

Precizări în cazul bebelușilor morți în condiții suspecte la Ginecologie 1. Ce spune Ministerul Sănătății

Părinții bebelușilor morți în condiții suspecte la Ginecologie 1 și-au strigat disperarea: „Nu mi-am ținut copilul în brațe decât mort” VIDEO

Morți suspecte ale unor bebeluși la Ginecologie 1. Părinții își strigă disperarea în fața spitalului

Ultimele Stiri
abonare newsletter