Politică
Ovidiu Cîmpean: „Măsurile curajoase ale Guvernului au împiedicat retrogradarea României în categoria «junk»!”
Agenția de evaluare financiară S&P Global Ratings a confirmat ratingurile României pentru datoria pe termen lung, cu perspectivă negativă. Însă, după cum arată deputatul clujean Ovidiu Cîmpean, măsurile fiscale promovate de Guvern au împiedicat retrogradarea în categoria „junk”, nerecomandată investițiilor.

Deputatul (PNL Cluj) Ovidiu Cîmpean a apreciat menținerea de către Agenția de rating Standard&Poor’s a ratingurilor României pentru datoria pe termen lung și scurt, la „BBB minus/A-3”.
CITEȘTE ȘI:
Agenția de rating S&P confirmă ratingul de țară pentru România, cu perspectivă negativă: risc de retrogradare în categoria țărilor nerecomandate investițiilor
„Felicit Guvernul Bolojan pentru măsurile curajoase care au împiedicat retrogradarea României în categoria «junk»! România rămâne pe drumul corect”, a notat deputatul liberal clujean Ovidiu Cîmpean într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.
Cîmpean: Reformele salvează încrederea investitorilor
Potrivit analizei publicate de Agenția de rating S&P, deficitul bugetar scade de la 9,3% în 2024 la 7,7% în 2025 și 6,4% în 2026.
CITEȘTE ȘI:
Ovidiu Cîmpean, întâlnire cu primarii din județul Cluj. „Nu sunt vremuri ușoare”
„Este cel mai amplu efort de corecție bugetară din ultimul deceniu. Reformele sunt importante pentru că salvează încrederea investitorilor, deblochează peste 44 miliarde de euro din fonduri europene până în 2027 și pun bazele unei dezvoltări economice sustenabile.
S&P Global Ratings reconfirmă ratingul României la BBB minus și transmite un semnal clar că direcția este bună, chiar dacă provocările persistă”, notează deputatul liberal Ovidiu Cîmpean în mesajul citat.
S&P avertizează că ratingul ar putea fi retrogradat dacă măsurile de consolidare nu sunt implementate eficient sau dacă se înregistrează o deteriorare semnificativă a poziției externe a României. Pe de altă parte, o îmbunătățire semnificativă a poziției fiscale și externe ar putea duce la stabilizarea perspectivei.
„Consolidarea fiscală și eforturile de reformă, în linie cu Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ar trebui să accelereze accesarea fondurilor UE.
România este încă eligibilă pentru aproximativ 18 miliarde de euro (circa 5% din PIB estimat pe 2025) prin Mecanismul de Redresare și Reziliență (RRF), și peste 26 miliarde euro (peste 7% din PIB) prin Cadrul Financiar Multianual 2021–2027. Aceste fonduri vor sprijini creșterea economică și vor contribui la finanțarea deficitului extern în următorii ani”, arată agenția S&P.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: