Sănătate

Ministerul Sănătății trimite copiii cu viroze respiratorii tot pe Moților, la Spitalul de Copii. S-a deschis un centru de evaluare cu orar de 3 ore/zi

Ministerul Sănătății a anunțat, joi, deschiderea a 59 de centre de evaluare pentru copiii cu viroze respiratorii, în toată țara. În Cluj, acestea funcționează la Spitalul de Urgență pentru Copii (UPU), deja sufocat de pacienți.

Camera de gardă UPU Copii. Sursă foto Facebook Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca Camera de gardă UPU Copii. Sursă foto Facebook Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca

 

Aceste centre asigură evaluarea pediatrică pentru viroze respiratorii.


Au fost înființate centre de evaluare care asigură asistența medicală pediatrică în cazul virozelor respiratorii, pentru a ușura accesul la asistență medicală pentru copii și pentru a reduce aglomerația și timpul de așteptare în Unitățile de Primiri Urgențe. În acest moment, la nivel național, sunt pregătite 59 de unități ambulatorii pentru copii, cu circuite separate. Copiii care au simptome de viroza respiratorie vor fi evaluați clinic de către medicul de familie și, după caz, clinic, imagistic și biologic de medicii specialiști din centrele de evaluare. Acestea au spații special destinate, cu circuite funcționale corespunzătoare. Copiii a căror simptomatologie persistă mai mult de 3-5 zile sau cei la care se agravează sub tratamentul deja administrat vor fi îndrumați de medicul de familie către centrele de evaluare pediatrică. Copiii cu simptomatologie severă sau cei cu factori de risc vor fi direcționați de medicul de familie sau din centrele de evaluare către spital (UPU/CPU)”, a anunțat ministerul.

Clujul apare cu un singur astfel de centru: Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii (în UPU), programul fiind de luni până duminică între orele 8 – 11.


Directorul DSP Cluj, Mihai Moisescu, a declarat că acest centru de evaluare are aceeași adresă cu Spitalul de Copii, dar este vorba despre un circuit separat lângă UPU.

„Acest centru de evaluare nu este în UPU, ci este vorba despre un circuit separat lângă UPU, fiind vorba despre un pavilion situat la demisolul clădirii. Este vorba despre Pediatrie 1. Dacă vom avea personal încercăm să îl mărim, momentan acest centru va funcționa timp de 4 ore, de la 8 la 12. Ne-am gândit la acest pavilion pentru că nu am vrut să îi aglomerăm pe cei de la UPU", a spus Moisescu.


CITEȘTE ȘI: Nebunie la UPU pe Moților. Copiii cu febră așteaptă și 5 ore pentru un consult. Alin Tișe: „Îmi cer scuze clujenilor”. Ce măsuri s-au luat pentru a se reduce timpii de așteptare

Decizia vine pe fondul valului mare de viroze respiratorii înregistrate în ultimele săptămâni, dintre care foarte multe la copii.

Săptămânal, la nivel național se înregistrează aproape 100.000 de infecții respiratorii acute, triplu față de numărul de cazuri din urmă cu un an, potrivit datelor centralizate de Institutul Național de Sănătate Publică.


Vezi aici lista centrelor de evaluare pediatrică din toată țara.

CITEȘTE ȘI:

Ministerul Sănătății propune introducerea unei noi taxe. Pacienții care aleg un anumit medic la stat vor plăti în plus

Precizări în cazul bebelușilor morți în condiții suspecte la Ginecologie 1. Ce spune Ministerul Sănătății

Ungureanu lovește din nou. Îl acuză pe Rafila că Ministerul Sănătății plăteşte OMS 1 mil. € pentru consultanţă privind o ordonanţă de urgenţă

Ultimele Stiri
abonare newsletter