Social

Protest vineri în Piața Unirii: „Aprindem lumânări pentru bebelușii morți din cauza infecțiilor de la maternitatea din Cluj”

Un protest va avea loc vineri în Piața Unirii, după ce mai mulți bebeluși au murit suspect la maternitatea din Cluj-Napoca. Manifestanții vor aprinde lumânări în memoria nou-născuților care au decedat.

Protest în Piața Unirii, vineri, privind morțile suspecte ale bebelușilor de la maternitatea din Cluj /Foto: captură ecran Facebook - Declic Protest în Piața Unirii, vineri, privind morțile suspecte ale bebelușilor de la maternitatea din Cluj /Foto: captură ecran Facebook - Declic

 

 


Comunitatea Declic organizează un protest în Piața Unirii, vineri, 21 octombrie, intitulat „Neam ucis de nosocomiale”, după ce la maternitatea din Cluj au fost raportate mai multe morți suspecte la bebeluși.

 


De la ora 18:00, protestatarii vor aprinde lumânări în centrul orașului pentru nou-născuții morți și vor cere Ministerului Sănătății o anchetă amănunțită:

„Hai și tu vineri, 21 octombrie, de la ora 18:00, în Piața Unirii din Cluj, să atragem atenția autorităților că infecțiile nosocomiale fac victime chiar și printre nou-născuți. Vino să aprindem împreună lumânări și să scriem din ele pe asfalt mesajul „Neam ucis de nosocomiale”. 


Cerem Ministerului Sănătății să demareze urgent o ANCHETĂ la maternitatea din Cluj-Napoca, unde 8 bebeluși au murit în ultimul an din cauza infecțiilor nosocomiale. Este nevoie de recoltare de probe (studiu de prevalență de moment), pentru a determina exact situația infectărilor cu bacterii ucigașe, în spitale. La ora 17:30 ne întâlnim în Piața Unirii. Vom aprinde lumânări în memoria bebelușilor care au murit din cauza infecțiilor nosocomiale la maternitatea din Cluj. Vom rămâne acolo până după ce apune soarele”, se arată în descrierea evenimentului Declic.

Petiția prin care Comunitatea Declic cere implementarea unui mecanism digital de raportare zilnică a infecțiilor nosocomiale poate fi semnată aici: https://go.declic.ro/raportati-infectiile-nosocomiale. „Raportarea digitală, transparentă, zilnică a infecțiilor intraspitalicești este primul pas către combaterea lor eficientă!”, spun cei de la Declic.


Bebeluși morți în condiții suspecte la Ginecologie 1

Mai mulţi părinţi susţin că bebelușii lor au murit din cauza unor infecții spitalicești la scurt timp după naștere la Clinica de Ginecologie 1 Cluj-Napoca.

În cazul unuia dintre copii, în scrisoarea medicală scrie negru pe alb cu ce bacterie a fost infectat. Ministerul Sănătății confirmă că un copil decedat avea o altă bacterie intraspitalicească.


Deputatul USR Emanuel Ungureanu și familiile copiilor decedați în condiții suspecte la Ginecologie 1 au susținut, luni, 17 octombrie, o conferință de presă în care au analizat cauzele acestor tragedii în serie. Mai multe detalii AICI.

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a revenit cu clarificări după conferința respectivă, la solicitarea redacției monitorulcj.ro, privind decesele nou-născuților. Din rezultatele unei anchete, pornite de Ministerul Sănătății, un singur caz de infecție a fost identificat, iar acesta nu a fost precizat în documente ca fiind „cauza decesului”, potrivit SCJU. Despre alte două cazuri, conducerea spitalului susține că nu au fost identificate infecții spitalicești.

CITEȘTE ȘI:

Părinții bebelușilor morți în condiții suspecte la Ginecologie 1 și-au strigat disperarea: „Nu mi-am ținut copilul în brațe decât mort” VIDEO

Morți suspecte ale unor bebeluși la Ginecologie 1. Părinții își strigă disperarea în fața spitalului

Medicul care a lăsat să moară un bebeluș născut prematur, acuzat de o altă femeie că i-a cusut uterul de abdomen, acum 11 ani

Ultimele Stiri
abonare newsletter