Educație

Un elev din Cluj cu media 1 primește bursă de MERIT! Peste 150 de elevi din județ, cu medii sub 5, sunt răsplătiți pentru „efoturile” lor

În județul Cluj, în 15 școli, peste 150 de elevi primesc bursă de merit deși au medii mai mici de 5, în anul școlar 2023-2024. Opt dintre aceste școli se află în Cluj-Napoca.

Un elev cu media 1 din Cluj primește bursă de merit / Foto: depositphotos.com Un elev cu media 1 din Cluj primește bursă de merit / Foto: depositphotos.com

 

 


În anul școlar 2023-2024, în județul Cluj primesc bursa de merit 156 elevi cu media sub 5.00, potrivit datelor Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Cluj, solicitate de monitorulcj.ro. De asemenea, IȘJ Cluj a transmis pentru monitorulcj.ro că cea mai mică medie pentru care un elev a obținut bursa de merit este 1,00.

 


Opt dintre școlile în care învață elevi cu medii sub 5,00 se află în municipiul Cluj-Napoca. Școlile în care studiază cei 156 de elevi cu medii mai mici de 5 sunt următoarele:
1. Colegiul de Servicii în Turism „Napoca” Cluj-Napoca
2. Colegiul Tehnic „Ana Aslan” Cluj-Napoca
3. Colegiul Tehnic „Raluca Ripan” Cluj-Napoca
4. Colegiul Tehnic „Victor Ungureanu” Câmpia Turzii
5. Colegiul Tehnic de Comunicații „Augustin Maior” Cluj-Napoca
6. Colegiul Tehnic de Transporturi „Transilvania” Cluj-Napoca
7. Colegiul Tehnic Energetic Cluj-Napoca
8. Colegiul Tehnic Turda
9. Liceul Tehnologic „Alexandru Borza” Cluj-Napoca
10. Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” Cluj-Napoca
11. Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” Dej 
12. Liceul Tehnologic „Someș” Dej 
13. Liceul Tehnologic „Vlădeasa” Huedin 
14. Liceul Tehnologic Gherla
15. Școala Profesională „Ady Endre” Sâncraiu, comuna Sâncraiu

Situația este una scandaloasă, în contextul în care în anumite școli, elevii cu medii mari nu primesc burse de merit, însă în alte școli, elevi cu medii sub 5 primesc bani pentru „meritele” lor. Acest lucru se întâmplă din cauza deciziei Ministerului Educației de a modifica metodologia de acordare a burselor școlare, în anul 2023-2024. 


Răspunsul IȘJ Cluj pentru monitorulcj.ro privind situația burselor de merit din județul Cluj / Foto: monitorulcj.ro 

Burse de merit pentru primii 30% 

Potrivit meteodologiei aprobate de minister la începutul acestui an școlar, bursele de merit se acordă pentru 30% din elevii din fiecare clasă, cu posibilitatea extinderii listei de beneficiari pentru a cuprinde toți elevii cu media mai mare sau egală cu 9,50. 

Faptul că, automat, primii elevi (după nivelul mediilor) care se încadrează în 30% primesc burse de merit, în fiecare clasă, duce la o situație absurdă în care un copil chiar cu media 1 poate să fie răsplătit pentru „eforturile” sale. 


Bursă de merit în acest an școlar este în valoare de 450 de lei, asta dacă autoritățile locale nu mai adaugă o contribuție. Bursa poate să fie și mai mare de atât dacă și Primăriile acordă bani pentru burse educaționale. 

CITEȘTE ȘI:
Bursele elevilor din Florești se majorează în anul școlar 2023-2024! Bursa de merit va fi de 600 lei

 


Metodologia de acordare a burselor de merit este următoarea: „Bursa de merit - Apreciază și încurajează efortul a minim 30% din fiecare clasă, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale/a mediilor de admitere (clasa a IX-a)/a mediilor primelor două module (clasa a V-a). Toți elevii cu rezultate mai mari sau egale cu 9,50 primesc burse.”

Potrivit datelor la nivel național, transmise de Ministerul Educației, peste 461.700 de elevi au beneficiază de burse de merit.  În funcţie de criteriile de acordare - media anuală sau media de admitere, datele centralizate au evidenţiat faptul că 82,78% din totalul burselor de merit sunt acordate elevilor care se încadrează în tranşa de medii 8,00 - 10,00. Restul banilor sunt acordați pentru elevi cu medii mai mici de 8. 

De asemenea, 1,84% din totalul burselor de merit este generat de mediile sub 5.00. Asta înseamnă că aproape 8.500 de elevi cu medii sub 5 primesc burse de merit.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Ireal! 19 elevi de liceu cu mediile 1 și 2 primesc bursă de merit

Elevi FĂRĂ Evaluare Națională sau cu media 2 primesc burse de „MERIT”! Învățământul românesc o ia la vale.

abonare newsletter