Actualitate

Camere de supraveghere cu inteligență artificială de recunoaștere facială, inclusiv a pasagerilor „deghizați”, pe Aeroportul Internațional Cluj

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca a anunțat implementarea unui nou proiect din fonduri europene care constă în achiziționarea unor echipamente de siguranță, inclusiv camere de supraveghere cu detecție facială.

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca, a anunțat implementarea unui nou proiect din fonduri europene care constă în achiziționarea unor echipamente de siguranță, inclusiv camere de supraveghere cu detecție facială/ Foto: Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj - Facebook Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca, a anunțat implementarea unui nou proiect din fonduri europene care constă în achiziționarea unor echipamente de siguranță, inclusiv camere de supraveghere cu detecție facială/ Foto: Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj - Facebook

 

 


Aeroportul din Cluj-Napoca a anunțat implementarea unui nou proiect din fonduri europene în valoare de 35.992.492,22 lei, din care 98% reprezintă finanțarea Uniunii Europene și a Bugetului de Stat, iar 2% contribuția Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj.

 


Noul proiect „Creșterea siguranței și securității pasagerilor pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj – Asigurarea securității pasagerilor pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj” constă în achiziționarea unor echipamente de siguranță, realizarea unui gard inteligent și instalarea unor echipamente de supraveghere perimetrală și a unui sistem de ultimă generație de televiziune cu circuit închis și control acces.

CITEȘTE ȘI:
Wizz Air introduce, din mai, curse Cluj – Antalya
Crește frecvența zborurilor operate de Wizz Air de pe Aeroportul Cluj spre Bruxelles Charleroi, Milano Bergamo și Paris Beauvais

Prin implementarea proiectului, Aeroportul din Cluj va beneficia de noi facilități care vor crește gradul de securitate și siguranță al operațiunilor specifice aviației civile.


Echipamentele și sistemele de securitate vor diminua riscul privind intervențiile ilicite, vor determina creșterea capacității informative, iar activitățile de supraveghere și de control acces vor fi optimizate.

Camere cu recunoaștere facială, chiar dacă pasagerii poartă mască de protecție

Aeroportul din Cluj a câștigat un proiect cu fonduri europene de peste 7 milioane de euro privind asigurarea securității pasagerilor care prevede, în premieră, un sistem de camere video cu detectare facială a pasagerilor.


Directorul aeroportului, David Ciceo, a declarat joi în cadrul unei conferințe de presă, că aceste camere video care au softuri de inteligență artificială, pot identifica pasagerii chiar dacă aceștia sunt deghizați sau poartă mască de protecție.

Proiectul mai prevede amplasarea unui gard inteligent dotat cu camere video de supraveghere perimetrală a aeroportului clujean și a unui sistem de iluminat.


„Prin investițiile din acest proiect vom realiza sisteme pentru supraveghere perimetrală, controlul accesului și montarea gardului inteligent și de asemenea un sistem TVCI integrat cu sistem de control acces și echipamente pentru desfășurarea în siguranță a activităților. Legat de sisteme pentru supravegherea perimetrală este în desfășurare. Acest proiect cuprinde un sistem de supraveghere video și detecție cu o hartă grafică dinamică, un sistem de iluminat perimetral. Ne va aduce beneficii în ceea ce privește securitatea și siguranța și ne va reduce costuri în ceea ce privește paza (…) Totul se va concentra într-o singură aplicație, vom avea o viziune grafică a perimetrului, comandă sistem pe hartă, camere video, sistem efracție și monitorizarea în timp real a alarmelor (…) În ceea ce privește sistemul TVCI cu sistem de control acces noi am dat ordinul de începere. Este un program foarte important pentru că vor fi camere cu recunoaștere facială, vor fi integrate într-un soft special astfel încât toate încercările și toate situațiile în care vor trebui să fie aranjate din punct de vedere al securității se vor putea monta foarte ușor. Este vorba despre un sistem care va utiliza 60 de camere existente și se va suplimenta numărul lor cu alte 300 camere video de ultimă generație. Softul va folosi și inteligență artificială. Soluția de recunoaștere facială va permite identificare și a persoanelor deghizate sau au mască de protecție”, a declarat David Ciceo este Director General al Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj.

Potrivit lui David Ciceo în cadrul acestui proiect există mai multe echipamente care trebuie să sosească pe aeroport în cursul acestui an. Între echipamente se numără cele pentru îndepărtarea cauciucului de pe pistă, tunuri mobile de iluminat și un utilaj multifuncțional cu diverse accesorii.

Valoarea proiectului, peste 35 milioane de lei

Valoarea proiectului este de 35.992.492,22 lei. Proiectul este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 și are o perioadă de implementare de 89 de luni, respectiv 12.08.2016-31.12.2023.

Prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj a implementat două proiecte în valoare de aproximativ 43 milioane de lei, în curs de implementare șapte proiecte de aproximativ 156 de milioane de lei și în curs de evaluare la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii alte șase proiecte de peste 430 milioane de lei.

CITEȘTE ȘI:

Din Cluj-Napoca spre Asia. Zbor de pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” către Singapore, cu o singură escală

Internet gratuit pentru pasagerii de pe Aeroportul Cluj

Ultimele Stiri
abonare newsletter