Sănătate

Reacția Spitalului Județean Cluj în cazul infecțiilor nosocomiale de la Ginecologie 1: „Prematuritatea în sine este o situație extrem de gravă”. Copilașii au fost născuți înainte de termen, fără imunitate

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj a înregistrat o nouă reacție privind cazul infecțiilor intraspitalicești și a acuzațiilor aduse de mai mulți părinți, potrivit cărora condițiile precare din spital ar fi dus la moartea a patru nou-născuți.

Mama și copilul / Sursa foto: clinicaginecologie1cluj.ro Mama și copilul / Sursa foto: clinicaginecologie1cluj.ro

 

 


„Sunt alături de dânșii…”

Directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj, Simona Nicoară, a transmis un mesaj părinților îndurerați, prin care afirmă că este alături de ei, în calitate de mamă, înainte de toate.

„Înainte de orice, vreau să fac o precizare.


 Dincolo de faptul că sunt director medical, dincolo de faptul că sunt medic, sunt mamă. Acesta este mesajul meu principal, pe care îl transmit familiilor: Sunt alături de dânșii!” a declarat Dr. Simona Nicoară în cadrul unei intervenții directe la TVR Cluj

„Au fost nou-născuți fără imunitate”

„Referitor la acești copilași. 


Copilașii despre care vorbim astăzi au fost născuți înainte de termen, prematuri, la 31-32 de săptămâni de gestație. Când durata unei gestații normale este de 39-40 de săptămâni. 

Prin urmare, ei au venit în această lume cu un creier incomplet dezvoltat, cu plămâni incomplet dezvoltați, cu un sistem digestiv incomplet dezvoltat, cu o imunitate nedezvoltată deloc. Pentru că aceasta se dezvoltă în ultimul trimestru de sarcină, cel pe care ei, dintr-un motiv sau altul, nu l-au mai parcurs. 


Deci, au fost nou-născuți fără imunitate. Prin urmare, nu putem pune semnul egalității întrei ei și un nou-născut la termen”, a explicat directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, Dr. Simona Nicoară. 

„Eu cunosc activitatea acestei secții de 20 de ani, pentru că împreună lucrăm într-un domeniu care se adresează exact prematurităţii, în cadrul unui program al Ministerului Sănătăţii.


Doi dintre ei, gemeni, au ajuns la Secția Neonatologie a spitalului cu elicopterul, dintr-o maternitate din alt oraș. 

Am citit în presă, că a fost la solicitarea părinților, care doreau condiții mai bune. Dar legislația actuală nici nu permitea acelor copilași născuți la 31 de săptămâni să rămână în continuare acolo unde se născuseră. Maternitatea respectivă, de gradul 2, nu avea dreptul să-i monitorizeze și să-i trateze în continuare. Cea de la Gine 1 este gradul 3, acesta este cel mai înalt grad, potrivit unui protocol la nivel național care împarte maternitățile pe grade. Și acoperă asistența medicală pentru copilașii prematuri, cu situație deosebit de gravă, nu doar pentru județul Cluj, ci și pentru județele Bistrița, Sălaj și Maramureș", a explicat Simona Nicoară. 

Un singur copilaș cu infecție 

„Celălalt copilaș avea 32-33 de săptămâni, s-a născut prmeatur, mama era cu infecție covid, în momentul respectiv. Problema în acest caz a fost că nou-născutul nu tolera nici un fel de alimentație, mai mult de 2-3 ml de lapte nu puteau să-i administreze, chiar din prima zi de după naștere. Deci, o problemă digestivă. La acest copilaș nu s-a identificat absolut nici o bacterie.

 S-a spus mult în presă despre infecții… 

Din toți acești copilași despre care discutăm, trei, unul singur a avut infecție, ceilalți, nu. Dar prematuritatea în sine este o situație extrem de gravă, precară. Care este scopul neonatologului când are în față un copilaș prematur: încearcă să mimeze condițiile din viața intrauterină, pentru a-l aduce cu bine până la termen, la momentul la care el ar fi trebuit să se nască”, a transmis directorul medical al SCJU Cluj, Simona Nicoară. 

De altfel, chiar premierul Nicolae Ciucă a solicitat recent reprezentanților Ministerului Sănătății o situație privind infecțiile nosocomiale în cazul decesului a 4 bebeluși din Cluj, precum și a altor 5 pacienți internați la Spitalul Clinic Județean Mureș, aflat în subordinea Consiliului Județean Mureș.

Ministerul Sănătății a dat publicității o adresă prin care îl contrazice pe prim-ministrul Nicolae Ciucă. 

Potrivit acesteia, în urma anchetei desfășurate, a fost identificat un singur caz de infecție asociată asistenței medicale (IAAM).

Comunicatul Ministerului Sănătății. Potrivit anchetei, un singur caz a fost diagnosticat cu infecție asociată IAAM/sursa Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj Facebook

Condiții medicale precare

Potrivit imaginilor publicate, joi, de deputatul USR Emanuel Ungureanu, condițiile sanitare de care au parte pacienții sunt înfiorătoare. Imaginile au fost surprinse de o mămică care a fost internată în luna februarie la Ginecologie 1 a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj.

Foto: Emanuel Ungureanu/Facebook 

Reprezentanții spitalului afirmă că respectă dreptul aparținătorilor de a se adresa instanței și că vor furniza toate documentele necesare în acest sens:

„Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj regretă pierderea nou-născuților prematuri și este alături de familiile îndurerate. 

Respectăm dreptul legal al aparținătorilor de a se adresa instanței și vom pune la dispoziție toate documentele medicale, în cazul în care vor fi solicitate”, se arată în mesajul publicat pe pagina de Facebook a SCJU Cluj. 

Chiar dacă Ministerul Sănătății a confirmat un singur deces la Ginecologie 1 mai mulţi părinţi susţin că bebelușii lor au murit din cauza unor infecții intraspitalicești la scurt timp după naștere la Clinica de Ginecologie 1 Cluj-Napoca.

Părinții au depus și o plângere penală în acest sens și intenționează să dea în judecată instituția medicală.

Protest în Cluj-Napoca în urma deceselor bebelușilor

În Piața Unirii din municipiul Cluj-Napoca, comunitatea Declic a anunțat deja un protest pentru ziua de vineri, în condițiile în care mai mulți bebeluși au decedat în condiții suspecte la Clinica de Ginecologie 1 a Spitalului Județean Cluj.

Printre solicitări figurează și necesitatea demarării unor anchete urgente privind infecțiile nosocomiale din spitale:

„Cerem Ministerului Sănătății să demareze urgent o ANCHETĂ la maternitatea din Cluj-Napoca, unde 8 bebeluși au murit în ultimul an din cauza infecțiilor nosocomiale. Este nevoie de recoltare de probe (studiu de prevalență de moment), pentru a determina exact situația infectărilor cu bacterii ucigașe, în spitale”, arată membrii Declic în mesajul public. 

 

 

CITEȘTE ȘI:

IMAGINI ÎNFIORĂTOARE la GINECOLOGIE 1! Lenjerie de pat ruptă, murdară și pansamente neschimbate. FOTO

Premierul Ciucă a solicitat Ministerului Sănătății un raport privind infecțiile intraspitalicești, după decesele bebelușilor din Cluj

Ultimele Stiri
abonare newsletter