Educație

Elevii primesc primele burse din acest an școlar. Banii pentru plata celor 1,2 milioane de burse, virați de minister

Bursele elevilor sunt acordate cu întârziere de ministerul coordonat de Ligia Deca, astfel că elevii primesc banii retroactiv pentru primele două luni ale anului școlar.

Elevi în sala de clasă/Foto: Municipiul Cluj-Napoca Facebook.com Elevi în sala de clasă/Foto: Municipiul Cluj-Napoca Facebook.com

 

 


Potrivit calendarului anunțat de ministerul Educației în septembrie 2023, bursele școlare din acest an ajung la elevi din 15 noiembrie. 

 


Astfel, potrivit noii metodologii aprobate de minister, abia după două luni de școală, inclusiv o vacanță de o săptămână, elevii români vor primi primii bani pentru lunile septembrie și octombrie. 

Potrivit anunțului publicat de minister, „plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie a anului curent, se face la data de 15 noiembrie”, arată ministerul Educației.


CITEȘTE ȘI: 
Un elev din Cluj cu media 1 primește bursă de MERIT! Peste 150 de elevi din județ, cu medii sub 5, sunt răsplătiți pentru „efoturile” lor

Bursele se plătesc lunar, de către unitățile de învățământ, la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă.

Ministerul Educaţiei a anunţat că a virat deja către fiecare inspectorat şcolar judeţean sumele aferente plăţii burselor şcolare, respectând astfel termenul stabilit pentru plata către elevi.


„Sumele corespund necesarului solicitat de inspectoratele şcolare judeţene / Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti pentru plata burselor pe lunile septembrie şi octombrie 2023. După data de 15 noiembrie, termenul-limită pentru plata burselor pe lunile septembrie şi octombrie 2023, Ministerul Educaţiei va solicita inspectoratelor şcolare judeţene/Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti situaţia plăţilor, pentru a identifica, dacă este cazul, eventualele disfuncţionalităţi, astfel încât acestea să fie remediate în cel mai scurt timp”, potrivit unei informări a ministerului de profil. 

Burse școlare 2023-2024 

Bursă de excelență olimpică I – între 750 și 3.000 de lei


Bursă de excelență olimpică II – 700 de lei

Bursă de merit – 450 de lei

Bursă socială – 300 de lei

Bursă pentru mame minore – 700 de lei

Bursă tehnologică – 300 de lei

În privința burselor de merit, potrivit ministerului Educației, peste 461.700 de elevi beneficiază în luna octombrie 2023 de acest tip de burse. În funcție de criteriile de acordare (media anuală/media de admitere), datele centralizate au evidențiat faptul că 82,78% din totalul burselor de merit sunt acordate elevilor care se încadrează în tranșa de medii 8.00 - 10.00.

Burse de merit pentru elevii cu medii sub 5

Mii de elevi cu media sub 5 primesc burse de merit, în urma modificării criteriilor de acordare a burselor școlare elaborate de Ministerul Educației. Potrivit fostului ministru al Educației, Mircea Miclea, mesajul transmis către elevi este unul greșit, situație în care copiii nu mai sunt stimulați să învețe.

„Performanța înseamnă cam 15% din cei care sunt într-un grup anume. Prin urmare, cred că ar fi trebuit un prag. Pragul este în jur de 8-8,5 de acolo începe performanța.

Prin modul în care s-au aplicat acum bursele acestea s-a transmis un mesaj care sună în felul următor: nu contează cât de mult muncești sau înveți, contează unde te plasezi. Dacă eu mă plasez într-o școală în care performanțele elevilor sunt slabe și sunt între primii 30% eu primesc o recompensă. Dacă tot eu m-aș duce la o școală unde performanțele colegilor mei sunt mai bune, eu nu primesc recompensă. 

CITEȘTE ȘI: 
Burse de merit pentru elevii cu medii sub 5. Mircea MICLEA: „Ridicăm la rang național o șmecherie”

Deci ce învăț? Să fiu mai degrabă atent unde mă poziționez, unde mă plasez și nu cât de mult muncesc și cât de mult învăț. Ori asta, din punct de vedere social e ruinător să transmiți mesajul că contează nu cât de mult înveți sau muncești ci unde te așezi. Exact ce face orice șmecher care nu ajunge unde ajunge prin performanțe, prin muncă și prin învățare ci prin plasarea lângă cineva undeva într-un post etc. Adică ridicăm la rang național o șmecherie”, a declarat profesorul Mircea Miclea pentru edupedu.ro

În județul Cluj, în 15 școli, peste 150 de elevi primesc bursă de merit deși au medii mai mici de 5, în anul școlar 2023-2024. Opt dintre aceste școli se află în Cluj-Napoca.

Situația este una scandaloasă, în contextul în care în anumite școli, elevii cu medii mari nu primesc burse de merit, însă în alte școli, elevi cu medii sub 5 primesc bani pentru „meritele” lor. Acest lucru se întâmplă din cauza deciziei Ministerului Educației de a modifica metodologia de acordare a burselor școlare, în anul 2023-2024.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Bursele școlare, plătite elevilor la mijlocul lunii noiembrie. Care sunt tipurile de burse și criteriile de acordare?

Burse de merit pentru elevii cu medii sub 5. Mircea MICLEA: „Ridicăm la rang național o șmecherie”

Ultimele Stiri
abonare newsletter