Educație

Burse de merit pentru elevii cu medii sub 5. Mircea MICLEA: „Ridicăm la rang național o șmecherie”

Mii de elevi cu media sub 5 primesc burse de merit, în urma modificării criteriilor de acordare a burselor școlare elaborate de Ministerul Educației. Potrivit fostului ministru al Educației, Mircea Miclea, mesajul transmis către elevi este unul greșit, situație în care copiii nu mai sunt stimulați să învețe.

Mircea Miclea Foto: Centrul Universitar UBB Reșița youtube.com Mircea Miclea Foto: Centrul Universitar UBB Reșița youtube.com

 

 


Noile criterii de acordare a burselor școlare au dus la situații incredibile în care mii de elevi cu medii mai mici de 5 au obținut burse școlare. Deși pare neverosimil, situația este acceptată de Ministerul Educației. 

 

Un mesaj „ruinător” pentru elevi

Potrivit profesorului clujean Mircea Miclea, fost ministru al Educației, prin modul în care s-au aplicat bursele școlare s-a transmis un mesaj greșit către elevi, potrivit căruia nu contează cât de mult muncești sau înveți, contează unde te plasezi.


„Performanța înseamnă cam 15% din cei care sunt într-un grup anume. Prin urmare, cred că ar fi trebuit un prag. Pragul este în jur de 8-8,5 de acolo începe performanța.

Prin modul în care s-au aplicat acum bursele acestea s-a transmis un mesaj care sună în felul următor: nu contează cât de mult muncești sau înveți, contează unde te plasezi. Dacă eu mă plasez într-o școală în care performanțele elevilor sunt slabe și sunt între primii 30% eu primesc o recompensă. Dacă tot eu m-aș duce la o școală unde performanțele colegilor mei sunt mai bune, eu nu primesc recompensă. Deci ce învăț? Să fiu mai degrabă atent unde mă poziționez, unde mă plasez și nu cât de mult muncesc și cât de mult învăț. Ori asta, din punct de vedere social e ruinător să transmiți mesajul că contează nu cât de mult înveți sau muncești ci unde te așezi. Exact ce face orice șmecher care nu ajunge unde ajunge prin performanțe, prin muncă și prin învățare ci prin plasarea lângă cineva undeva într-un post etc. Adică ridicăm la rang național o șmecherie”, a declarat profesorul Mircea Miclea pentru edupedu.ro


Zeci de elevi din Cluj cu medii sub 5, răsplătiți cu burse de merit

În județul Cluj, în 15 școli, peste 150 de elevi primesc bursă de merit deși au medii mai mici de 5, în anul școlar 2023-2024. Opt dintre aceste școli se află în Cluj-Napoca.

Situația este una scandaloasă, în contextul în care în anumite școli, elevii cu medii mari nu primesc burse de merit, însă în alte școli, elevi cu medii sub 5 primesc bani pentru „meritele” lor. Acest lucru se întâmplă din cauza deciziei Ministerului Educației de a modifica metodologia de acordare a burselor școlare, în anul 2023-2024.


CITEȘTE ȘI: 
Un elev din Cluj cu media 1 primește bursă de MERIT! Peste 150 de elevi din județ, cu medii sub 5, sunt răsplătiți pentru „efoturile” lor

Potrivit meteodologiei aprobate de minister la începutul acestui an școlar, bursele de merit se acordă pentru 30% din elevii din fiecare clasă, cu posibilitatea extinderii listei de beneficiari pentru a cuprinde toți elevii cu media mai mare sau egală cu 9,50. 

Faptul că, automat, primii elevi (după nivelul mediilor) care se încadrează în 30% primesc burse de merit, în fiecare clasă, duce la o situație absurdă în care un copil chiar cu media 1 poate să fie răsplătit pentru „eforturile” sale.


Bursa de merit în acest an școlar este în valoare de 450 de lei.

CITEȘTE ȘI: 
Noi criterii de acordare a burselor elevilor. Crește valoarea burselor de merit, dispare bursa de studiu

Potrivit datelor la nivel național, transmise de Ministerul Educației, peste 460.000 de elevi beneficiază de burse de merit.  În funcţie de criteriile de acordare - media anuală sau media de admitere, datele centralizate au evidenţiat faptul că 82,78% din totalul burselor de merit sunt acordate elevilor care se încadrează în tranşa de medii 8,00 - 10,00. Restul banilor sunt acordați pentru elevi cu medii mai mici de 8.

 *** Mircea Miclea este profesor la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației Universitatea „Babeș-Bolyai”. Este fondatorul școlii cognitive în psihologia românească, fost ministru al Educației în perioada decembrie 2004 – noiembrie 2005, președinte al comisiei prezidențiale, în mandatul lui Traian Băsescu, a realizat Raportul pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniile educaţiei şi cercetării, o diagnoză a întregului sistem de învățământ din România.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Un elev din Cluj cu media 1 primește bursă de MERIT! Peste 150 de elevi din județ, cu medii sub 5, sunt răsplătiți pentru „efoturile” lor

Mircea Miclea, despre legile educației: „Sunt construite într-o cheie politicianistă, în așa fel încât să satisfacă interesele actorilor relevanți”

Noi criterii de acordare a burselor elevilor. Crește valoarea burselor de merit, dispare bursa de studiu

Ultimele Stiri
abonare newsletter