Economie
Avertismentul ministrului Finanțelor. Tanczos Barna: „E posibilă o aterizare hard dacă instabilitatea politică continuă”.
România se confruntă cu o situație dificilă în condițiile unui deficit în creștere și riscă o aterizare economică foarte dură, în cazul în care instabilitatea politică continuă. „Situația financiară nu e deloc ușoară”, spune ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.

România riscă o aterizare economică foarte dură, în cazul în care instabilitatea politică continuă, a avertizat miercuri Tanczos Barna, ministrul interimar al Finanțelor, potrivit Hotnews.ro, care citează Curs de guvernare.
„O aterizare dură a economiei românești”
Ministrul Finanțelor Tanczos Barna a declarat miercuri că este posibilă o aterizare hard a economiei românești, pentru că o aterizare „soft” este puțin credibilă, ținând cont de deficitul bugetar și instabilitatea politică.
Concluzille au fost prezentate după o discuție „lungă” cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu.
CITEȘTE ȘI:
BREAKING NEWS. Cursul euro a trecut oficial de 5 lei și a ajuns la un nivel istoric.
„Este posibilă o aterizare hard – să nu zic nu soft pentru că nu e credibilă – very hard în cazul în care continuă instabilitatea politică. În cazul în care începem măsurile, aterizarea este gestionabilă. Depinde și de unde aterizăm, iar deficitul este de 8,6%. Depinde de cine conduce avionul, cine este pilotul și pista de aterizare, de cât de rezilientă este economia. Ea este solidă, mai avem nevoie de un pilot, dar situația este gestionabilă”, a afirmat ministrul interimar al Finanțelor.
Declarațiile vin la scurt timp după ce leul s-a depreciat semnificativ în raport cu moneda euro, depășind pragul psihologic de 5 lei.
„Pragul psihologic de 5 lei – acesta este un prag psihologic. Presiunile sunt mai mari, apar și știrile fake news. Nu este atât de mare presiunea, există suficienți bani în rezervă, suficient profesionalism și stabilitate la BNR pentru a trece peste această perioadă dificilă, dar gestionabilă.
CITEȘTE ȘI:
BNR a cheltuit 2 miliarde de euro într-o singură zi ca să mențină stabil cursul leu-euro, după victoria lui Simion în turul întâi
Avem un buffer consistent care ne asigură finanțarea cheltuielilor publice pe termen scurt și mediu. Avem încasări care ne dau speranța că economia va rămâne robustă și performantă. Chiar dacă primele 3 luni nu au fost cele mai bune, luna aprilie este o lună cu rezultate bune care arată că economia încă performează – impozitele, accizele, taxele arată în continuare că economia României este robustă”, a mai spus ministrul, potrivit sursei citate.
Reformă fiscală și majorări de taxe
Orice posibilă majorare de taxe va fi precedată de o dezbatere publică, potrivit ministrului Finanțelor, Tanczos Barna.
„Nu se pot face majorări de taxe și impozite fără consultare publică – nu se poate repeta ce s-a mai făcut în trecut. Trebuie să întrebăm cetățenii și companiile care plătesc accizele. Trebuie dezbătute public și implementate. Nu văd ca aceste impozite să fie implementate pe 1 iunie, în niciun caz în mai. În iunie, o dezbatere publică trebuie să aibă loc înainte de orice decizie politică. Situația politică oferă o nouă doză de incertitudine, dar este obligatorie o consultare publică.
Este nevoie de o reformă fiscală. Acum o săptămână aș fi spus că anul 2025 o să se termine fără modificări substanțiale pe partea de venituri (taxe și impozite), dar după alegeri trebuie reanalizat de către cei care vor fi la conducere”, a explicat Tanczos Barna.
După cum semnalau recent economiștii UBB, câtșigarea alegerilor prezidențiale din 18 mai de un candidat izolaționist comportă riscuri iminente pentru statul român atât din punct de vedere al investițiilor, cât și în ceea ce privește o potențială redresare economică pe termen lung.
La finalul lunii trecute, Banca Mondială a redus prognoza de creștere pentru economia României în 2025 la 1,2%.
Economia României riscă să ajungă în categoria „junk”. Pentru a evita ratingul „junk”, România are nevoie de o nouă reformă fiscală.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: