Administrație

O nouă clădire pe Observatorului. Universitatea Tehnică îşi face laboratoare de inteligenţă artificială! Probleme cu parcările şi cu vecinii!

Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) va construi o clădire cu patru etaje plus un etaj retras pe strada Observatorului. Imobilul va găzdui laboratoare de inteligenţă artificială, dar nu toţi vecinii sunt încântaţi de noul proiect.

Universitatea Tehnică Cluj-Napoca a cerut Primăriei aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) – construire laboratoare de cercetare în inteligenţă artificială. Clădirea va avea 2 niveluri subterane + parter + 4 etaje + 1 etaj retras şi ar urma să fie ridicată pe strada Observatorului nr. 2. Reamintim că pe această stradă se află și alte corpuri de clădiri aparţinând Universității Tehnice, inclusiv campusul universitar.

Potrivit documentelor, pe lângă clădire, se va amenaja şi incinta cu circulaţii auto/pietonale, spaţii verzi şi locuri de staţionare auto/velo, iar accesul auto şi pietonal se va face din strada Obervatorului.


“Universitatea Tehnică Cluj-Napoca a solicitat Primăriei aprbarea documentaţiei PUD – construire laboratoare de cercetare în inteligenţă artificială pe strada Observatorului. Parcela care face obiectul PUD este în suprafaţă de 11.608 metri pătraţi. Prin PUD se propune construirea unui imobil 2S+P+4E+R (cu parcare colectivă) şi amenajarea incintei – circulaţii auto/pietonale, spaţii verzi, locuri de staţionare auto/velo. Înălţimea clădirilor va fi determinată în funcţie de context; înălţimea maximă la cornişă nu va depăşi 18 metri şi respectiv P+4+R (mansardă). Perioada de valabilitate a documentaţiei este de 2 ani de la aprobare”, se arată în proiectul de hotărâre care va fi votat de consilierii locali în data de 4 august.

Universitatea Tehnică a informat şi consultat viitorii vecini ai proiectului despre intenţia de a construi pe strada Observatorului laboratoare de inteligenţă artificială. Printre cei notificaţi de acest proiect s-au numărat Electrosigma Center şi Cultul Mazaic – Comunitatea Evreilor.


Reprezentanţii SC Electrosigma SRL au precizat că nu sunt de acord cu aprobarea PUD-ului pentru laboratoarele de cercetare aparţinând UTCN deoarece “încalcă regulamentul local de urbanism şi anume: nu sunt vizibile distanţele de la clădirea propusă până la limitele de proprietate, iar pe amplasamentul propus, la momentul actul, destinaţia este exclusiv de parcări pentru cadrele didactice”.

Parcare blocată de studenţii UTCN

“Parcarea noastră este majoritatea timpului blocată de studenţii UTCN. Prin urmare, vă rugăm să ne precizaţi unde vor fi mutate aceste parcări şi cum va fi asigurat necesarul de locuri de parcare pentru clădirile cu funcţiuni de învăţământ şi cercetare. Este necesar un loc de parcare la 80 mp. De asemenea, pentru clădirile cu funcţiuni de învăţământ şi anume învăţământ superior este necesar un loc de parcare la 40 mp. Conform reglementărilor urbanistice privind înălţimea maximă admisă a clădirilor, înălţimea maximă la cornişă pentru clădirea propusă nu trebuie să depăşească 18 m. Nerespectând nici distanţa minimă faţă de limita laterală, nici înălţimea maximă la cornişă, ţinând cont şi de poziţionarea clădirii, clădirea noastră ar fi umbrită pentru o perioadă îndelungată în decursul unei zile”, au transmis reprezentanţii Electrosigma.


UTCN: “Studenţii noştri nu îşi permit o maşină”

Proiectantul lucrării, SC Dico şi Ţigănaş birou de proiectare SRL, susţine că la subsolul 1 se vor asigura 120 de locuri de parcare plus 17 locuri de parcare pentru biciclete. 

“Campusul se află în imediata apropiere a unui nod de transport principal al oraşului, iar căminele studenţeşti la o distanţă minimă de mers pe jos. Majoritatea studenţilor nu îşi permit întreţinerea unei maşini şi nu sprijinim îngreunarea traficului prin alocarea generoasă a spaţiilor de parcare în subsol, cu atât mai puţin la sol. Înălţimea de maxim 18 metri este deficitar solicitată într-o zonă de urbanizare care se densifică şi deja are majoritatea clădirilor din vecinătate la 10 etaje (blocurile de peste drum), 8 etaje înalte (clădirea Sigma).  


Cum va arăta noua clădire

Parterul va găzdui recepția și zone de primire a vizitatorilor și utilizatorilor, cu încăperi multifuncționale, săli de ședințe, întâlniri, lounge și zone informale pentru folosirea laptop-ului. Cinci etaje ale clădirii sunt destinate laboratoarelor de cercetare. Fiecare etaj are câte 6 laboratoare care vor deservi 12 persoane.

CITEȘTE ȘI:

Grant de 7 milioane de euro pentru implementarea proiectului de digitalizare eUT4ALL la UTCN

Boc felicită UTCN pentru reușita la nivel mondial: „Suntem pe drumul corect: de la «made in Cluj-Napoca» la «invented in Cluj-Napoca»”

Studenții de la UTCN Cluj au construit un pod din SPAGHETE. Rezistă și la greutăți de 500 kg

Ultimele Stiri
abonare newsletter