Educație

UBB lansează un program de cercetare avansată în domeniul medical, care întărește domeniul sănătății în România. Daniel David: „UBB nu-și poate permite să nu aibă o componentă biomedicală”

UBB anunță lansarea unui nou program în domeniul medical, care este „focalizat pe cercetare avansată”. Programul UBBMed, lansat miercuri la Cluj, are deja parteneriate cu infrastructuri clinice, publice și private care, susținând activitățile clinice desfășurate prin acest program inovativ, vor fi primele care vor beneficia de resursele și rezultatele generate de UBBMed.

Universitatea Babeș-Bolyai/ sursa: Facebook Municipiul Cluj-Napoca Universitatea Babeș-Bolyai/ sursa: Facebook Municipiul Cluj-Napoca

 

 


Un nou complex de cercetare, dezvoltare și inovare va fi realizat de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai, în cartierul Lomb. Campusul va include centre de cercetare, o piață urbană, bază sportivă și cămin.

 


UBBMed (Postgraduate Program for Bio-Behavioral Integrative Medicine) folosește drept cadru general de lucru un „model bio-psiho-social” și este profilat pe domenii unde UBB înregistrează deja performanță academică, precum

În domeniile sănătății mintale (UBBMed-Psy), sănătății publice (UBB-PublicH) și medicini generale-interne și cancer (în această fază mai ales bio-oncologie/psiho-somatica/psiho-oncologie) (UBBMed – G). 


Secțiunea UBBMed-Tech stimulează dezvoltarea tehnologiilor avansate în domeniu (ex. Roboterapie/Realitate virtuală pentru tratamentul tulburărilor psihice/Tehnologii de imagistică medicală/Nanomedicină etc.). 

De asemenea, secțiunea transversală (UBBMed-T) reflectă competitivitatea UBB în tehnologia informației (ex. incluzând supercomputerul UBB și inteligența artificială pentru analize de big medical data) și aspecte etice/sociale ale medicinei/sănătății.


O secțiune exploratorie (UBBMed-M) cuprinde dezvoltările în domeniu în curs de formalizare (ex. health economics). Platforma InfoBioNano4Health ca nouă specializare a orașului/țării, va constitui o infrastructură academică centrală a Programului UBBMed, utilizând dezvoltările inovative preclinice (InfoBioNano) și tehnologiile avansate (ex. BrainQ Institute – RMN clinic 7 Tesla și preclinic 11 Tesla/Centrul EON-UBB pentru realități virtuale/augmentate/mixte) pentru aplicații medicale (Health).

UBBMed întărește profilul medical al Clujului

Rectorul UBB, Daniel David, a semnalat nevoia universității de a avea o componentă medicală, aspect ce se reflectă și asupra profilului medical al orașului, dar și a domeniului sănătății din România.


„O universitate comprehensivă cu angajament global cum este UBB, membră în structuri în care este neobișnuit ca o universitate comprehensivă cu tradiție să nu aibă școală medicală,  nu-și poate permite în ziua de astăzi să nu aibă o componentă biomedicală (…).

 În istoria sa, Universitatea noastră a avut se pare prima facultate medicală din țară în cadrul Universitas Claudiopolitana (secolul XVIII – vezi mai jos Actul de Fondare al Împărătesei Maria Tereza), continuată apoi în Universitatea maghiară (secolul XIX) și în Universitatea românească (secolul XX), statuile reprezentând „medicina” fiind încă pe frontispiciul și în holul UBB. După reforma comunistă din 1948, partea medicală a fost ruptă din Universitate și reorganizată independent. 

Este timpul să readucem și formal (nu doar ca prezență difuză – fie ea și relevantă) partea biomedicală în UBB – ne obligă istoria, prezentul și viitorul – și mă bucur că o facem cu suportul unora dintre cele mai bune școli medicale din lume”, a declarat rectorul UBB, Daniel David. 

Școala UBBMed beneficiază de colaborare cu școlile medicale ale universităților din Alianța Europeană Eutopia, din care face parte și universitatea clujeană, iar la nivel național programul are stabilite parteneriate cu mai multe „infrastructuri clinice, publice și private”, fiind deschis pentru colaborări cu alte instituții din țară.

CITEȘTE ȘI:

Centru de cercetare UBB, dedicat schimbările climatice, la Cluj. Primăria a dat undă verde

Campus cu centre de cercetare, piață urbană, bază sportivă și cămin, construit de UBB în Lomb. Cum va arăta viitorul „hotspot” de cercetare și inovare? FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter