Sănătate

România are cea mai mare rată a mortalității infantile din UE. Clujul, sub media națională, dar peste media europeană

Record negru. România a înregistrat cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeană. Avem județe în care rata este de trei ori peste media europeană. În Cluj, aproape 5 copii născuți vii la o mie au murit.

Rata mortalității infantile în Cluj este mai mică decât media națională, dar depășește media din UE / Foto: pixabay.com Rata mortalității infantile în Cluj este mai mică decât media națională, dar depășește media din UE / Foto: pixabay.com

 

 


România are cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeană - 5,6 la mia de copii născuți vii, față de 3,3 care este media europeană, potrivit celor mai recente date centralizate la nivelul UE pentru anul 2020.

 


Mai mult decât atât, la noi în țară sunt județe în care rata mortalității infantile este și de peste trei ori mai mare decât media UE.

Județul Cluj nu se numără între acestea, însă mortalitatea infantilă a ajuns la 11,1 la mia de copii născuți vii în județul Satu Mare și la 10 la mie, în județul Tulcea, arată datele INS pentru anul 2020.


Rata mortalității infantile în Cluj, sub media națională

Potrivit datelor INS, județul Cluj a avut o rată de 4,7 la mie de copii născuți vii care au pierdut lupta cu viața, în anul 2020. Deși a scăzut față de anul 2018, când rata mortalității infantile era de 5,41 (potrivit datelor DSP Cluj) cu 38 decese, și este sub media României, rata rămâne peste media Uniunii Europene.

În ultimele luni, în toamnă, mortalitatea la bebeluși a fost un subiect controversat atât la nivel local, cât și național. Câțiva părinţi au susținut că bebelușii lor au murit din cauza unor infecții spitalicești la scurt timp după naștere la maternitate în Cluj-Napoca. În cazul unuia dintre copii, în scrisoarea medicală scria negru pe alb cu ce bacterie a fost infectat. Ministerul Sănătății și SCJU au confirmat că un copil mort avea o altă bacterie intraspitalicească.


Din rezultatele unei anchete, pornite de Ministerul Sănătății, un singur caz de infecție ar fi fost identificat, iar acesta nu a fost precizat în documente ca fiind „cauza decesului”, potrivit conducerii Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca. Despre alte două cazuri, reprezentanții SCJU au susținut că nu au fost identificate infecții spitalicești.

Din motivul acestor morți, numite „suspecte” în spațiul public, în aceeași perioadă, în octombrie, comunitatea Declic a organizat un protest în centrul municipiului Cluj-Napoca în care s-au aprins lumânări pentru nou-născuții morți. Cei de la Declic susțineau că „8 bebeluși au murit în ultimul an din cauza infecțiilor nosocomiale” în Cluj.


monitorulcj.ro a solicitat date concrete privind mortalitatea infantilă din județ de la DSP Cluj, cauzele principale ale deceselor, dar și măsuri care se iau pentru reducerea ratei. Vom publica răspunsul când îl vom primi.

Județele cu cea mai mare mortalitate infantilă

Județele cu cele mai mari rate de mortalitate infantilă din România, în 2020:

  • Satu Mare -  11,1 la mia de copii născuți vii;
  • Tulcea - 10  la mia de copii născuți vii;
  • Olt - 9,6  la mia de copii născuți vii;
  • Mureș - 8,2  la mia de copii născuți vii;
  • Suceava - 8,2  la mia de copii născuți vii;
  • Harghita - 7,7 la mia de copii născuți vii;
  • Mehedinți - 7,6 la mia de copii născuți vii;
  • Brașov - 7,1 la mia de copii născuți vii.
     
Harta mortalității infantile / Foto: Salvați Copiii

Semnal de alarmă privind mortalitatea infantilă

Organizația Salvați Copiii România trage un semnal de alarmă privind disparităților mari dintre județe și face un apel pentru dotarea urgentă a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală, prin redirecționarea a 20% din impozitul pe profit.

„Deși mortalitatea infantilă rămâne un capitol sumbru pentru România, multe dintre decesele care survin la copii sub un an ar putea fi prevenite prin dotarea maternităților și secțiilor de  pediatrie cu echipamente medicale performante și prin dezvoltarea de programe de suport pentru mame și copii”, transmit cei de la Salvați Copiii România.

Din anul 2010 și până în prezent, Organizația Salvați Copiii a dotat 107 unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu peste 1.120 de echipamente vitale. Această organizație a investit peste 8.700.000 de euro în acest sens. 

Doar în 2022, Salvați Copiii a dotat peste 50 de unități medicale cu echipamente performante, asigurând supraviețuirea și tratamentul adecvat pentru cel puțin 40.000 de copii.

„Atunci când vine vorba despre salvarea vieții unui prematur, fiecare secundă e vitală, de aceea e crucial ca medicii să aibă la îndemână aparatură medicală performantă. Pentru a putea dota toate maternitățile și secțiiile de terapie intensivă neonatală cu incubatoare, cu ventilatoare de suport respirator, fiecare donație contează. De aceea este atât de important acest mecanism de direcționare a 20% din impozitul pe profit: pentru că înseamnă, direct, investiție în viață”, spune Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

CITEȘTE ȘI:

Ministerul Sănătății trimite copiii cu viroze respiratorii tot pe Moților, la Spitalul de Copii. S-a deschis un centru de evaluare cu orar de 3 ore/zi

Nebunie la UPU pe Moților. Copiii cu febră așteaptă și 5 ore pentru un consult. Alin Tișe: „Îmi cer scuze clujenilor”. Ce măsuri s-au luat pentru a se reduce timpii de așteptare

Ultimele Stiri
abonare newsletter