Administrație

Centru de cercetare UBB, dedicat schimbările climatice, la Cluj. Primăria a dat undă verde

Proiectul pan-european dedicat schimbărilor climatice, derulat de Universitatea Babeș-Bolyai, merge mai departe. Primăria a aprobat realizarea centrului în vederea cercetării, iar unul dintre obiectivele proiectului vizează construcția de noi laboratoare de cercetare.

Primăria aprobă realizarea centrului de cercetare UBB/ captură foto enviro.ubbcluj.ro Primăria aprobă realizarea centrului de cercetare UBB/ captură foto enviro.ubbcluj.ro

 

 


Primăria a eliberat autorizația de construire pentru centrul UBB privind proiectul „Dezvoltarea infrastructurii Actriss-UBB cu scopul de a contribui la cercetarea pan-europeană privind compoziția atmosferei și schimbările climatice”. Construcția va avea un regim de înălțime Demisol+Parter, plus amenajările exterioare. 

Încă din aprilie 2021, autoritățile intenționau să aprobe realizarea unui nou centru de cercetare al Universității Babeș-Bolyai, în apropierea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj și a pădurii Hoia. 


Proiectul de cecetare al UBB a fost anunțat din iulie 2020, iar unul dintre obiectivele acestuia prevede creșterea participării României la infrastructurile de cercetare europene pentru mediu și la alte programe continentale și globale prin îmbunătățirea calității și cantității seturilor de date colectate la nivel local în Cluj-Napoca.

Proiectul presupune și construcția de noi laboratoare de cercetare. 


Realizarea acestui obiectiv de investiție presupune și crearea de noi locuri de muncă și consolidarea grupului existent la UBB: dezvoltarea infrastructurii de nivel mondial propusă prin acest proiect implică necesitatea suplimentării personalului de cercetare care să lucreze cu aceste echipamente, precum și dezvoltarea competențelor personalului existent.

În plus, unul dintre obiective vizează consolidarea poziției UBB în Europa Centrală și de Sud-Est, o cooperare regională mai bună, o poziție mai bună în proiectele CDI naționale și în HORIZON Europe.


Valoarea totală a proiectului este de peste 20 milioane de lei/4,5 milioane de euro asistență financiară nerambursabilă. 

CITEȘTE ȘI:

Dezvoltarea infrastructurii ACTRIS-UBB cu scopul de a contribui la cercetarea pan-europeana privind compoziția atmosferei și schimbările climatice

abonare newsletter