Sănătate

Legalizarea canabisului în scop medicinal. Ungureanu: „Am încredere că vom vota în scurt timp această lege esențială pentru pacienții din România!”

Proiectul ce prevede prescrierea calmantelor pe bază de canabis pentru pacienții în fază terminală a fost dezbătut, luni, în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților, după mai bine de trei ani de la lansarea propunerii legislative.

Inițiativa legislativă privind legalizarea canabisului medicinal ca analgezic pentru pacienții în fază terminală, în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților/captură foto: Pixabay.com Inițiativa legislativă privind legalizarea canabisului medicinal ca analgezic pentru pacienții în fază terminală, în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților/captură foto: Pixabay.com

 

 


Proiectul de lege privind regimul juridic al plantei canabis, al substanţelor şi preparatelor ce conţin canabis utilizate în scop medical a fost susţinut, luni, de deputaţii din Comisia de sănătate şi ai organizaţiilor profesionale din domeniul sănătăţii, fiind primit cu scepticism de reprezentanţi ai instituţiilor statului.

 


O lege esențială pentru pacienții din România

Îngrijirea paliativă este cel mai puțin utilizat și reprezentat segment al medicinei în România, mai puțin de 10% dintre pacienții care au nevoie de îngrijiri paliative având acces la ele în țara noastră, a explicat în cadrul dezbaterii Adrian Wiener, deputat USR și medic la Spitalul Județean Arad.

„Sunt județe care nu au niciun centru de îngrijire paliativă. Se moare barbar în România”, a subliniat Adrian Wiener, citat de hotnews.ro


Proiectul de lege care le-ar oferi pacienților în fază terminală acces la calmante pe bază de canabis a fost depus în urmă cu aproape 4 ani la Parlament, în vara anului 2019. 

Acesta prevede că bolnavii în fază terminală vor avea acces, în premieră, la calmante pe bază de canabis cu prescripție de la medicul specialist, utilizând un formular special (ca în cazul morfinei). După ce a trecut rapid de Senat (în noiembrie 2019), proiectul de lege a zăcut timp de 3 ani și 4 luni în sertarele comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaților (for decizional).


Pentru a putea fi votat în plenul Parlamentului, proiectul de lege trebuie să beneficieze de raportul comun de la Comisia de Sănătate, Comisia de Apărare și Comisia de Agricultură. 

Proiectul de lege prevede posibilitatea prescrierii, de către medicul specialist, de calmante ce conțin canabis sub formă de ulei, tinctură, infuzie sau pentru inhalare. Proiectul de act normativ prevede explicit că fumatul de canabis nu este permis.


Ungureanu: Ministerul Sănătății NU are o poziție clară în privința tratamentului vital pentru pacienții cu dureri cronice

Inițiativa legislativă ce prevede legalizarea canabisului medicinal ca analgezic pentru pacienții în fază terminală a fost inițiat de Cristina Dumitrache (deputat PSD, fost membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților) și Emanuel Ungureanu (deputat USR, vicepreședinte Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților).

„Instituţiile statului sunt învăţate să spună: «Nu, e periculos, interzicem, sunt soluţii, dar nu astea, sancţionăm». (...).

Noi nu vorbim despre canabisul în scop recreativ, să fie foarte clar. (...).

Vă mulţumesc pentru că v-aţi pus semnătura din toate partidele. 

Toată lumea este de acord să dăm drumul la lege. Vreau ca toate instituţiile statului să se subordoneze voinţei suverane a Parlamentului, asta este Constituţia”, a afirmat Ungureanu în cadrul dezbaterii.

De altfel, vicepreședinte Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, Emanuel Ungureanu, și-a exprimat încrederea că legea, indispensabilă pentru pacienții români cu afecțiuni grave, va fi votată de parlamentari. 

„Am încredere că vom vota în scurt timp această lege esențială pentru pacienții din România!”, a notat Ungureanu pe pagina sa de Facebook

Deputatul USR a solicitat Ministerului Sănătății o poziție coerentă pe aceast proiect de lege:

„Din nou, Ministerul Sănătății condus de Rafila NU are o poziție clară în privința susținerii unui tratament vital pentru pacienții cu dureri cronice!”, a adăugat deputatul Emanuel Ungureanu. 

Gabriel Diaconu, consilier al Ministrului Sănătăţii, a transmis că sunt aspecte din proiect faţă de care Ministerul Sănătăţii nu se opune şi a adăugat că terminologia trebuie să fie una clară.

MAI nu este de acord cu propunerea în acest format, fiind transmis în acest sens parlamentarilor un punct de vedere argumentat, a anunţat o reprezentantă a Agenţiei Naţionale Antidrog, instituţie din subordinea ministerului.

În acelaşi timp, un reprezentat al DIICOT le-a atras atenţia parlamentarilor asupra riscului unei criminalităţi asociate care ar putea fi generate de această lege, semnalează agerpres.ro

Raportul la proiectul de lege va fi unul comun cu Comisia de apărare şi cea de agricultură, acesta urmând să primească apoi votul plenului Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Se legalizează sau nu folosirea canabisului în medicină? Întâlnire crucială a decidenților politici

Ultimele Stiri
abonare newsletter