Sănătate

Părinții bebelușilor morți în condiții suspecte la Ginecologie 1 și-au strigat disperarea: „Nu mi-am ținut copilul în brațe decât mort” VIDEO

Mai mulţi părinţi susţin că bebelușii lor au murit din cauza unor infecții spitalicești la scurt timp după naștere la Clinica de Ginecologie 1 Cluj-Napoca. Emanuel Ungureanu, alături de părinți, a susținut, luni, o conferință de presă la spital, care s-a încheiat cu legitimarea deputatului și a tuturor jurnaliștilor de către poliție.

Mai mulţi părinţi susţin că bebelușii lor au murit din cauza unor infecții spitalicești la scurt timp după naștere la Clinica de Ginecologie 1 Cluj-Napoca/ Foto: monitorulcj.ro Mai mulţi părinţi susţin că bebelușii lor au murit din cauza unor infecții spitalicești la scurt timp după naștere la Clinica de Ginecologie 1 Cluj-Napoca/ Foto: monitorulcj.ro

 

 


Mai mulţi părinţi susţin că bebelușii lor au murit din cauza unor infecții spitalicești la scurt timp după naștere la Clinica de Ginecologie 1 Cluj-Napoca. În cazul unuia dintre copii, în scrisoarea medicală scrie negru pe alb cu ce bacterie a fost infectat. Ministerul Sănătății confirmă că un copil decedat avea o altă bacterie intraspitalicească.

 


Deputatul USR Emanuel Ungureanu și familiile copiilor decedați în condiții suspecte la Ginecologie 1 au susținut, luni, 17 octombrie, o conferință de presă în care au analizat cauzele acestor tragedii în serie. 

„Am murit mulți bebeluși infectați într-un spital din Cluj și nu se întâmplă nimic. Este un lucru de o gravitate extremă (…)  Am în spate părinți distruși de durere care umblă cu niște foi în față și spun «Spitalul declară că eu mi-am infectat copilul, că eu am venit cu infecția de acasă» și sunt buletine de analiză care arată că părintele vine sănătos, fără niciun fel de infecție și ia bateria E-coli de la Ginecologie 1, infectează fără să vrea copilul care moare. Vine conducerea spitalului și spune că devină este părintele. Vine părintele să aducă mâncare la copil, deoarece mâncare nu este de bună calitate, este îmbrăcat din cap până în picioare. Infirmierul care îl îmbracă din cap până în picioare să nu-i dea ceva mamei sau copilului, intră încălțat cu încălțămintea de clinică după ce a fost afară în sala de operație aseptică. Ies cu echipamentul de clinică afară, fumează și intră înapoi cu același echipament. Când se întâmplă o tragedie și se infectează bebelușul și moare, vinovații sunt părinții, nu personalul medical care nu este disciplinat (…) Avem cel puțin 4 bebeluși morți, niciun responsabil, o liniște totală la DSP, un ministru al Sănătății care este astăzi în Cuba într-o excursie de lux (…)Pe foile de deces ale copiilor scrie sepsis, infecție, moarte datorită unei bacterii, la diagnostic aproape că nu scrie cu litere mari moarte naturală (…) Ați văzut un comunicat de presă din partea Spitalului Județean prin care să-și ceară scuze victimelor, aparținătorilor, orașului pentru lipsă de disciplină. Copiii aceștia au murit cu zile”, a declarat Emanuel Ungureanu.


Părinții își strigă durerea: „Eu nu mi-am ținut copilul în brațe decât mort”

Infecțiile intarspitalicești încă ascunse sub preș în spitalele României ucid și bebelușii. Coșmarul unor părinți a început după ce mama a luat E-coli din spital, iar la 7 zile după naștere micuțul a murit.

„ M-am internat aici cu sarcina de 28 de săptămâni. Am analize atât făcute la spital, cât și la privat. și nu aveam nimic. Am fost internată 21 de zile în 18 septembrie mi s-a făcut foarte rău, nu știau ce am, mi s-a făcut chiar un test COVID deoarece aveam febră. S-au uitat prin hârtii și au văzut că din data de 14 septembrie aveam E-coli și dacă ar fi văzut din timp și mi-ar fi dat din timp tratamentul adecvat nu mi-ar fi provocat nașterea prematură. Am născut în data de 18 septembrie, i-am dat infecția copilului, acesta a mai rezistat 7 zile și a murit. Când am întrebat cum este posibil să iau E-coli din spital au ridicat din umeri (…) Din câte am înțeles, au fost complicații la plămâni din cauza infecției (…) Unei mămici i s-a rupt apa chiar în baie, a venit o infirmieră să facă curățenie pe jos și a rămas mirosul foarte persistent. Am mers eu la magazie și am căutat un dezinfectat și nu am găsit ”, a declarat cu lacrimi în ochi mama unuia dintre copii.


O altă mamă a ajuns la spital infectată cu COVID-19 şi a suferit o hemoragie. Emanuel a murit după zile întregi de chin, timp în care părinţii au fost puşi să semneze scheme după scheme de tratament, fără nicio explicaţie. Copilul a primit antibiotice după ureche asta pentru că spitalul nu a avut recipiente în care să ia probe de sânge, după cum susțin părinții.

„ Am ajuns aici infectată cu COVID (…) Am ajuns de urgență pentru că mi s-a rupt membrana și am făcut hemoragie. După naștere am fost izolată și eu și copilul meu, și ulterior am aflat că bebelușul meu nu avea COVID. După șapte zile mi s-a dat voie să mă duc să-mi văd copilul. Timp de șapte zile avem informații doar telefonic, și mi se spunea că este pe suport respirator, vreau să menționez că am născut la 32 de săptămâni și șase zile. Mi se spunea că copilul este stabil și nu există modificări patologice la naștere. După șapte zile am coborât la prima sală de terapie și laptele meu pentru el a ajuns doar în ziua a 9 sau a 10-a de viață. După 9 zile ce s-a născut mi s-a spus că are anemie și am semnat tot ce mi se dădea, apoi că trebuie să i se mai introducă un medicament. Pentru ce, lucrurile s-au agravat, a început să i se umfle burtica, a început să se îngălbenească. Copilul a trăit 24 de zile și a murit din cauza unui sepsis. I s-au administrat 8 antibiotice care se dau la infecții bacteriene severe și ei au pus moartea copilașului meu pe seama că am fost infectată cu COVID și a făcut complicațiile că a fost prematur, fără să mi se spună că era infectat (…) După ce a murit copilul mi s-a dat în brațe. Eu nu mi-am ținut copilul în brațe decât mort pentru că fiind la Terapie Intensivă au fost multe reguli pe care trebuia să le respectăm”, a declarat cu mama unuia dintre copii.


Jurnaliștii prezenți la declarațiile de presă, legitimați de poliție

Jurnaliștii prezenți la conferința de presă a lui Emanuel Ungureanu au fost întâmpinați de o patrulă de poliție care i-a legitimat.

Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Cluj, solicitat de reporterii monitorulcj.ro, apelul a venit în jurul orei 11:15, iar reprezentanții spitalului spuneau că în zonă se „filmează abuziv”.

Conform purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, polițiștii care au venit la locul conferinței de presă au acționat conform legislației în vigoare, iar aceștia au constatat că nu a fost comis niciun delict, deoarece jurnaliștii filmau în exteriorul clădirii de la Ginecologie 1 și nu în interiorul acesteia.

UPDATE: Punctul de vedere al Spitalului Județean Cluj

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a revenit cu clarificări, la solicitarea redacției monitorulcj.ro, privind decesele mai multor nou-născuți la Clinica de Ginecologie 1.

Din rezultatele unei anchete, pornite de Ministerul Sănătății, rezultă că un singur caz de infecție a fost identificat, iar acesta nu a fost precizat în documente ca fiind „cauza decesului”, potrivit SCJU. Despre celelalte două cazuri, conducerea spitalului susține că nu au fost identificate infecții spitalicești.

Punctul de vedere integral al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, trimis la solicitarea redacției monitorulcj.ro:

  • „ Ministerul Sănătății, prin intermediul Direcției de Sănătate Publică Cluj și INSP,  a dispus o anchetă pentru verificarea aspectelor semnalate. Pe baza analizei tuturor documentelor medicale (inclusiv a buletinelor anatomopatologice) și a controlului în spațiile Secției Neonatologie 1 s-a constatat că în luna septembrie 2022, în Sectia Neonatologie 1 a spitalului SCJU Cluj, a fost identificat un singur caz de IAAM (infecție asociată asistenței medicale) cu etiologie Seratia marcensens (nou-nascut Alexandra V.). Datele și evidențele de supraveghere nu au evidențiat alte cazuri de IAAM în această perioadă în această secție. În documentele medicale ale Alexandrei, IAAM  nu este precizat ca fiind cauză a decesului;
  •  referitor la cele două cazuri de decese înregistrate în data de 18.09.2022 și în 25.09.2022 (unul singur la SCJU Cluj), precizăm următoarele: cazul Cical Emanuel nu a fost identificat cu IAAM, culturile bacteriene au infirmat orice formă de infecție. Cauza decesului a fost o prematuritate cu complicații aferente la un nou-născut din mama COVID pozitiv, aflată sub tratament și pentru alte afecțiuni.  Protocoalele medicale de investigare privind etiologia de IAAM, probele bacteriologice recoltate conform acestor protocoale au avut rezultate negative. Cazul Todașcă Elias  nu a fost identificat cu IAAM. La internare, mama acestuia prezenta infecția cu tulpina Escherichia coli ESBL, fără a se identifica ulterior la nou-născut;
  • în secțiile de specialitate ale spitalului  sunt tratate toate cazurile de complicații la naștere din regiunea nord-vest a țării, inclusiv situațiile în care mamele prezintă infecția COVID (aproape 400 de cazuri în ultimii doi ani). Adresabilitatea către aceaste secții este foarte mare, aproximativ 1500 de nașteri doar în acest an. Pe lângă cazurile de complicații la naștere din spital, permanent sunt transferate aici cazurile complicate din alte spitale și maternități. Rata de mortalitate se situează sub 1 %, mai precis 0,82 %, incluzând și cazurile preluate de la alte spitale;
  •  SCJU Cluj face eforturi susținute să limiteze, pe cât posibil, incidența cazurilor de infecții asociate actului medical și a rezistenței antibacteriene dezvoltate de consumul de antibiotice, fiind parte a unui proiect pe această temă dezvoltat de Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș, sub coordonarea ministerului;
  •  serviciul epidemiologic al spitalului (SPIAAM) efectuează anchete de fiecare dată când se semnalează cazuri de infecții spitalicești. Aceste cazuri de infecții asociate actului medical sunt raportate cu celeritate Ministerului Sănătății; 
  • conform legislației în vigoare, accesul în unitatea sanitară, inclusiv accesul presei, este aprobat de managerul spitalului. Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca nu a organizat o conferință de presă. Prezența poliției nu a reprezentat o acțiune îndreptată împotriva presei, iar spitalul a răspuns cu celeritate tuturor solicitărilor mass-media legate de subiectul în discuție. Deoarece sistemul de pază al unității sanitare nu a reușit să facă față acestei situații de pătrundere neautorizată și impiedicare a accesului ambulanțelor către secție, a fost cerut sprijinul instituțiilor statului cu atribuții în domeniu;
  •  conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj regretă pierderea nou-născuților prematuri și este alături de familiile îndurerate.  Respectăm dreptul legal al familiilor de a se adresa instanței și vom pune la dispoziție toate documentele medicale, în cazul în care vor fi solicitate”, a transmis conducerea SCJU Cluj-Napoca. 

CITEȘTE ȘI:

Morți suspecte ale unor bebeluși la Ginecologie 1. Părinții își strigă disperarea în fața spitalului

Ungureanu: "La Ginecologie 1, personalul medical NU ARE ECHIPAMENTE de protecție anti COVID-19!"

Ultimele Stiri
abonare newsletter