Educație

Guvernul Ungariei creşte sprijinul educaţional pentru maghiarii din Transilvania și finanțează programul autobuzelor școlare

Ungaria urmărește să extindă programul autobuzelor școlare în zeci de localități din Transilvania și crește finanțarea pentru educație.

Ungaria investește fonduri în sectorul educațional din Transilvania/captură video: Rákóczi Szövetség Facebook.com Ungaria investește fonduri în sectorul educațional din Transilvania/captură video: Rákóczi Szövetség Facebook.com

 

 


Guvernul Ungariei continuă să sprijine comunitatea maghiară din afara granițelor, cu accent pe localitățile din etnosporă, adică a grupurilor izolate de maghiari unde procentul acestora este redus. Astfel, cei care aleg școlile cu predare în limba maghiară vor fi sprijiniți de Budapesta. În prezent, statul vecin finanțează cu zeci de mii de euro politicile educaționale din Transilvania, dar nu numai, urmărind să multiplice suma acordată. 

În Transilvania, populația maghiară a scăzut dramatic, potrivit rezultatelor recensământului din România, publicate recent. Populația de etnie maghiară înregistrată la Recensământul populației și locuințelor 2021 din România a fost de 1,002 milioane de persoane (6%). 


Școlile din Transilvania, sprijinite de Budapesta

Anul trecut, statul maghiar a lansat programul autobuzelor școlare în Slovacia. 

În 2022, 3819 elevi din Slovacia au început studiile primare în limba maghiară, care este cel mai bun rezultat din ultimii șapte ani în ceea ce privește selecția școlilor maghiare, potrivit Fundației „Rákóczi”.


Din 2024, Ungaria intenționează să extindă funcționarea programului autobuzelor școlare și pentru comunitatea maghiară din Transilvania. În acest fel, autobuzele școlare vor fi introduse în 31 de localităţi din etnosporă, în cooperare cu Fundaţia pentru Şcoală din Cluj-Napoca, informează hirado.hu

În cadrul programului de sprijin, în 11 judeţe transilvănene, aproximativ 500 de elevi din sute de localităţi sunt transportaţi la cursurile a 34 de şcoli generale. Se speră că în Transilvania programul va avea un succes cel puţin la fel de mare ca în Slovacia, unde ca urmare a acestui program, numărul copiilor înscrişi în clasa I în şcolile cu predare în limba maghiară a crescut cu 30%, potrivit preşedintelui Uniunii „Rákóczi”, Csongor Csáky.


Conferință susținută, miercuri, la Cluj-Napoca, pe tema creșterii sprijinului financiar în sectorul educațional pentru comunitățile maghiare din Transilvania/captură foto: Iskola Alapítvány Facebook.com

Anunțul privind creșterea sprijinului educaţional acordat pentru maghiarii de peste graniţe a fost făcut miercuri, la Cluj-Napoca, de Miklós Panyi, secretarul de stat responsabil pentru strategii în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei, în prezența preşedintelui Uniunii „Rákóczi”, Csongor Csáky, structură ce derulează programul autobuzelor școlare. 

CITEȘTE ȘI: 
Ungaria a pierdut 464.000 de locuitori în ultimii zece ani. Deficitul de populație, acoperit de un surplus de imigranți

Preşedintele uniunii a subliniat că nu doresc decât să ajute şcolile care se zbat pentru a-şi continua activitatea, astfel că acoperă toate cheltuielile de operare ale celor 36 de autobuze şcolare potrivite pentru a transporta câte 9 persoane. Autovehiculele au fost achiziţionate cu sprijinul guvernului maghiar şi au costat 501 milioane de forinţi, potrivit sursei citate. 


„Orice sprijin şi orice program care ajută educaţia în limba maghiară este binevenit”, a declarat Zoltán Levente Nagy, preşedintele Fundaţiei pentru Şcoală. 

Potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică din România, între 2012 şi 2021, în 15 judeţe din Transilvania, numărul elevilor din sistemul public a scăzut cu 10%, de la 1 050 000, la 940 000. 

„Declinul poate fi observat atât la şcoala generală, cât şi la şcolile profesionale şi licee. Problema afectează comunităţile maghiare într-o măsură mai mare decât afectează populaţia majoritară românească”, a mai spus preşedintele fundaţiei, Zoltán Levente Nagy.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute în prezenţa experţilor maghiari în educaţie din Transilvania, Miklós Panyi, secretar de stat responsabil pentru strategii în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei, a subliniat că declinul demografic caracteristic întregii Europe afectează puternic maghiarii din Bazinul Carpatic. 

Astfel, din cauza scăderii numărului copiilor, pentru maghiarii de peste graniţele Ungariei reprezintă o dificultate menţinerea instituţiilor de învăţământ maghiare şi accesul la învăţământ în limba lor maternă, iar guvernul maghiar trebuie să răspundă la aceste provocări.

Guvernul maghiar se angajează astfel să ofere sprijin celor care aleg şcolile cu predare în limba maghiară şi intenționează să majoreze suma sprijinului educaţional, care în prezent este de 22 400 de forinţi şi care în viitor va fi de câteva ori mai mare.

CITEȘTE ȘI:

Scăderea numărului de maghiari din Transilvania, explicată prin acordarea dublei cetăţenii de către Ungaria. Markó Béla: Mulți cetățeni maghari au emigrat, iar comunitatea noastră a ajuns la 6%

13,4% din populația Clujului este de etnie maghiară. România are peste 1 milion de locuitori maghiari

Rețeaua lui Viktor Orban. Guvernul de la Budapesta pompează sute de milioane de euro în fundațiile UDMR. Banii au ajuns și în Cluj

Mișcarea de 1,7 milioane de euro a Ungariei pentru agricultorii și studenții din Transilvania

Ultimele Stiri
abonare newsletter