Educație

Universitatea Babeș-Bolyai propune o nouă specializare: Inteligența Artificială (AI) ar putea fi studiată ca program de licență

Specializarea „Inteligență Artificială” ar putea fi studiată la nivel de licență în toate universitățile din România. Propunerea a venit de la Cluj.

sursă foto depositphotos.com sursă foto depositphotos.com

 

La propunerea UBB, ARACIS (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior) a aprobat marți, 28 februarie, standardele pentru implementarea specializării de „Inteligență Artificială” la nivel de licență (în domeniul „Informatică”). Așadar, în curând, la UBB, dar probabil și la alte universități din țară, vor funcționa programe de licență în Inteligența Artificială (AI).


„Urmând practicile internaționale, domeniul inteligenței artificiale a ajuns la o maturizare care îi permite să treacă de la nivelul cercetării, cu impact și asupra formării mai ales la nivel de master/doctorat/postdoctorat, la un nivel de profesionalizare larg răspândită, prin organizarea la nivel de licență. Este un demers care va ajuta mult studenții/absolvenții și mediul socio-economic. Mă bucur că ARACIS a înțeles aceste dezvoltări internaționale și nevoi ale pieței muncii și le-a susținut și în țară, la propunerea noastră, cea mai mare școală de informatică din România. Această specializare va permite alinierea învățământului universitar de informatică din România cu prioritățile de educație și de cercetare-dezvoltare-inovare ale Comisiei Europene", declară decanul Facultății de Matematică și Informatică din UBB, prof. univ. dr. Anca Andreica.

Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David adaugă că: „Era normal să inițiem noi acest demers. UBB este una dintre universitățile de referință din țară în zona «computer science» – ex. în Times Higher Education Ranking UBB este prima în țară și 601-800 internațional -, iar Institutul UBB de Inteligență Artificială, Robotică și Realitate Virtuală, având ca parteneri strategici Microsoft, SAS și UiPath, este un contributor major la dezvoltările în domeniu, nu doar prin aplicații inovative, dar și prin cercetare fundamentală, care împinge constant mai departe frontierele cunoașterii. Așadar, la UBB noi ne raportăm complet la cunoașterea asociată AI, generând-o prin cercetare avansată (în Institut), utilizând-o prin aplicații inovative (prin zeci de granturi și servicii către beneficiari) și diseminând-o prin educație de calitate, de acum nu doar postlicență (master/doctorat/postdoctorat/postuniversitar), ci și la nivel de licență.”


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Sursă foto depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Camere de supraveghere cu inteligență artificială de recunoaștere facială, inclusiv a pasagerilor „deghizați”, pe Aeroportul Internațional Cluj

Centrul de Inteligență Artificială al UTCN, aprobat de Guvern! Clădirea va fi construită în Observator. FOTO

O nouă clădire pe Observatorului. Universitatea Tehnică îşi face laboratoare de inteligenţă artificială! Probleme cu parcările şi cu vecinii!

Ultimele Stiri
abonare newsletter