Național

Scăderea numărului de maghiari din Transilvania, explicată prin acordarea dublei cetăţenii de către Ungaria. Markó Béla: Mulți cetățeni maghari au emigrat, iar comunitatea noastră a ajuns la 6%

Scăderea populaţiei maghiare din Transilvania se explică şi prin dubla cetăţenie acordată de Guvernul de la Budapesta, susține fostul președintele al UDMR, Markó Béla.

Marko Bela, fost lider UDMR: Scăderea populației maghiare, explicată prin instituția dublei cetățenii acordate de Budapesta/ captură foto youtube.com Marko Bela, fost lider UDMR: Scăderea populației maghiare, explicată prin instituția dublei cetățenii acordate de Budapesta/ captură foto youtube.com

 

 


Potrivit Recensământului populației și locuințelor 2021, numărul persoanelor de etnie maghiară din România a scăzut în 10 ani cu 225.000. Astfel, comunitatea maghiară din România însumează cu puţin peste un milion de persoane.

 


CITEȘTE ȘI
Numărul maghiarilor din România a scăzut dramatic cu o cincime într-un deceniu. „Este de parcă ar dispărea întreaga populație maghiară a județului Harghita”

„După 1990 fiecare recensământ arată o scădere a numărului de maghiari. Însă niciodată nu s-a înregistrat o scădere ca acum”, a afirmat fostul preşedinte al UDMR, în cadrul unei emisiuni la KlubRadio.hu, citat de g4media.ro

Potrivit lui Marko Bela, acest aspect poate avea mai multe explicaţii, precum faptul că în momentul în care o minoritate începe să devină mai mică, creşte şansa uzurii. De asemenea, maghiarii sunt cu cel puţin o generaţie mai bătrâni decât românii, apreciază fostul lider UDMR Marko Bela. 


Conform datelor Recensământului 2021, 16% din populaţia totală a României are studii superioare, în schimb procentul în cazul maghiarilor este de doar 12,9%, ceea reprezintă un fenomen îngrijorător în opinia lui Marko Bela. 

De fapt, nu este vorba despre faptul că mai puţini maghiari au studii superioare, ci că o parte a tinerilor studiază la universităţi din Ungaria, sau chiar dacă absolvă universităţi din România, pleacă din ţară, a explicat Markó.


Adevărata problemă o constituie proporţia care nu s-a diminuat din 1992 încoace, însă acum s-a înregistrat o diminuare substanțială a populației de etnie maghiară – până acum era vorba de în jur de 6,5%, iar procentul a scăzut brusc la 6%.

 „Au plecat deci mai mulţi faţă de anii trecuţi, iar acest lucru a fost favorizat şi de instituţia dublei cetăţenii ce a înlesnit serios emigrarea. 


Desigur, dorim o Uniune Europeană şi o relaţie româno-ungară, în cadrul căreia există mişcarea liberă dintr-un loc în altul. 

Însă în cazul în care această mişcare este în mare parte unidirecţională, lucrurile ajung exact acolo unde ne aflăm la acest moment”, a explicat Marko Bela, potrivit sursei citate

În lumina datelor preliminare ale recensământului publicate vineri, Kelemen Hunor, președintele UDMR, a declarat că nu există „niciun motiv de sărbătoare, dar nici de panică”.

În schimb, partidul Alianța Maghiară din România își manifestă îngrijorarea în condițiile în care comunitatea etnică maghiară din Transilvania a pierdut o cincime din populaţia sa.

CITEȘTE ȘI:

Numărul maghiarilor din România a scăzut dramatic cu o cincime într-un deceniu. „Este de parcă ar dispărea întreaga populație maghiară a județului Harghita”

Numărul ungurilor scade în România. Kelemen Hunor: „Nu e panică. Suntem peste un milion”

Recensământ 2021: Populația României a scăzut cu 1,1 milioane. Procesul de îmbătrânire se accelerează

Ultimele Stiri
abonare newsletter