Sănătate

Doar patru unități sanitare din România primesc o creștere a finanțării pentru pacienți. Ungureanu: „Spitalele din Cluj și alte județe din țară de ce nu au primit majorarea de 40%?”

Unități sanitare privilegiate și spitale de mâna a doua. Deputatul Emanuel Ungureanu atrage atenția asupra criteriilor discriminatorii în baza cărora se realizează finanțarea spitalelor din România.

Emanuel Ungureanu: „Pe ce criterii crește finanțarea în sistemul sanitar?”/Foto: Emanuel Ungureanu Facebook.com Emanuel Ungureanu: „Pe ce criterii crește finanțarea în sistemul sanitar?”/Foto: Emanuel Ungureanu Facebook.com

 

 


În martie 2023, Emanuel Ungureanu anunța că a depus plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, în cazul stimulatoarelor cardiace refolosite după ce au fost recoltate de la persoane decedate.

 


Deputatul Emanuel Ungureanu lansează noi acuzații la adresa ministerului Sănătății și a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pe tema finanțării spitalelor.

„Dacă veți merge în spitale din România, din data de 7 aprilie sunteți pacienți de mâna a doua”, este avertismentul lansat de deputatul Emanuel Ungureanu. 


Potrivit deputatului USR, ministerul Sănătății și reprezentanții CNAS ar fi „împărțit” spitalele din România în unități sanitare cu bani și fără bani. 

„În transparență decizională, în 7 aprilie, domnul Rafila a publicat un ordin de ministru prin care decide că doar patru spitale din România pot avea un tarif pe caz ponderat, cu până la 40% mai mare”, semnalează Emanuel Ungureanu în mesajul publicat pe pagina sa de Facebook


Astfel, cele patru unități sanitare „privilegiate” sunt:

1.  Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” Bucureşti.


2. Spitalul Clinic de Urgență Sf. Ioan Bucureşti.

3. Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă „Pius Brânzeu” Timişoara 

4.Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar-Arseni Bucureşti 

„Aceasta înseamnă că doar la aceste spitale (...) vor fi bani mai mulți. 

Ce înseamnă această creștere a tarifului pe caz ponderat (TCP)? Spre exemplu, pentru naștere prin cezariană, fără complicații, care are acum o valoare relativă de 1,22, ceea ce înseamnă că unitatea sanitară va primi 1830 de lei în viitorul apropiat, dacă se apropie această ordonanță discriminatorie, doar la aceste patru spitale „piloase”, cezariana va fi plătită de către Casă cu 2560 de lei. 

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase, văzând proiectul de ordin, spune așa:

«Este mai mult decât scandalos acest mod de a gestiona banii contribuabilului» – nu o spun eu, o spune managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj, care are TCP doar de 15%. 

Spitalele din județele: Iași, Dolj (unde există un dezastru de spital județean), Cluj, Constanța, Mureș, Brașov, etc, centre universitare și ele, de ce nu au primit majorarea de 40%?

Pe ce criterii crește finanțarea în sistemul sanitar?”, semnalează deputatul Emanuel Ungureanu. 

Ce reprezinta tariful pe caz ponderat?

Tariful pe caz ponderat este valoarea de rambursare a unui caz ponderat la nivel de spital, adică a unui caz externat ajustat cu complexitatea relativă a acestuia în raport cu celelalte cazuri. Complexitatea cazului este exprimată de valoarea relativa a grupei de diagnostic în care acel caz se clasifică, potrivit ministerului Sănătății

Tariful decontat se calculează înmulțind tariful pe caz ponderat (TCP) cu valoarea relativă a cazului (VR).

De exemplu, în 2021, pentru o naștere, casa de asigurări de sănătate deconta spitalului cu care se află în contract tarife cuprinse între aproximativ 1.400 lei pentru o naștere normală, fără complicații, și aproximativ 3.400 lei pentru o naștere cezariană, cu complicații grave.

Pentru naștere, valoarea relativă (VR) a cazului varia între 0,93 și 2,3, potrivit normelor de aplicare a Contractului-cadru. 

Deputatul Emanuel Ungureanu a deschis mai multe acțiuni în instanță pe numele ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, precum cele care au vizat deplasările ministrului Rafila în Cuba sau pentru lipsa de măsuri în ceea ce privește combaterea infecțiilor nosocomiale.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Legalizarea canabisului în scop medicinal. Ungureanu: „Am încredere că vom vota în scurt timp această lege esențială pentru pacienții din România!”

Niciun Centru de Transplant, construit de statul român de la zero. Ungureanu: „Aveți curajul să vă uitați în ochii bolnavilor?”

Ultimele Stiri
abonare newsletter