Sănătate

Precizări în cazul bebelușilor morți în condiții suspecte la Ginecologie 1. Ce spune Ministerul Sănătății

După decesele bebelușilor din Cluj și ale vârstnicilor din Târgu Mureș, premierul Ciucă a cerut Ministerului Sănătăţii un raport în cazul infecțiilor intraspitalicești. Ministerul Sănătății a venit cu precizări.

Ministerul Sănătăţii a transmis, miercuri, precizări despre decesele provocate de infecţiile asociate asistenţei medicale (IAAM) la spitalele din Târgu Mureş şi Cluj-Napoca, după ce premierul Nicolae Ciucă le-a solicitat reprezentanţilor ministerului o situaţie punctuală privind infecţiile nosocomiale în aceste spitale, precum şi la nivel naţional/ Foto: pixabay.com Ministerul Sănătăţii a transmis, miercuri, precizări despre decesele provocate de infecţiile asociate asistenţei medicale (IAAM) la spitalele din Târgu Mureş şi Cluj-Napoca, după ce premierul Nicolae Ciucă le-a solicitat reprezentanţilor ministerului o situaţie punctuală privind infecţiile nosocomiale în aceste spitale, precum şi la nivel naţional/ Foto: pixabay.com

 

 


Ministerul Sănătăţii a transmis, miercuri, precizări despre decesele provocate de infecţiile asociate asistenţei medicale (IAAM) la spitalele din Târgu Mureş şi Cluj-Napoca, după ce premierul Nicolae Ciucă le-a solicitat reprezentanţilor ministerului o situaţie punctuală privind infecţiile nosocomiale în aceste spitale, precum şi la nivel naţional.
 

Ministerul Sănătăţii rămâne „pe deplin responsabil şi implicat” pentru controlul infecţiilor asociate asistenţei medicale (IAAM), se arată într-un comunicat, menţionându-se că a elaborat acte normative necesare, ghiduri de proceduri de bună practică în domeniile Microbiologiei, Epidemiologiei şi prescrierii de antibiotice şi face demersuri pentru raportarea corectă a acestor infecţii de către toate spitalele, însă este nevoie de „o abordare constructivă pentru cunoaşterea şi aducerea sub control a acestui fenomen, din partea întregii societăţi”.


Un bebeluș din Cluj-Napoca, infectat cu bacteria Serattia marcensesns

În legătură cu situaţia de la Cluj-Napoca, Ministerul Sănătăţii precizează că a fost înregistrat un singur deces, la un copil prematur cu multiple probleme medicale şi care a fost infectat cu bacteria Serattia marcensesns.

„La cererea Ministerului Sănătăţii, DSP Cluj, respectiv Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca au informat că în secţia de neonatologie a fost înregistrat un deces la un copil prematur cu multiple probleme medicale şi care a fost infectat cu bacteria Serattia marcensesns. Din ancheta epidemiologică efectuată, reiese că nu au fost înregistrate alte IAAM în secţia de neonatologie în aceeaşi lună (septembrie 2022), precum nici alte decese care să fi fost cauzate de IAAM. Nu există niciun fel de informaţii referitoare la 4 decese, aşa cum în mod eronat s-a vehiculat în spaţiul public”, au mai arătat reprezentanţii Ministerului, conform comunicatului.


Focar de infecție intraspitalicească la Târgu Mureș

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au precizat că pacienţii care au decedat la Târgu Mureş aveau multiple patologii şi spitalizări cu durată mare în Secţia de terapie intensivă, fiind supuşi unor multiple manevre invazive, iar rezultatele probelor recoltate de la alţi pacienţii din secţie au fost negative.

Ministerul Sănătăţii a fost informat în data de 14 octombrie 2022, la ora 16:00, despre existenţa unui focar de IAAM cu 6 cazuri, din care 5 s-au soldat cu deces, începând din data de 8 octombrie, precizează sursa citată.


„Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a dispus deplasarea imediată a secretarului de stat Adriana Pistol la Târgu Mureş pentru a verifica la faţa locului situaţia şi a se asigura că măsurile luate sunt cele corecte. Potrivit datelor medicale puse la dispoziţie de Spitalul Clinic Judeţean Târgu Mureş aflat în subordinea Consiliului Judeţean Mureş, pacienţii care au decedat aveau multiple patologii şi spitalizări cu durată mare în secţia de terapie intensivă. Aceştia erau în stare critică în momentul internării în secţia ATI, motiv pentru care au necesitat multiple manevre medicale invazive, inclusiv suport ventilator. Germenii izolaţi din focar au fost Piocianic şi Acinetobacter multirezistenţi la antibiotice”, precizează comunicatul.

Conform sursei citate, cu ocazia vizitei, au fost suspendate internările în secţia ATI, iar intervenţiile chirurgicale au fost sistate şi a început imediat activitatea de curăţenie şi dezinfecţie a secţiei, s-au recoltat probe pentru evaluarea bacteriologică a pacienţilor existenţi în secţie şi a personalului medical.


Totodată, s-a decis ca personalul din întreg spitalul să fie reinstruit cu privire la măsurile de curăţenie şi dezinfecţie, igienă a mâinilor, utilizarea echipamentului de protecţie şi managementului deşeurilor.

Protest în Cluj-Napoca în urma deceselor bebelușilor

În Piața Unirii din municipiul Cluj-Napoca, comunitatea Declic a anunțat deja un protest pentru ziua de vineri, în condițiile în care mai mulți bebeluși au decedat în condiții suspecte la Clinica de Ginecologie 1 a Spitalului Județean Cluj.

Printre solicitări figurează și necesitatea demarării unor anchete urgente privind infecțiile nosocomiale din spitale:

„Cerem Ministerului Sănătății să demareze urgent o ANCHETĂ la maternitatea din Cluj-Napoca, unde 8 bebeluși au murit în ultimul an din cauza infecțiilor nosocomiale. Este nevoie de recoltare de probe (studiu de prevalență de moment), pentru a determina exact situația infectărilor cu bacterii ucigașe, în spitale”, arată membrii Declic în mesajul public. 

Bebeluși morți în condiții suspecte la Ginecologie 1

Mai mulţi părinţi susţin că bebelușii lor au murit din cauza unor infecții spitalicești la scurt timp după naștere la Clinica de Ginecologie 1 Cluj-Napoca.

În cazul unuia dintre copii, în scrisoarea medicală scrie negru pe alb cu ce bacterie a fost infectat. Ministerul Sănătății confirmă că un copil decedat avea o altă bacterie intraspitalicească.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu și familiile copiilor decedați în condiții suspecte la Ginecologie 1 au susținut, luni, 17 octombrie, o conferință de presă în care au analizat cauzele acestor tragedii în serie. Mai multe detalii pot fi citite AICI.

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a revenit cu clarificări după conferința respectivă, la solicitarea redacției monitorulcj.ro, privind decesele nou-născuților. Din rezultatele unei anchete, pornite de Ministerul Sănătății, un singur caz de infecție a fost identificat, iar acesta nu a fost precizat în documente ca fiind „cauza decesului”, potrivit SCJU. Despre alte două cazuri, conducerea spitalului susține că nu au fost identificate infecții spitalicești.

 

CITEȘTE ȘI:

Premierul Ciucă a solicitat Ministerului Sănătății un raport privind infecțiile intraspitalicești, după decesele bebelușilor din Cluj

Părinții bebelușilor morți în condiții suspecte la Ginecologie 1 și-au strigat disperarea: „Nu mi-am ținut copilul în brațe decât mort” VIDEO

Protest vineri în Piața Unirii: „Aprindem lumânări pentru bebelușii morți din cauza infecțiilor de la maternitatea din Cluj”

Morți suspecte ale unor bebeluși la Ginecologie 1. Părinții își strigă disperarea în fața spitalului

abonare newsletter