Ştiri din Transilvania

Numărul maghiarilor din România a scăzut dramatic cu o cincime într-un deceniu. „Este de parcă ar dispărea întreaga populație maghiară a județului Harghita”

Populaţia maghiară din Transilvania a scăzut dramatic, potrivit rezultatelor preliminare ale recensământului din România, publicate recent. Amploarea declinului arată „eficienţa genocidului tăcut împotriva maghiarilor pe timp de pace”, potrivit preşedinţiei Alianţei Maghiare din Transilvania (AMT).

Numărul maghiarilor din România a scăzut dramatic/ captură foto: emsz.org Numărul maghiarilor din România a scăzut dramatic/ captură foto: emsz.org

 

 


Populația de etnie maghiară înregistrată la Recensământul populației și locuințelor 2021 din România a fost de 1,002 milioane de persoane (6%).

 


În lumina datelor preliminare ale recensământului publicate vineri, Kelemen Hunor, președintele UDMR, a declarat că nu există „niciun motiv de sărbătoare, dar nici de panică”.

În schimb, partidul Alianța Maghiară din România își manifestă îngrijorarea în condițiile în care comunitatea etnică maghiară din Transilvania a pierdut o cincime din populaţia sa.


În comunicatul remis, luni, agenţiei ungare de presă MTI, se arată că, faţă de ultimul recensământ din anul 2011, numărul maghiarilor care trăiesc în România a scăzut cu 225 000 şi a ajuns la puţin peste un milion.

„Pentru a înţelege mai bine gravitatea situaţiei, scăderea populaţiei este aproximativ la fel de mare ca şi când ar fi dispărut întreaga populaţie maghiară din judeţul Harghita, unde trăiesc cei mai mulţi etnici maghiari”, se arată în documentul semnat de preşedinţia naţională a Alianţei Maghiare din Transilvania, formată prin fuziunea Partidului Popular Maghiar şi Partidul Civic Maghiar.


AMT a subliniat că rata şi proporţia declinului demografic s-a accelerat constant în ultimele trei decenii, iar populaţia maghiară din România a scăzut în total cu peste 620 000 de persoane, faţă de primul recensământ din 1992, de după Revoluţie. „Acest lucru înseamnă că în trei decenii am pierdut aproape 40% din membrii comunităţii noastre”. 

Astfel, numărul maghiarilor din Transilvania şi din Partium a scăzut la nivelul anilor 1850. AMT avertizează că, dacă nu se schimbă nimic, maghiarii din Transilvania, care cândva erau factori constitutivi, ar putea ajunge încă în acest secol la sfârşitul istoriei lor veche de peste un mileniu, potrivit hirado.hu


În această situaţie gravă, preşedinţia naţională a AMT consideră că orice explicaţie care încearcă să minimalizeze problema sau să prezinte rezultatul ca pe un succes parţial este un păcat comis împotriva comunităţii. Trebuie afirmat, fără menajamente, că cifra de un milion de persoane nu este o realizare, nu este un succes, nu este un motiv de sărbătoare, ci un dezastru grav şi alarmant. 

„Nu poate exista niciun câştig politic sau interes de partid care să permită ca rezultatul recensământului să fie prezentat ca un succes parţial şi facem apel la toţi factorii politici maghiari să-şi pună propriile interese de comunicare, cel puţin în această chestiune, în spatele interesului comunitar”, se mai precizează în comunicat.

Potrivit AMT, pierderea dramatică de populaţie nu se datorează doar situaţiei economice şi educaţiei precare a maghiarilor în comparaţie cu media naţională, ci se datorează şi crizei generale de valori care rezultă din practica politică defectuoasă de a subordona toate problemele locale şi naţionale – cruciale pentru păstrarea identităţii comunitare – succesului electoral pentru Parlamentul de la Bucureşti şi aspectelor de comunicare ale campaniei electorale continue, se mai arată în document.

Alianța Maghiară din Transilvania este singura concurență politică pentru UDMR în interiorul comunității maghiare.

CITEȘTE ȘI:

Numărul ungurilor scade în România. Kelemen Hunor: „Nu e panică. Suntem peste un milion”

Recensământ 2021: Populația României a scăzut cu 1,1 milioane. Procesul de îmbătrânire se accelerează

Alianța Maghiară din Transilvania, mesaj aiuritor: „România trebuie să decidă dacă vrea să avanseze spre Schengen sau spre Chişinău”

abonare newsletter