Sănătate

Premierul Ciucă a solicitat Ministerului Sănătății un raport privind infecțiile intraspitalicești, după decesele bebelușilor din Cluj

După decesele bebelușilor de la Ginecologie 1 din Cluj-Napoca, precum și a pacienților de la Spitalul Clinic Județean Mureș, prim-ministrul Nicolae Ciucă a cerut Ministerului Sănătăţii un raport în cazul infecțiilor intraspitalicești.

Prim ministrul Nicolae Ciucă în ședință de Guvern/sursa: Nicolae Ionel Ciucă Facebook Prim ministrul Nicolae Ciucă în ședință de Guvern/sursa: Nicolae Ionel Ciucă Facebook

 

 


În cadrul ședinței de Guvern de marți, prim-ministrul Nicolae Ciucă a solicitat reprezentanților Ministerului Sănătăţii ca până la finalul săptămânii viitoare să-i prezinte o situaţie privind infecţiile nosocomiale din spitale la nivel naţional, ca urmare a unor decese petrecute recent din această cauză în spitale din Cluj-Napoca și Târgu Mureș.

„Un subiect delicat, este vorba despre un subiect din domeniul sănătăţii. Din păcate, la Târgu Mureş au fost anunţate 5 decese la Spitalul Judeţean din Târgu Mureş (Spitalul Clinic Județean Mureș, aflat în subordinea Consiliului Județean Mureș - n. red.) din cauza infecţiilor nosocomiale. 


De asemenea, 4 bebeluşi au decedat la Cluj-Napoca, se pare că din aceeaşi cauză, motiv pentru care cer Ministerului Sănătăţii ca, până la finele săptămânii viitoare, să-mi prezinte situaţia şi concluziile concrete, punctual şi la nivel naţional, legate de această problemă a nosocomialelor, care, din păcate, nu este doar o problemă reală, este şi una cu istoric", a declarat Nicolae Ciucă, miercuri, în cadrul şedinţei de guvern.

Premierul a transmis reprezentantului MS la şedinţa de guvern ca în baza analizei solicitate să se procedeze în continuare la întocmirea unui „plan naţional de combatere a nosocomialelor".


Între timp, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila se află întreaga săptămână în Cuba, unde participă la o conferință internațională pe teme de sănătate, alături de miniștri din America Latina, Africa și Asia. Niciun alt ministru din Europa nu este prezent la eveniment.

La Cluj se anunță proteste

În municipiul Cluj-Napoca, comunitatea Declic a anunțat deja un protest pentru vineri, în condițiile în care mai mulți bebeluși au decedat în condiții suspecte la Clinica de Ginecologie 1 a Spitalului Județean Cluj.


Printre solicitări figurează și necesitatea demarării unor anchete urgente privind infecțiile nosocomiale din spitale:

„Cerem Ministerului Sănătății să demareze urgent o ANCHETĂ la maternitatea din Cluj-Napoca, unde 8 bebeluși au murit în ultimul an din cauza infecțiilor nosocomiale. Este nevoie de recoltare de probe (studiu de prevalență de moment), pentru a determina exact situația infectărilor cu bacterii ucigașe, în spitale”, arată membrii Declic în mesajul public. 


Bebeluși morți în condiții suspecte la Ginecologie 1

Mai mulţi părinţi susţin că bebelușii lor au murit din cauza unor infecții spitalicești la scurt timp după naștere la Clinica de Ginecologie 1 Cluj-Napoca.

În cazul unuia dintre copii, în scrisoarea medicală scrie negru pe alb cu ce bacterie a fost infectat. Ministerul Sănătății confirmă că un copil decedat avea o altă bacterie intraspitalicească.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu și familiile copiilor decedați în condiții suspecte la Ginecologie 1 au susținut, luni, 17 octombrie, o conferință de presă în care au analizat cauzele acestor tragedii în serie. Mai multe detalii AICI.

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a revenit cu clarificări după conferința respectivă, la solicitarea redacției monitorulcj.ro, privind decesele nou-născuților. Din rezultatele unei anchete, pornite de Ministerul Sănătății, un singur caz de infecție a fost identificat, iar acesta nu a fost precizat în documente ca fiind „cauza decesului”, potrivit SCJU. Despre alte două cazuri, conducerea spitalului susține că nu au fost identificate infecții spitalicești.

Cinci pacienți ai Spitalului Clinic Județean Mureș au murit în urma infectărtii cu infecții nosocomiale

La Spitalul Clinic Județean Mureș un număr de cinci pacienți internați în secția de Terapie Intensivă au decedat, iar potrivit analizelor efectuate aceștia ar fi fost infectați cu două bacterii intraspitalicești extrem de periculoase acineto-bacter și pio-ceanic.

Cele 5 perosane care au decedat erau pacienţi în vârstă, care aveau şi alte probleme grave de sănătate. Medicii din Mureș spun că starea lor era critică încă de când au ajuns în secţia de terapie intensivă.

Ancheta deschisă arată că este vorba de o secţie foarte veche, ce funcţiona cu autorizaţie provizorie.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Părinții bebelușilor morți în condiții suspecte la Ginecologie 1 și-au strigat disperarea: „Nu mi-am ținut copilul în brațe decât mort” VIDEO

Morți suspecte ale unor bebeluși la Ginecologie 1. Părinții își strigă disperarea în fața spitalului

Protest vineri în Piața Unirii: „Aprindem lumânări pentru bebelușii morți din cauza infecțiilor de la maternitatea din Cluj”

Ultimele Stiri
abonare newsletter